Vrijdag 18/10/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Facebook-topman Mark Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat gisteren. Beeld EPA

N-VA blokkeert de goedkeuring van de Europese kieswet, waarmee België als enige lidstaat dwarsligt. Terwijl de wereld afwacht hoe het Westen gaat reageren op de laatste gifgasaanval in Syrië, waarschuwt Eurocontrol luchtvaartmaatschappijen alvast voorzichtig te zijn in de regio. En Mark Zuckerberg getuigt over het privacyschandaal rond Facebook. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. N-VA blokkeert Europese verkiezingen

België ligt als enige EU-lidstaat dwars bij de goedkeuring van een Europese wet die de verkiezingen van 2019 regelt. N-VA stelt haar veto tegen de kiesdrempel die daarin staat. "Een principiële kwestie", zegt Europarlementslid Sander Loones (N-VA).

2. Mark Zuckerberg getuigt: "Ik zal het voorleggen aan mijn team en kom er later op terug"

Baarde de eerste hoorzitting van Mark Zuckerberg in Washington meer dan angstzweet? Dat was de hamvraag tijdens de hearing waarbij 44 senatoren elk 5 minuten kregen om de CEO het vuur aan de schenen te leggen.

Lees ook: Facebook is ondanks zijn inspanningen om transparanter te zijn nog steeds een zwarte doos

3. Eurocontrol waarschuwt vliegtuigmaatschappijen voor luchtaanvallen, Rusland dreigt raketten VS neer te halen

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol waarschuwt luchtvaartmaatschappijen voorzichtig te opereren in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat heeft te maken met een mogelijke luchtaanval op Syrië in de komende 72 uur. Verwacht wordt dat Amerikaans president Donald Trump vandaag een beslissing neemt. Rusland dreigt er intussen mee Amerikaanse raketten neer te halen.

4. "Belgische tieners slikken te makkelijk medicatie"

Dat volwassen Belgen pillenslikkers zijn, is geweten. Maar nu blijkt dat ook onze tieners veel te gemakkelijk naar geneesmiddelen grijpen. "Een doosje pijnstillers, daar wordt veel te luchtig over gedaan."

5. Antwerpse cardiologen betalen minipacemaker van patiënt: "Wat wij doen is niet zo uitzonderlijk"

10.000 euro kost de minipacemaker van Daniel Wildiers (71). Dat geld kon de zeventiger niet zelf op tafel leggen en dus deden de cardiologen van het ZNA Middelheim dat. "Deze mensen hebben mijn leven gered. Die pacemaker had ik met mijn pensioen nooit kunnen betalen." 

Daniel Wildiers. Beeld Damon De Backer

6. Is er nog leven na de Doodskaai? Hoe een autodoorsteek in Brussel voor consternatie zorgt

Van 'Brusselse Rambla' tot 'Doodskaai', de beslissing van mobiliteitsschepen Els Ampe (Open Vld) om auto's permanent te laten doorsteken aan de Handelskaai zint de buurtbewoners niet, in die mate dat er komende zondag een protestpicknick plaatsvindt. Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet (sp.a) bereidt intussen juridische stappen voor. 

7. De rijksten worden nóg rijker en dat is een economische ramp

Als de trend van groeiende vermogensongelijkheid de komende jaren doorzet, dan bezit de één procent rijksten ter wereld in 2030 zo'n twee derde van al het vermogen. 

Aan het koffieapparaat

1. Alledaagse stress heeft zware gevolgen voor gezondheid

Een lekke band, een slecht rapport, een ruzie: het geeft even wat stress, maar bij de meeste mensen is dat de volgende dag vergeten. Wie er ’s anderendaags wel nog mee zit, krijgt later niet zelden gezondheidsproblemen, melden Amerikaanse onderzoekers.

2. Zijn journalisten cynische aasgieren of heilige boontjes?

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de redactie de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over de manier waarop journalisten op tv komen. "Soms denk je naar een goedgemaakte publireportage te kijken, terwijl de job van journalist vaak stukken saaier is."

3. Geen album, film of bestseller was ooit zo succesvol als videogame 'Grand Theft Auto V'. Hoe komt dat?

Met 90 miljoen verkochte exemplaren en een totale opbrengst van bijna 5 miljard euro draaide videogame Grand Theft Auto V meer omzet dan eender welk ander entertainmentproduct uit de geschiedenis. Meer dan, pakweg, Michael Jacksons Thriller, succesfilm Avatar, en de Harry Potter-boeken. Hoe komt dat?

Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234