Donderdag 22/08/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Na de winst van het Vlaams Belang rechts en de opkomst van PVDA links is de Belgische pers het erover eens: Vlaanderen radicaliseert. Daags na de stembusgang overheerst het gevoel dat de federale regeringsvorming weleens een werk van lange adem zou kunnen worden. En de druk op het cordon sanitaire neemt toe.

1. Winnaar Tom Van Grieken haalt dan toch geen breekpunten uit de kast
Barbara Pas, Chris Janssens en Tom Van Grieken zullen namens Vlaams Belang onderhandelen over een nieuwe Vlaamse regering. Dat heeft die laatste gezegd op een persconferentie. Het initiatief ligt bij De Wever, benadrukt Van Grieken. Breekpunten legt Vlaams Belang, anders dan eerder aangekondigd, niet op tafel. “Dan zouden de onderhandelingen na deze persconferentie afgelopen zijn.”

Volg alle ontwikkelingen na de stembusslag in ons liveblog.

2. Alle uitslagen in één overzicht
Wie kreeg klappen, wie mocht feesten? In dit overzicht vindt u de interactieve kaarten, voorkeurstemmen en percentages van alle verkiezingen die gisteren plaatsvonden

3. Dit zijn de stemmenkampioenen
Omdat er gisteren zowel Europees als voor het federaal en de deelstaatparlementen werd gestemd, brachten de partijen zowat al hun sterkhouders in stelling. Hier vindt u per verkiezing terug wie de meeste stemmen achter zijn naam mocht zetten.

4. Hoe stemde uw provincie?
De groene tsunami bleef uit. Aan extreme linker- en rechterzijde kwamen er procenten bij. En het was kwaad ontwaken voor veel mensen die N-VA, sp.a of CD&V een warm hart toedragen. Die trends zijn er in heel Vlaanderen, maar toch zijn er tussen de provincies onderling best veel verschillen. Lees er hier alles over.

5. Bouw zelf de coalitie van uw voorkeur
Het cliché was ook gisteravond en deze ochtend niet uit het nieuws weg te branden: de kiezer heeft de kaarten geschud. De formaties kunnen best een poos aanslepen. Maar laat u dat vooral niet afschrikken: nu alle zetelverdelingen bekend zijn, kan u zelf de coalitie bouwen die u zelf het best acht. Of het meest haalbaar.

Beeld rv

6. Zo scoorden de witte konijnen
Elke partij toverde er wel een paar uit de hoed. Witte konijnen, ofwel bekende namen die hun schouders onder een bepaalde partij wilden zetten. Maar hoe verging het onder meer Goedele Liekens, Darya Safai, Lynn Wesenbeek en Walter Grootaers eigenlijk?

7. De Brusselse strategie van Pascal Smet mislukte
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zette Groen een mooi resultaat neer aan Vlaamse kant. De partij haalde er ruim 20 procent. Maar ook het verlies van de socialisten, voor de gelegenheid herdoopt tot een nieuwe stadslijst one-brussels, valt op. “Dat is verwonderlijk”, zegt politicoloog Dave Sinardet. En ook de formatie rond Pascal Smet zelf begrijpt niet hoe het fout kon lopen.

Pascal Smet. Beeld Photo News

8. Dit schrijven de Belgische kranten vandaag
In de kranten vandaag uiteraard erg veel aandacht voor de overwinning van Vlaams Belang, en voor het feit dat extremen scoorden. De hete hangijzers na deze stembusgang? Vooral de federale regeringsvorming en het al dan niet behouden van het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. “De Vlaming is boos en bang. Hij verwerpt het migratiebeleid en vreest voor zijn pensioen.”

9. Siegfried Bracke niet herverkozen
Kamervoorzitter Siegfried Bracke is niet herverkozen. Dat blijkt uit de definitieve resultaten voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Bracke duwde er de lijst en was lange tijd in de running voor een zetel, maar die gaat uiteindelijk naar N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman.

10. Het woord van deze campagne? ‘Paljas’
Helemaal op het eind, in de laatste uren van de campagne, kwam een klomp goud uit de lucht vallen voor Vlaams Belang. Het fragment, waarin Bart De Wever zaterdagavond Tom Van Grieken ‘paljas!’ toesiste, is honderdduizendvoudig gedeeld. Het is, zo bleek op het overwinningsfeest, een geuzennaam geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden