Woensdag 21/08/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Ook in Vlaanderen zijn meerdere bruggen in slechte staat. Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Academici klagen over de schrijfvaardigheid van studenten, 28 bruggen in Vlaanderen staan onder verscherpt toezicht en honderden Amerikaanse kranten spreken zich uit tegen Trumps aanvallen op de pers. Na het doorlopen van onze lunchbreak bent u weer helemaal mee met het belangrijkste nieuws.

In het nieuws

1. Studenten kunnen niet meer schrijven

Academici klagen steen en been over de taalvaardigheid van de studenten hoger onderwijs. Masterstudenten die niet weten wat een volzin is of hoe een tekst op te bouwen: het is schering en inslag. Moet onze jeugd weer leren schrijven?

Beeld Thomas Legrève

2. Deze 28 Vlaamse bruggen staan onder verscherpt toezicht

In Vlaanderen staan er 28 bruggen onder verscherpt toezicht. De discussie over de veiligheid van bruggen laait weer op nadat in Genua de Ponte Morandi het begaf. 

De getuigenissen van buurtbewoners van de ingestorde brug zijn indrukwekkend: "Op amper twintig meter van mijn raam bungelde een stuk wegdek." 

Ondertussen wijst Italië, op zoek naar een zondebok na de ramp, met de vinger naar snelweg­beheerder Autostrada per l’Italia en de strikte Europese begrotingsregels. Dat betekent misschien de genadeslag voor de familie Benetton

Ponte Morandi, Genua. Beeld AFP

3. Sylvie Micholt (CD&V) wil transmigranten juridisch bijstaan: “Sommigen krijgen een matrak tussen de benen”

Nadat een pastoor er met de dood werd bedreigd, blijven de spanningen in Zeebrugge oplopen, zegt advocate Sylvie Micholt. Zij wil transmigranten nu juridisch advies geven. “Die mensen durven geen klacht in te dienen, natuurlijk.”

4. Deze vier lessen trekken we uit de mandatenlijst van politici

Midden in de zomer zorgt de nieuwe mandatenlijst in het Staatsblad voor okselvijvers in de Wetstraat. Niemand wil als 'postjespakker' te boek staan, zeker niet na de recente schandalen. De Morgen nam de nieuwe lijst onder de loep en onthoudt vier dingen.

Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) is opnieuw de mandatenkampioen. Beeld Stefaan Temmerman

5. Honderden Amerikaanse kranten spreken zich uit tegen Trumps aanvallen op de pers

Honderden Amerikaanse kranten laten donderdag een eensgezind geluid horen in hun hoofdredactionele commentaren: ze veroordelen de vijandige retoriek van president Trump tegen de pers. Bij het initiatief van The Boston Globe hebben zich zeker 300 dagbladen aangesloten, van kleine lokale kranten tot grote namen als The New York Times.

Amerikaans president Donald Trump. Beeld AFP

6. Multinationals halen miljarden weg uit België

De grote multinationals hebben de voorbije twee jaar 62 miljard euro weggehaald uit hun Belgische financieringscentra. Dat blijkt uit de recentste jaarrekeningen van de grootste 17 financieringscentra van multinationals in België

Bij de koffie

1. Madonna wordt 60: vier Belgische bands maken een Madonna-cover als verjaardagscadeau

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan: Madonna wordt vandaag zestig. Speciaal voor die gelegenheid vroegen we aan vier Belgische bands, die de hoogdagen van het popicoon níet hebben meegemaakt, om een Madonna-cover te maken.

Madonna wordt 60. Beeld EPA

2. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld

Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek.

3. Lena Dunham herdenkt verwijderde baarmoeder met naaktfoto's

Actrice en schrijfster Lena Dunham liet negen maanden geleden haar baarmoeder verwijderen omdat die haar te veel pijn opleverde. Om die ingreep te vieren en het verdwijnen van de pijn te vieren, postte ze enkele naaktfoto's op Instagram.

Lena Dunham. Beeld Richard Shotwell/Invision/AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden