Lunchbreak
Dit moet u weten voor u gaat eten
Ondanks toenemend protest blijft Trump achter zijn inreisverbod staan, bij een terreuraanval op een moskee in Quebec vallen zeker zes doden, en de linkse outsider Benoît Hamon moet de PS in het Elysée krijgen. Dit is de lunchbreak.
In het nieuws
1. Trump verdedigt inreisverbod
De stafchef in het Witte Huis heeft gisteren gezegd dat het inreisverbod voor reizigers vanuit zeven aangewezen landen niet geldt voor mensen met een verblijfsvergunning, een zogeheten green card. Daarmee kondigde Reince Priebus een versoepeling aan van het verbod, dat Donald Trump vervolgens verdedigde.
Intussen roepen de verregaande immigratiemaatregelen van Donald Trump wereldwijd steeds meer weerstand op. Dat Trump de Verenigde Staten wil afsluiten voor alle vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden lijkt een kantelpunt te worden in de protesten tegen de president.
Tegelijk waarschuwen experts dat er meer nodig zal zijn dan massademonstraties om de president op andere gedachten te brengen.
Dat N-VA die protesten afdoet als "hysterie", schiet bij opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout in het verkeerde keelgat. Hoezo, hysterie? Als protesteren tegen dit beleid ‘hysterie’ wordt, dan is zwijgen instemmen.
De Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah was in Dubai toen het inreisverbod van Trump werd afgekondigd, en zag hoe de angst toesloeg. Ik schrik van een beeld dat door mijn hoofd flitst; Duitsland, Hitler.
2. Zes doden bij aanslag op moskee
Bij een schietpartij in een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zes doden en acht gewonden gevallen. Dat zegt de politie. Twee mensen zijn opgepakt. De Canadese eerste minister Justin Trudeau heeft de schietpartij bestempeld als een terroristische aanslag op moslims.
3. Linkse outsider moet PS in Elysée krijgen
Benoît Hamon heeft de socialistische voorverkiezingen in Frankrijk gewonnen. Maar of hij de sociaaldemocratische en linkse rangen gesloten krijgt, is een andere vraag. In de strijd tegen rechts en extreemrechts moet het echte werk nog beginnen.
4. Gent heeft nieuwe troef in strijd tegen snelheidsduivels
Na de 'superflitspaal' heeft de Gentse politie een nieuwe troef in de strijd tegen snelheidsduivels: een flitscamera die verstopt kan worden in een vuilnisbak of werfkast. Bovendien verraadt de camera zich niet, want er is geen flits waar te nemen.
5. Niemand wil winkels Ahold-Delhaize overnemen
De Nederlandse groep Ahold, bekend van de supermarkten Albert Heijn, en de Belgische groep Delhaize fuseerden bijna een jaar geleden tot de machtige Ahold-Delhaize-groep. Maar een van de voorwaarden om te mogen fuseren is na al die maanden nog niet rond, wat het huwelijk op de helling zet.
Aan het koffieapparaat
1. "Meeste burn-outs zijn fake"
Ondernemer en gewezen politicus Roland Duchâtelet legt een bom onder de zware burn-outcijfers in ons land. "Grotendeels fake", zegt hij. "Mensen veinzen een burn-out, omdat ziekenkas aantrekkelijker is dan werkloosheidssteun."
2. Waarom Snapchat miljarden waard is
Het Amerikaanse bedrijf Snap heeft slechts één app in de aanbieding – Snapchat – en toch acht het zich klaar voor de beurs. De waarde van Snap wordt zelfs geschat op 23 miljard euro. Een ongehoorde zeepbel of is hier meer aan de hand? (+)
3. Natalie Portman als Jackie Kennedy
Nee, Jackie Kennedy was niet enkel een mode-icoon. De film Jackie toont hoe de beroemde first lady meteen na de aanslag op haar man de regie overneemt over zijn publieke imago. "Om dan weggezet te worden als 'het vrouwtje', is pijnlijk", zegt actrice Natalie Portman. (+)