Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

5 Illustratiebeeld. © Photo News

Orbán haalt ongemeen hard uit naar de CD&V en de Brusselse politie kan best een extra cursus Nederlands gebruiken. Dit en veel meer voor u gebundeld in deze lunchbreak.

In het nieuws

1. Orbán is not amused met de demarche van CD&V en cdH

5 Viktor Orbán. © REUTERS

Enkele dagen nadat CD&V, cdH en hun Luxemburgse evenknie CSV opriepen om Fidesz uit de Europese Volkspartij te zetten, slaat Hongaars premier en Fidesz-kopstuk Viktor Orbán ongemeen hard terug. Volgens hem spelen dergelijke “nuttige idioten” links in de kaart. Dat zei hij in een interview in Welt am Sonntag.

2. Bernie Sanders trekt presidentscampagne op gang

De 77-jarige Democraat Bernie Sanders trapte gisteren zijn campagne voor de presidentsverkiezing van 2020 af in de New Yorkse wijk Brooklyn, waar hij geboren is. In zijn openingsspeech beloofde hij een politieke revolutie tegen de “gevaarlijkste president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis” en tegen de graaizucht in de bedrijfswereld.

3. Manu Claeys wil Vlaamse klimaatintendant

5 Manu Claeys van stRaten-generaal. © rv

Manu Claeys, de man achter de actiegroep StRaten-generaal, pleit voor een Vlaamse klimaatintendant. Die zou het dossier op een neutrale manier kunnen uitspitten, naar analogie met het Oosterweeldossier. Dat zei hij in het Canvasprogramma Nachtwacht.

4. Niet iedereen staat te springen voor het brugpensioen

‘Brugpensioen’ of SWT op 58, 59 of 60? Voor deze hyper­actieve senioren is het een non-discussie. Zij vinden het zalig om te blijven werken, zelfs tot ver na hun 70ste. “Uitbollen had gekund, maar dan word je toch een tweederangsfiguur.”

5. Het is slecht gesteld met de kennis van het Nederlands bij Brusselse agenten

De tweetaligheid van de Brusselse politie is opnieuw achteruitgegaan. Vandaag beheerst nog maar 58 procent van de agenten zowel het Nederlands als het Frans. Dat schrijft De Zondag.

6. Kinderen seksueel misbruikt in Amerikaanse opvangcentra

5 Illustratiebeeld. © AFP

Duizenden migrantenkinderen zijn seksueel misbruikt terwijl ze opgesloten waren in opvangcentra van de Amerikaanse overheid, zo blijkt uit documenten van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken.

7. UGent zet in op “gendersensitiviteit”

De Universiteit Gent gaat alle vormen van schriftelijke communicatie systematisch screenen op “gendersensitiviteit”. Dat staat in het nieuwe diversiteitsbeleid, dat de raad van bestuur vrijdag heeft goedgekeurd. Studenten worden voortaan ook geacht de non-discriminatieverklaring te kennen en onderschrijven. Die zal actief bekendgemaakt worden bij studenten en medewerkers, enkele maanden na de controverse rond studentenvertegenwoordiger Dries Van Langenhove.

8. “Europa is bereid om bijkomende garanties te geven voor de brexit”

De Europese Unie is bereid om het Verenigd Koninkrijk bijkomende garanties te geven met het oog op een goedkeuring van het echtscheidingsakkoord in het Britse parlement. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier bevestigd in een interview met een aantal Europese kranten.

Ook leuk om te weten

1. Journalist Frédéric Martel verbleef vier jaar in het Vaticaan

5 Frédéric Martel. © Tim Dirven

Het was nog niet verschenen of het nieuwe boek van Frédéric Martel (51), Sodoma. Het geheim van het Vaticaan deed al stof opwaaien. Wij spraken met de auteur, die zelf homo is. “Hoe homofober iemand is, hoe groter de kans dat die man zelf homo is.”

2. “Ik wachtte iedere ochtend het moment af waarop hij als een gewoontedier in mij gleed”

Fleur (52) sloeg een droomman aan de haak, maar zette na zes jaar de bijl in die relatie. Ze was een slaaf geworden van de luxe die het leven met hem bracht, en niet van de liefde, zoals ze te lang bleef geloven.

3. De rustgevende kracht van poetsen

Er waait een frisse wind uit het land van de rijzende zon. Met dank aan opruimgoeroe Marie Kondo staan opruimen en poetsen tegenwoordig gelijk aan ‘helemaal zen zijn’ en niet langer aan neurotisch huisvrouwgedrag. Nu voegt de Japanse monnik Shoukei Matsumoto daar het boek Veeg je zorgen weg aan toe.

cult

zine