Zondag 11/04/2021

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Donald Trump kwam deze ochtend verrassend uit de hoek. Beeld Getty Images
Donald Trump kwam deze ochtend verrassend uit de hoek.Beeld Getty Images

Ook vandaag geldt: Trump is altijd goed voor een verrassing. Steeds meer mensen gaan in steden wonen, en dat heeft zijn gevolgen. Ondertussen toont de NMBS zich wel héél spaarzaam.

In het nieuws

1. Trump pleit verrassend voor grote hervorming wapenwet: "Ik heb de NRA niet nodig"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de beleidsmakers in Washington gevraagd om de wapenwet te verstrengen. Dat zag noch de Democratische noch de Republikeinse fractie aankomen. Trump heeft onder meer een verhoging voorgesteld van de minimumleeftijd om een wapen te mogen kopen, van 18 naar 21 jaar.

2. Het wordt druk in de Vlaamse ruit: jobs en jonge gezinnen trekken naar centrum

In tien jaar zal het merendeel van de Vlaamse bevolking in de Vlaamse ruit wonen, het gebied tussen Antwerpen, Brussel, Leuven en Gent. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Statistiek Vlaanderen. Zoveel volk op zo weinig plaats? Ja, dat kan problemen opleveren.

"Het is stilaan tijd om je prioriteiten te checken, Vlaanderen", schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout. Hoe voorzien we voldoende betaalbare woningen in die metropolitane ruimte, is één van de vragen die de Vlaamse regering zich nu moet stellen. (+)

Een coworkingspace in de stad Antwerpen. Beeld Eddy Vangroenderbeek
Een coworkingspace in de stad Antwerpen.Beeld Eddy Vangroenderbeek

Stadsgeograaf Eric Corijn verklaart in een interview dat de Vlaamse ruit volgens hem één verstedelijkt gebied zal worden: “Op lange termijn spreek ik liever niet over een Vlaamse ruit, maar over een ‘Brussels Oog’". (+)

Sp.a-fractielieder Meryame Kitir. Beeld Photo News
Sp.a-fractielieder Meryame Kitir.Beeld Photo News

3. Sp.a wil iedereen een job garanderen: "We schaffen de werkloosheid af!"

Hoewel de economie aantrekt, blijft er een groep mensen over die niet aan een job geraakt. Maar iedereen die wil werken, moet kunnen werken, vindt sp.a. Daarom pleiten de socialisten voor een jobgarantie voor iedereen.

Zo'n garantie mag dan goed klinken, experts reageren kritisch. "Die rekening kan nooit kloppen", klinkt het bij één van hen. (+)

4. Er zijn hoe langer hoe meer perfectionisten, en dat is een probleem

Vooral bij jongeren lijkt ongezond perfectionisme aan een gevaarlijke opmars bezig. Zo is de sociale druk die jongeren ervaren de voorbije 30 jaar met 30 procent toegenomen. Wanneer hun passie voor excellentie omslaat in een angst om te falen, lonkt een hele waslijst aan stoornissen zoals depressie of anorexia. (+)

5. Crevits wil verplichte sociale mix laten varen: “Ik ben niet getrouwd met dat systeem”

Het systeem dat moet zorgen voor een betere sociale mix in scholen heeft de naam 'dubbele contingentering'. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft zich nu bereid verklaard dat systeem te laten varen, mogelijks onder druk van de N-VA. (+)

Die plannen zijn deel van het nieuw inschrijvingsdecreet, dat idealiter volgend jaar al klaar is. Daarmee wil Crevits in elk geval een einde maken aan de taferelen van kamperende ouders die hun kinderen willen inschrijven.

Bij de koffie

1. Warmtestralers in station Gent-Sint-Pieters, maar NMBS zet ze niet aan "om energie te besparen"

Twitteraar Thijs Vandepoele vroeg de NMBS wanneer de vervoersmaatschappij de warmtestalers in het Gentse station zou inschakelen - deze vrieskoude ochtend leek hem wel een goed moment. Daarop kwam het droge antwoord dat de stralers "niet worden aangezet om energie te besparen". Een mededeling die de wenkbrauwen doet fronsen.

Treinstation Gent-Sint-Pieters. Beeld © Clément Philippe
Treinstation Gent-Sint-Pieters.Beeld © Clément Philippe

2. Eerste groen licht: hier mag je schaatsen op natuurijs

Het Agentschap Natuur en Bos heeft toelating gegeven om te schaatsen op de Kraenepoel in Aalter, het eerste groen licht voor schaatsplezier op natuurijs in Vlaanderen. Ontdek ook onze kaart met natuurlocaties waar u, als de weergoden welwillend zijn, binnenkort zal kunnen schaatsen.

3. Eén enkele scène uit 'Down the road' moet volstaan om nooit nog naar 'Temptation Island' te kijken

Meer feelgood dan Down the road kun je tv niet maken. Gewone Vlamingen leveren vaak meer boeiende en betere televisie op dan de BV's die een toneeltje komen opvoeren, of sommige deelnemers aan een bepaalde realityserie in een vakantieparadijs, stelt onze journalist in DM ZAPT. Sommigen van hen zijn tenslotte onvermijdelijk de BV's van morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234