Zaterdag 19/10/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy zal niet terugkeren naar het Elysée. Beeld EPA

De Britse ex-premier Tony Blair overweegt een comeback, maar voor de Franse oud-president Nicolas Sarkozy komt die er alvast niet. Bob Cools blikt terug op Zwarte Zondag, en aidsexpert Peter Piot vindt dat we ons vaker boos moeten maken. Dit is de lunchbreak.

In  het nieuws

1. Adieu Sarko, welcome Blair?

Nicolas Sarkozy neemt afscheid van de Franse politiek. In de voorverkiezingen van de rechtse partij Les Républicains moest hij het afleggen tegen oud-premiers Alain Juppé en François Fillon. Sarkozy (61) schurkte tijdens de campagne steeds dichter aan tegen het extreemrechtse Front National, maar die strategie heeft niet geloond.

De comeback van Sarkozy mag dan zijn mislukt, aan de overkant van het Kanaal broedt ook de Britse oud-premier Tony Blair op een nieuwe kansHij zou vinden dat hij een beter alternatief is voor "lichtgewicht" Theresa May en zou al naarstig op zoek zijn naar een kantoor in de buurt van Westminster.

De Britse oud-premier Tony Blair. Beeld rv

May belooft intussen van de Britse vennootschapsbelasting de laagste in de G20 te maken.

2. Bob Cools over Zwarte Zondag

Voor een nieuwe reeks blikt De Morgen terug op 25 jaar Zwarte Zondag. Elke dag maakt een bevoorrechte waarnemer een analyse. Ook Bob Cools (82), oud-burgemeester van Antwerpen: "Als we een sociale mix hadden, zouden al onze problemen opgelost zijn."

De Antwerpse oud-burgemeester Bob Cools. Beeld Eric de Mildt

De Morgen brengt ook exclusief een podcast over 25 jaar Zwarte Zondag. Jonas Muylaert (chef politiek van De Morgen) brengt Joël De Ceulaer (senior writer van De Morgen) samen met de bezieler van het cordon sanitaire Jos Geysels en toenmalig BRTN-journalist Siegfried Bracke.

Historicus Marnix Beyen vindt echter dat we niet mogen spreken van 'Zwarte Zondag'. "We zijn in slaap gewiegd door al te gemakkelijke historische analogieën. Zo is de complexiteit van het fenomeen ons ontgaan", schrijft hij in een opiniestuk.

3. "Een hond is ons meer waard dan een Afrikaan"

"Laat de rotzakken je niet verpulveren." Na de zege van Trump hing aidsexpert Peter Piot (67) zijn levensspreuk weer aan de muur. Piot krijgt morgen de Amnesty Leerstoel van de Universiteit Gent voor zijn strijd voor het wereldwijde recht op gezondheid. "We maken ons niet boos genoeg", zegt hij in een zeldzaam interview.

Aidsexpert Peter Piot. Beeld Wouter Van Vooren

4. Merkel ambieert vierde termijn

Angela Merkel gaat het doen. Ze zal zich volgend jaar kandidaat stellen voor een nieuw, vierde mandaat als bondskanselier. Dat is geen verrassing, maar wel goed nieuws voor Europa. Want Merkel is zowat de enige leider die in post-Trumptijden nog durft opkomen voor de verlichtingsidealen waarop het naoorlogse Europa gebouwd moest worden, schrijft Koen Vidal in het standpunt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld AP

5. Crisis bij NTGent

"In de kunstensector mag niemand op zijn stoel of postje gebeiteld zitten. Het wordt tijd dat niet alleen de artistieke, maar ook de zakelijke leiding in de spiegel kijkt." Dat zegt de hoofddramaturg van het NTGent, Koen Tachelet, na de recente onheilsberichten over het Gentse stadstheater in een interview met De Morgen.

Aan het koffieapparaat

1. Eenpersoonskamer in ziekenhuis kost gemiddeld 1.460 euro

Een ziekenhuisopname in een eenpersoonskamer wordt steeds duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM), waarover Het Nieuwsblad bericht. De CM pleit voor een verbod op ereloonsupplementen voor specialisten die niet in contact komen met de patiënt.

Intussen blijkt ook dat er een aanzienlijk verschil is in de ziektekosten tussen Vlaanderen en Wallonië. Zo kost een zieke Vlaming tot 136 euro minder dan een zieke Waal.

2. Belgische kinderen bewegen te weinig

Wereldwijd bengelt België achteraan als het aankomt op bewegen, tussen landen als China, Qatar en Chili. Opvallend is dat de meisjes het gemiddelde naar beneden trekken.

3. Handenvrij bellen is ook gevaarlijk 

Het gebruik van een kit om handenvrij te bellen verviervoudigt het risico op een ongeval, vergeleken met bestuurders die niet telefoneren tijdens het rijden. Dat blijkt uit een studie van het BIVV waarover la Dernière Heure vandaag bericht. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voelt er voorlopig echter weinig voor om handsfree bellen te verbieden.

Minister Ben Weyts. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234