Vrijdag 20/09/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Eerste minister Charles Michel. Beeld Photo News

De regering-Michel heeft een zomerakkoord beet, een politieke overwinning voor Trump werd gevolgd door een nederlaagje, en in Zuid-Frankrijk woeden hevige bosbranden. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Regering heeft akkoord over begroting

De federale regering heeft haar zomerakkoord over de begroting en sociaal-economische hervormingen klaar. Een daling van de vennootschapsbelasting en een taks op effectenrekeningen zijn enkele van de belangrijkste maatregelen. Een overzicht vindt u hier.

Volgens de regering heeft de taks op effectenrekeningen een "belangrijke budgettaire impact". Toch is niet iedereen overtuigd. "Dit is geen stap naar meer rechtvaardige fiscaliteit", zegt fiscaal expert Michel Maus (VUB).

2. Eerste alternatief voor Obamacare verworpen

En wederom wordt het een cruciale week voor Obamacare. Gisteren besloot de Amerikaanse Senaat tot een debat en stemming over de verwerping en de eventuele vervanging van het Amerikaanse zorgstelsel. Maar nog niemand weet wat ervoor in de plaats gaat komen. De politieke overwinning voor Trump werd alvast gevolgd door een nederlaagje: het eerste voorstel voor een alternatief werd gisteravond laat verworpen.

Donald Trump. Beeld AFP

3. Hevige bosbranden in Zuid-Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk woeden hevige bosbranden. Afgelopen nacht werden 10.000 mensen, waarvan 3.000 vakantiegangers, in veiligheid gebracht voor het oprukkende vuur, zo meldt de overheid. 

4. Grieken gastvrij voor vluchtelingen

Het toerisme op Lesbos is ingestort door de vluchtelingencrisis, toch keren de Grieken zich niet tegen hen. Gastvrijheid is voor de Grieken vanzelfsprekend: "We waren zelf ooit vluchtelingen uit Turkije. "Als iemand bij je aanklopt en om hulp vraagt, doe je de deur open." (+)

Beeld REUTERS

5. Vakantie: een risicofactor voor huiselijk geweld

Een Nederlands politiekorps roept op tot alertheid: er zouden in vijf dagen al zeventien gevallen van huiselijk geweld zijn gemeld. De reden? Vakantie, vermoedt de politie. Een fenomeen dat Belgische organisaties herkennen. (+)

< Lees nu alle artikels in onze Pluszone een maand lang gratis via demorgen.be/proef

6. Derde man binnen katholieke kerk voor de rechter 

Zijn eerste bezoek aan de rechtbank in Australië was kort en zakelijk, maar de belangstelling voor de rechtszaak wegens seksueel misbruik van kardinaal George Pell was enorm groot. Een cordon aan politieagenten moest hem na het korte bezoek begeleiden.

George Pell. Beeld AP

7. EU verwittigt Bangladesh: migranten moeten terug

De Europese Unie zet Bangladesh onder druk om zijn economische migranten in Italië en Griekenland terug te nemen. Volhardt Dhaka in zijn onwil afspraken te maken over een terugkeerbeleid, dan komt de EU in september met strafmaatregelen. Het is de eerste keer dat de EU met dergelijke sancties dreigt. (+)

Aan het koffieapparaat

1. Steeds meer Vlamingen hebben polyamoreuze relatie

Winston Blackmore heeft 24 vrouwen en 148 kinderen. Meteen de reden waarom hij in Canada werd veroordeeld. Ook bij ons is trouwen of wettelijk samenwonen met meer dan één persoon strafbaar. Maar is monogamie nog wel zo'n evidentie anno 2017? (+)

Beeld Eric de Mildt

2. De Wever vs. Brinckman: gevaarlijke strategie?

In een vlammend stuk op de partijwebsite gaat N-VA-voorzitter Bart De Wever frontaal in de aanval tegen de krant De Standaard en journalist Bart Brinckman. Dat een politicus publiek en uitdrukkelijk zijn onvrede over één bepaalde journalist laat horen is nieuw. Of niet? (+)

3. Uw robotstofzuiger is de mol

Sinds 2002 is de Roomba, 's werelds beroemdste zelfstandige stofzuiger, bezig aan een veroveringstocht van menige huiskamer. De laatste jaren heeft dat sympathieke huishoudhulpje niet alleen stof, maar ook gegevens verzameld. En die wil de producent nu verkopen. (+)

< Lees nu alle artikels in onze Pluszone een maand lang gratis via demorgen.be/proef

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234