Dinsdag 05/07/2022

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

null Beeld  NASA/ESA/J. Maíz Apellániz
Beeld NASA/ESA/J. Maíz Apellániz

Wat betekent het zomerakkoord voor u? Is er dan toch een kans dat de brexit niet doorgaat? En hoe pakt Rome de waterschaarste aan? Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

Redactie

In het nieuws

1. Alles wat u moet weten over het zomerakkoord

Na een nacht stevig dooronderhandelen kon premier Charles Michel (MR) zijn zomerakkoord presenteren. Met lekkere brokjes voor elke regeringspartij houdt hij zowel CD&V, N-VA, Open Vld als de eigen MR tevreden. Maar wat betekenen de maatregelen voor u? (+)

Het akkoord bevat een groot pakket aan noodzakelijke hervormingen, zo klinkt het. Maar er blijven nog heel wat vragen over. Levert het zomerakkoord bijvoorbeeld ook echt jobs op? En zullen de rijken substantieel bijdragen? Vijf vragen en antwoorden. (+)

Premier Charles Michel. Beeld Photo News
Premier Charles Michel.Beeld Photo News

"Herinner u de belofte van deze regering dat zij het anders zou doen", schrijft hoofdredacteur An Goovaerts in het standpunt. "Structureel ingrijpen, fiscale rechtvaardigheid opbouwen, budgettair de rekening doen kloppen en niets doorschuiven naar de volgende generatie. Dat Michel I koopkracht en economische welvaart nastreeft, is lovenswaardig, de uitwerking veel minder." (+)

Ook economen plaatsen vraagtekens bij het akkoord. "Met dit akkoord haalt elke betrokken partij iets binnen waarmee ze de komende maanden kan uitpakken. Dat bleek belangrijker dan onze economie sterker te maken", schrijft Bart Van Craeynest in een opiniestuk. (+)

< Lees nu alle artikels in onze Pluszone een maand lang gratis via demorgen.be/proef

2. Protesten tegen Trump zwellen aan

De protesten tegen de aangekondigde maatregel van president Donald Trump, om geen transgenders meer toe te laten tot het Amerikaanse leger, klinken steeds luider. In New York demonstreerden tegenstanders van de maatregel bij een militair aanmeldbureau van het Amerikaanse leger.

Een opvallende reactie kwam er ook van een gepensioneerd Navy SEALs-lid, die transgender is. De duidelijke boodschap van Kristin Beck voor de president: "Laten we elkaar face to face ontmoeten, en vertel me dan maar eens dat ik het niet waard ben."

3. Maltese premier: "Twijfel bij Britten slaat toe"

Destijds was hij fel tegen het EU-lidmaatschap, maar na zes maanden voorzitterschap heeft Maltees premier Joseph Muscat het EU-blauwe licht gezien. En de Britten beginnen het ook te zien, zegt hij vandaag in een interview. "Ik zeg niet dat de Britten een vergissing hebben begaan maar de stemming slaat om. Ik zie hoopgevende signalen dat de wal het schip keert. Voor het eerst begin ik te geloven dat de brexit niet gaat gebeuren." (+)

Maltees premier Joseph Muscat. Beeld EPA
Maltees premier Joseph Muscat.Beeld EPA

4. We bestaan allemaal uit sterren

De helft van de atomen die de wereld rondom ons - en onszelf - vormen, zijn indringers vanuit de ruimte. Gedreven door exploderende sterren, reisden ze op intergalactische winden naar onze Melkweg. Klinkt als sciencefiction? Volgens een nieuwe studie is het de realiteit.

5. Rome moet op waterrantsoen

Rome kampt al dagen met ernstige waterschaarste. In het Meer van Bracciano, dat dient als noodreservoir, staat het waterpeil inmiddels gevaarlijk laag. "Tot een paar weken geleden kon je hier alleen komen met een kano. En nu kun je er voetballen." Vanaf morgen moet de miljoenenstad op waterrantsoen. (+)

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Aan het koffieapparaat

1. Antivirussoftware is niet meer zó essentieel

Tien jaar geleden hoorde het er nog gewoon bij: kocht u een computer, dan had u er ook een antiviruspakket bij nodig. Ook vandaag blijft het nog verstandig om beveiligingssoftware te installeren, maar de tijd toen uw pc zonder bescherming in luttele minuten tijd geïnfecteerd was door een virus is gelukkig voorbij. Hier zijn vijf redenen waarom dat zo is gekomen.

2. Studie: "Antibiotica uitnemen? Onzin"

Kuur afmaken: iedereen kent het advies dat de apotheker inprent bij antibiotica: alle pillen moeten op, ook als de klachten zijn verdwenen. Onzin, schrijft een groep Britse wetenschappers in vakblad The British Medical Journal. "Een gevaarlijke conclusie", meent professor microbiologie Herman Goossens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234