Zondag 19/05/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Een stembureau in Burton Court in het zuidwesten van Londen. Beeld AFP

De druk op Yvan Mayeur om op te stappen neemt toe, meer kinderen keren terug naar buitengewoon onderwijs, de Britten trekken naar de stembus en James Comey getuigt vandaag in president Trumps eigen 'Watergate'. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Pascal Smet eist ontslag van Mayeur

Brussels sp.a-minister Pascal Smet wil dat Mayeur opstapt als burgemeester. Eerder had ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zijn partijgenoot gevraagd om een ontslag te overwegen. "Hij moet zichzelf in vraag stellen", stelde hij op de RTBF-radio.

Dat Yvan Mayeur (PS) nog op zijn plaats zit als burgemeester, heeft hij louter te danken aan Laurette Onkelinx, voorzitter van de machtige Brusselse PS-federatie. Maar hoe lang kan zij dat nog volhouden? (+)

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). Beeld Wouter Van Vooren

Mayeur kwam in opspraak door de zitpenningen die hij en directrice Pascale Peraïta kregen bij daklozenvereniging Samusocial. Die kwamen er om hen te bevoordelen. Tegelijk zijn er geen sporen van vergaderingen of prestaties. Dat blijkt uit het rapport dat voorligt bij de Brusselse regering, maar dat De Morgen kon inkijken. (+)

2. Realitycheck voor M-decreet

Tijdens dit schooljaar kiezen meer kinderen voor het buitengewoon onderwijs. Zo’n 1.270 leerlingen gingen aanvankelijk naar een gewone school, maar werden later ingeschreven in een school voor buitengewoon onderwijs. "Dit lijkt op een realitycheck voor het M-decreet."

3. "België is geen failed state, maar er zit wel zand in de machine" 

"Disfuncties" in de Belgische veiligheidsarchitectuur hebben ertoe geleid dat er "kansen zijn gemist om het terreurnetwerk tijdig te ontmantelen". Dat besluit de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. De vaststellingen van de commissie tonen echter ook aan dat België "geen failed state" is, zo klonk het vanmorgen nadrukkelijk op een persconferentie.

4. Unia ontving vorig jaar een vijfde meer meldingen van discriminatie

Unia heeft vorig jaar ruim een vijfde meer meldingen van discriminatie, haatmisdrijven en haatboodschappen ontvangen dan in 2015. Dat blijkt uit haar jaarverslag, dat donderdag werd voorgesteld in Brussel.

5. Britten trekken naar de stembus

De Britten trekken vandaag naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. Komt premier Theresa May versterkt uit de verkiezingen zoals ze hoopt? Of is premier Jeremy Corbyn toch niet meer zo onwaarschijnlijk? De Morgen volgt de gebeurtenissen op de voet op in dit liveblog.

De parlementsverkiezing die vandaag in het VK wordt gehouden is niet de meest tot de verbeelding sprekende aller tijden. Peilingen voorspellen een Conservatieve zege, al hangt alles af van de jongeren. We namen poolshoogte in Uxbridge.

6. Ex-FBI-baas James Comey getuigt vandaag

President Donald Trump heeft James Comey gevraagd het onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsdirecteur Michel Flynn te laten vallen. Dat zal de door Trump ontslagen baas van de FBI vandaag zeggen op een hoorzitting in de Senaat. Het kan Trump voor het eerst in echt moeilijk vaarwater brengen. (+)

Deze vragen kan James Comey verwachten, en dit zijn de antwoorden die hij gaat geven. (+)

Donald Trump (links) en James Comey (rechts). Beeld EPA

Aan het koffieapparaat 

1. KMI waarschuwt voor zorgwekkende droogte

De klimatologische lente van 2017 sluit af met neerslagtotalen die ruim onder de normale waarden liggen. Al sinds juli 2016 worden in ons land lage neerslagwaarden waargenomen. Indien dit neerslagtekort de komende weken aanhoudt, zou de situatie - net zoals in 1976 - verontrustend kunnen worden voor verschillende sectoren. 

2. "Workaholics mogen geen rolmodellen zijn"

Een burn-out omdat je te veel werkt? Ook, maar vooral omdat we dat werk niet kunnen loslaten op vakantie, waarschuwen onderzoekers. "Stop met workaholics complimenten te geven. Werknemers die de gulden middenweg vinden, dát moeten de nieuwe rolmodellen worden." (+) 

3. Verrassing: oudste Homo sapiens ooit leefde in Marokko, niet Ethiopië

Alweer moeten archeologen de geschiedenis van de mensheid herschrijven. Net dachten we te weten dat onze soort Homo sapiens 200.000 jaar geleden is ontstaan in Ethiopië - blijken er liefst 100.000 jaar eerder ook al Homo sapiensen te hebben geleefd in Marokko.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.