Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

11 © Photo News

Van de grootschalige herstructering bij Proximus tot de vergroening van de Sahara. En dan hebben we het nog niet gehad over de mysterieuze radiosignalen uit de ruimte. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Proximus bevestigt schrappen 1.900 banen

11 Bij Proximus staan 1.900 banen op de tocht. © BELGA

Proximus schrapt de komende 3 jaar 1.900 jobs, maar plant tegelijk 1.250 aanwervingen in de omslag naar meer digitalisering. Dat maakt het bedrijf bekend na eerdere geruchten over jobverlies.

Voor Dominique Leroy, de CEO van Proximus, moet de herstructurering de toekomst van het bedrijf veiligstellen. “We hebben geen andere keuze”, klinkt het. De vakbonden zijn alvast niet te spreken over de communicatie en zullen zich verzetten omdat Proximus “geen bedrijf in moeilijkheden is”. 

2. Gecontesteerde verkiezingsuitslag Congo

Nadat de bekendmaking van de officiële resultaten van de Congolese presidentsverkiezingen van 30 december al meerdere keren uitgesteld werd, kwam de kiescommissie vanmorgen eindelijk met het verdict op de proppen: oppositiekandidaat Félix Tshisekedi is uitgeroepen als overwinnaar. Iets waar België vraagtekens bij zet. 

Martin Fayulu, de tweede oppositiekandidaat bij de Congolese presidentsverkiezingen en aanvankelijk gedoodverfde winnaar, betwist de uitslag en spreekt van
“een electorale staatsgreep”.

11 Felix Tshisekedi. © REUTERS

3. Dries Van Langenhove wordt lijsttrekker Vlaams Belang

11 Dries Van Langenhove © Photo News

Politiek is te belangrijk om over te laten aan politici. Met die leuze rechtvaardigt Dries Van Langenhove, de bezieler van Schild & Vrienden, zijn overstap naar het Vlaams Belang. Op 26 mei is hij de onafhankelijke kopman van de Vlaams-Brabantse Kamerlijst, en dat lijkt slecht nieuws voor N-VA en dan vooral haar kopman Theo Francken.

Gisterenavond was Van Langenhove te gast in Terzake waar het er bij wijlen explosief aan toe ging.

11 © Sven Torfinn/Panos Pictures

4. Sahel wordt groene oase

De Sahel staat vanouds voor droogte en hongersnood, maar grote delen zijn tegenwoordig schitterend groen en vruchtbaar. 250 miljoen bomen zijn erbij gekomen, allemaal dankzij lokale boeren, zo leert een rondtocht door Zuid-Niger.

Het geheim? Dat zijn de bomen, en één boomsoort in het bijzonder: de inheemse gao (Faidherbia albida).

5. Hoe rot is de Belgische justitie?

Justitie en met name de bevoegde minister Koen Geens (CD&V) krijgt de laatste weken de wind van voren. Het lijkt alsof zijn diensten keer op keer steken laten vallen. Maar is het eigenlijk wel echt zo slecht gesteld met deze straffeloosheid?

11 Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal zijn redenaarstalent hard nodig hebben in het parlement vandaag. © BELGA

6. Adoptie neemt af door “zoektocht naar perfecte kind”

11 © BELGAIMAGE

In 2018 zijn er in Vlaanderen maar negentien binnenlandse adopties uitgevoerd. De voorbije tien jaar schommelde het aantal binnenlandse adopties tussen de 22 en 35. Dat blijkt uit cijfers die Belga heeft opgevraagd bij Kind & Gezin. Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) gebruikt de cijfers als kapstok voor een bezorgdheid. Hij waarschuwt voor de “zoektocht naar het perfecte kind”.

7. AfD krijgt te maken met golf van geweld

11 © EPA

De mishandeling van Frank Magnitz, parlementslid voor de Duitse rechts-populistische partij AfD, staat niet op zichzelf. Sinds haar oprichting in 2013 is de partij het doelwit van geweld door (extreem)links. Wordt dat in Duitsland wel serieus genomen?

Aan het koffieapparaat

1. Mysterieus ruimtesignaal opgevangen

11 © Getty Images

Wetenschappers hebben een herhaald radiosignaal opgevangen van diep in de ruimte. Het zou afkomstig zijn van een sterrenstelsel 1,5 miljard lichtjaar van ons vandaan, zo staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het is nog maar de tweede keer dat iets dergelijks wordt waargenomen en onderzoekers hebben geen idee waar het signaal vandaan komt. Ze hopen dat de nieuwe waarneming kan helpen om het mysterie te doorgronden.

2. “België is een uitstekend land om in op te groeien, maar al die racisten, brrr”

11 Marie Casier. © Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: Marie Casier (18), student sociaal werk aan de Karel de Grote Hogeschool, die vanuit Kortrijk naar Antwerpen trok om daar volledig te kunnen openbloeien.

3. “‘De dag’ is de beste Vlaamse serie ooit”

11 © FBO/Woestijnvis

De laatste jaren zijn de Vlaamse televisiekijkers verwend als het op eigen fictie aankomt. Toch is De dag net dat tikkeltje beter. Er zijn fantastische acteerprestaties, maar het geniale ligt hem toch in de wissel tussen verschillende standpunten, waardoor je alles vanuit verschillende hoeken te zien krijgt. Een meesterwerk van Julie Mahieu en Jonas Geirnaert.

nieuws

cult

zine