Vrijdag 26/04/2019

lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Beeld Bas Bogaerts

Mechels burgemeester Bart Somers waarschuwt voor de doos van Pandora, nu een bouwproject in zijn stad werd gekelderd. Premier Charles Michel zegt zich niet te laten chanteren, na de dreigementen van N-VA-voorzitter Bart De Wever om uit de regering te stappen. En de 'presidentiële' speech van Oprah Winfrey was het hoogtepunt van de Golden Globes. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Bart Somers: “Tientallen Vlaamse bouwprojecten staan ineens op de helling”

Tientallen bouwprojecten in Vlaanderen staan op de helling. Dat zegt de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) nadat een project in zijn stad werd gekelderd door een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

2. Premier Michel over uitspraken De Wever: "Chantage maakt geen indruk"

"Chantage maakt geen indruk, noch dreigementen." Zo heeft premier Charles Michel (MR) bij radiozender Bel RTL gereageerd op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Ik laat mijn agenda door niemand bepalen."

De Wever had er eerder mee gedreigd om uit de regering te stappen als staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken zou moeten opstappen. 

3. Zeg niet slim, maar zeg 'stabiel genie'

Donald Trump heeft via Twitter verklaard dat hij wel degelijk een "zeer stabiel genie" is. Zijn ex-topadviseur Steve Bannon bood excuses aan voor zijn insinuaties aan het adres van de Trump-clan. Website Breitbart noemde Trump "een superman". Zo probeerden de trumpisten de brand te blussen na het onthullende boek Fire and Fury.

President Trump en zijn ex-adviseur Steve Bannon. Beeld REUTERS

Dat boek komt op het goede moment, stelt commentator Koen Vidal. "In 2017 was het voor Trump vooral gekke bekken trekken, in 2018 wordt het bittere ernst. Het is daarom niet slecht dat Michael Wolff onze waakzaamheid voor Trumps waanzin opnieuw op scherp stelt."

4. Oprah zorgt voor hét moment van de Golden Globes met krachtige speech

De speech van Oprah Winfrey zal de geschiedenis ingaan als hét moment van de Golden Globes 2017. Oprah Winfrey kreeg uit handen van Reese Witherspoon de oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award uitgereikt. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een “buitengewone bijdrage” heeft geleverd aan de entertainmentwereld. Met een haast presidentiële speech over tolerantie en gelijkheid nam ze de hele zaal op sleeptouw. 

5. "De hele dag in de zetel liggen, dat is vaak de realiteit voor CVS-patiënten"

Een Amerikaanse documentaire over het chronischevermoeidheidssyndroom, die komende week ook in ons land te zien is, wint de ene na de andere prijs. Eddy Keuninckx (58) werkte eraan mee. "Ik hoop dat het de verkeerde opvattingen over de ziekte wat mag bijsturen."

6. Onschuldig spelletje? Niet voor wie verslaafd is

Gamende kinderen zijn rustig. En dus stoppen we hen graag een tablet in handen, of we laten de Xbox overuren draaien. Maar die hobby kan zeer problematisch worden, bevestigt nu ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Experts en ex-gameverslaafden waarschuwen ouders. "Een tablet of smartphone is geen onschuldige babysit."

En ook de smartphone blijkt niet onschuldig te zijn. Studenten die meer tijd spenderen met hun smartphone, behalen lagere examenresultaten en ook meer onvoldoendes. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en de UAntwerpen. De onderzoekers gingen na hoe de resultaten van eerstejaarsstudenten van vorig academiejaar samenhingen met hun smartphonegebruik.

Beeld BELGA

7. Waarom 2018 een topjaar wordt voor e-bandieten

Een jaar geleden voorspelden experts dat 2017 het jaar van de grootschalige ransomware-uitbraken en internet-of-things-besmettingen zou worden. Dat kwam uit. Wat staat ons in 2018 te wachten? 

Aan het koffieapparaat

1. Dirk De Wachter: "Ik dacht: zo spijtig dat ik nu al moet sterven"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: psychiater Dirk De Wachter (57). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?  

Dirk De Wachter. Beeld Stefaan Temmerman

2. Chocolade beschermt je tijdens het sporten

Nieuw onderzoek aan de VUB heeft aangetoond aan dat het actieve bestanddeel van chocolade, zogenaamde cacao-flavonolen (CF), oxidatieve stress verlaagt tijdens het sporten. Een lage hoeveelheid oxidatieve stress stimuleert de opbouw van je conditie, maar bij extreem zware inspanningen kan die oxidatieve stress schadelijk zijn voor het lichaam. 

3. Kerstboomverbrandingen liggen steeds meer onder vuur

Driekoningen: die feestdag staat in veel Vlaamse steden en gemeenten in het teken van een aloude kerstboomverbranding. Ook al troepten veel Vlamingen dit weekend weer samen voor zo'n vuurspektakel, toch is de traditie op de terugweg. "Dit is absoluut niet goed voor de gezondheid." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.