Lunchbreak
Dit moet u weten voor u gaat eten
Trump realiseert de eerste grote hervorming van zijn mandaat, de schrijnende toestanden in onze gevangenissen moeten beter worden aangepakt en is de nieuwe eigenaar van voetbalclub Anderlecht opgestaan? Met deze lunchbreak bent u volledig op de hoogte.
1. Nieuwe speler voor Anderlecht-verkoop: bouwkoning heeft nu de beste kaarten
Van alle kandidaten die voetbalclub Anderlecht willen kopen, is Johan Beerlandt van bouwgroep Besix de meest plausibele piste. Paul 'Ghelamco' Gheysens staat buitenspel.
2. Mijlpaal voor Trump: Senaat akkoord met nieuwe belastingwet
Het wordt de belangrijkste hervorming van het belastingstelsel sinds de jaren tachtig. Amerikaanse media stellen dat het na het groene licht van de Senaat mogelijk moet zijn dat Trump de belastingwet voor de kerstdagen ondertekent.
3. Open brief aan Wouter Van Besien: “Blijkbaar vindt u deelnemen belangrijker dan winnen”
Het was een bewogen week voor Wouter Van Besien, die volgend jaar burgemeester wil worden in Antwerpen. Toen zijn kartelgenoot Tom Meeuws zich in nesten had gewerkt, slaagde Van Besien er niet in hem te beschermen tegen het geschut van Bart De Wever. Ter wille van de democratie geeft Joël De Ceulaer Van Besien een paar nuttige tips.
4. Vijf redenen waarom revolutionaire uitvindingen toch de winkel niet halen
Innoveren, innoveren, innoveren, klinkt het in alle bedrijven. Toch botsen op het eerste gezicht fantastische uitvindingen, zoals de ultralichte wasmachine, in de praktijk vaak op een muur van bezwaren. Waarom worden zo veel ideeën in de kiem gesmoord?
5. Persoonsvolgende financiering? Onbekend en ontoereikend
Sinds dit jaar krijgen mensen met een beperking een persoonsvolgende financiering. Een eerste rondvraag leert dat er toch enkele belangrijke problemen zijn met het systeem. "De signalen zijn verontrustend", vindt Dorien Meulenijzer (28), voorzitter van de Vereniging voor personen met een handicap.
6. Echte verandering lijkt ver weg met nieuw 'militair' kabinet Zimbabwe
De nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, omringt zich met militairen en loyalisten van de oude regeringspartij Zanu-pf. Hij stelde een lijst samen van tweeëntwintig ministers, waar vooral namen van de oude garde op prijken. Daarmee kiest hij voor zijn eigen vertrouwelingen.
7. Vraag naar donorharten blijft groter dan aanbod
Patiënten die een harttransplantatie moeten ondergaan, moeten wegens een tekort aan donoren gemiddeld een jaar wachten op een donorhart. Dat is jammer, aangezien de resultaten van zo'n transplantatie over het algemeen zeer goed zijn, aldus professor Johan Van Cleemput, cardioloog in het UZ Leuven.
8. Tussen de relschoppers in Brussel: "Probeer nu eens te begrijpen waar de woede vandaan komt"
Wie zijn ze, de 'casseurs' in Brussel? Wat kan er zo opwindend aan zijn om elke keer opnieuw etalageruiten en auto’s kapot te slaan? "Iedereen heeft wel een broer die mishandeld is door de politie."
9. Als België – na alle internationale veroordelingen – betere gevangenissen wil, dan moeten gedetineerden vooral meer mens kunnen zijn.
Het is een oud Belgisch zeer: de schrijnende toestanden in onze gevangenissen. De veroordelingen stapelen zich de jongste jaren op: overbevolking, aftandse infrastructuur, een gebrek aan gesloten toiletten, te weinig gespecialiseerd personeel, of nog, tijdens de stakingsgolf van 2016, de schending van elementaire mensenrechten.
Hoog tijd dus, zeggen twee moreel consulenten, dat de samenleving zich voor hen interesseert.
10. Noodtoestand in Honduras na rellen
In Honduras braken rellen uit nadat de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen opnieuw werd uitgesteld. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd.