Woensdag 22/01/2020

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Hillary en Bill Clinton. Beeld REUTERS

Heerst er straffeloosheid in Brussel? Komt er een speciale aanklager die de Clinton Foundation moet onderzoeken? En hoe kan Bart De Pauw een tweede kans krijgen? Dit moet u lezen voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Politievakbond en gerecht bikkelen na rellen: "In Brussel heerst straffeloosheid"

Kun je in Brussel zomaar wegkomen met zware vandalenstreken? Na de rellen van afgelopen weekend leeft in ieder geval de schijn. Het parket spreekt dat met klem tegen. "Het is niet omdat er niemand aangehouden is, dat de daders niet gestraft zullen worden."

2. Justitieminister Sessions overweegt onderzoek naar Clinton Foundation

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions bekijkt of er een speciale gezant nodig is om een onderzoek te openen naar 'enkele Republikeinse bezorgdheden'. Het gaat onder meer om vermeende overtredingen bij de Clinton Foundation, de liefdadigheidsstichting van Bill Clinton.

Jeff Sessions. Beeld AFP

3. 15.000 wetenschappers uit 184 landen waarschuwen voor "catastrofaal lot van de wereld"

In een 'brief aan de mensheid' waarschuwen 15.000 wetenschappers uit 184 landen voor de "rampzalige gevaren" waaraan onze wereld is blootgesteld. De snel groeiende bevolking, de ontspoorde consumptie en het verlies van biodiversiteit zijn maar enkele van de onderwerpen die de onderzoekers aanhalen.

4. De Bitcoinbubbel: u doet wat u wil, maar moet straks niet komen klagen

Het kan de gemiddelde consument niet langer ontgaan. De belangrijkste Belgische én Europese toezichthouders waarschuwen voor digitale munten. U doet wat u wil, maar kom achteraf niet klagen.

5. Het Britse vertrouwen in de brexit wankelt

Veel Britten hebben spijt van de brexit, maar niet vanwege alle perikelen in Downing Street. Ze denken dat de Europese Unie hen opzettelijk hard straft om andere EU-lidstaten schrik aan te jagen voor een vertrek.

Theresa May. Beeld REUTERS

Aan de koffieautomaat

1. "Had hij meteen spijt betoond, dan kon hij over enkele jaren terugkeren"

Een halfslachtig excuus. Meer spreekt Bart De Pauw voorlopig niet uit. Mag de getalenteerde televisiemaker op die manier nog dromen van een toekomst op het scherm? "Als hij meteen spijt had getoond, had hij binnen enkele jaren kunnen terugkeren met een geniaal programma."

2. Die 'club' van u, mijnheer De Wever, lijkt toch een beetje op dat 'eigen volk'

In zijn derde brief aan Bart De Wever vraagt Joël De Ceulaer hem wat nu precies het verschil is tussen de N-VA en Vlaams Belang, en wie er bij die ‘club’ hoort, waar N-VA het altijd over heeft.

Beeld Gijs Kast

3. "'Als flirten ook al niet meer mag': handleiding om lange tenen te omzeilen"

"Nieuwe preutsheid, opgeschoven moraal, de vraag om nieuwe duidelijke regels vast te leggen: waar heeft iedereen het over? Zijn we plots in The Twilight Zone beland?" Kim Van de Perre ergert zich aan de huidige toon van de #MeToo-discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234