Lunchbreak
Dit moet u weten voor u gaat eten
Francken moet geen humanitair visum geven aan Syrisch gezin, Trump houdt voet bij stuk met nieuw inreisverbod en Karel De Gucht waarschuwt voor Marine Le Pen: "Als zij president van Frankrijk wordt, valt de EU uiteen." Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.
In het nieuws
1. Visumrel
In de belangrijke visumzaak rond een Syrisch gezin stelt het Europees Hof van Justitie staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in zijn gelijk: België en de andere EU-landen zijn op basis van het Europees recht niet verplicht een humanitair visum af te geven aan wie de bedoeling heeft een asiel aan te vragen, zeggen de rechters in Luxemburg vandaag.
2. Trump wijkt niet af van harde lijn
Donald Trump heeft een aangepast inreisverbod afgekondigd voor vluchtelingen en voor inwoners van Sudan, Syrië, Iran, Libië, Somalië en Jemen. Het decreet is minder bruusk dan de eerste versie van eind januari, maar door het twijfelachtige achterliggende motief is ook nu de vraag of het voor een rechter zal standhouden.
Trump neemt ook een groot risico met het tap-onderzoek naar zijn voorganger Barack Obama. De zware beschuldiging van Trump dat Obama hem liet afluisteren, leidt tot verdere verwijdering tussen de nieuwe president en zijn inlichtingendiensten.
Intussen hebben de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden deze nacht met een wetsvoorstel het startschot gegeven voor de afschaffing van Obamacare.
3. Syrische kinderen plegen zelfmoord om aan oorlogsgruwel te ontsnappen
Kinderen in het door oorlog verscheurde land Syrië, soms amper twaalf jaar oud, doen aan zelfverminking, nemen drugs en proberen zichzelf van het leven te beroven in een poging om te ontsnappen aan de oorlog die nu al zes jaar duurt. Dat zegt de internationale hulporganisatie Save the Children.
4. "Als Marine Le Pen president van Frankrijk wordt, valt de EU uiteen"
Karel De Gucht (Open Vld) voorspelt niet veel goeds, mocht "viswijf" Marine Le Pen de Franse verkiezingen winnen. "Dan valt de EU uiteen", zei de gewezen eurocommissaris voor Handel gisteren in Eén-programma Van Gils & Gasten.
5. Neen, CD&V maakt geen bocht
Zet CD&V, na de harde uitspraken van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over ouders van vreemde origine, een bocht van jewelste in? Neen, zo beklemtoont de partij zelf. "Het lijkt veel meer op de individuele ergernis van een vakminister", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). (+)
Minister Crevits neemt niet eens de moeite om nieuwe beleidsvoorstellen te formuleren. Dat is dan ook een beetje lastig, schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout in het standpunt. Wetenschappelijk onderzoek ziet geen noemenswaardige impact van origine op ouderparticipatie. De 'intuïtie' van de minister is anders. Dat wordt blijkbaar een trendje in de Vlaamse regering, meningen blazen op basis van intuïtie.
In een opiniestuk countert pedagoog Els Consuegra en enkele van haar VUB-collega's de stelling van Crevits. Allochtone jongeren hebben even betrokken ouders als hun autochtone leeftijdsgenoten, klinkt het.
Aan het koffieapparaat
1. Helft Belgen single tegen 2060
Het aantal singles in België blijft toenemen. Tegen 2060 zal de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon bestaan.
2. Deze aflevering van De Mol verandert alles. Of toch veel
Elke week lees je op demorgen.be een recap van De Mol met vermoedens, zijsporen en aanwijzingen naar de mol. Vandaag: moeten we onze strategie bijstellen na de vijfde aflevering?
3. Auto wint aan populariteit
Om te gaan werken, om te winkelen, om naar de sportclub te gaan: we pakken er meer dan ooit de auto voor. "Iedereen klaagt over de file, maar we zijn het zélf, die file", reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA).
4. Feministes dragen wat ze fucking willen
Individuele vrouwen berispen als ze iets met hun lichaam doen wat jou niet bevalt, helpt niemand een stap verder, schrijft Heleen De Bruyne naar aanleiding van de controverse rond een fotoshoot van Emma Watson.
5. Trump-minister Ben Carson noemt slaven "immigranten"
Ben Carson, Trumps kersverse minister van Huisvesting, wilde bij zijn aanstelling gisteren een beklijvende speech geven, maar dat ging even mis. Hij noemde slaven vrijwillige "immigranten", die naar de States kwamen met dromen voor een beter leven. Burgerrechtenbewegingen reageren verbolgen.