Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Hoe sterk kan uw loon stijgen de komende jaren? Heeft Zwijndrecht Oosterweel de doodsteek toegebracht? En waarom worden Nutella en kanker in één zin genoemd? Dit moet u lezen voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Uw loon kan de komende jaren stijgen met 4 procent

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben een akkoord bereikt over onder meer de loonopslag voor de komende twee jaar. Dit zijn de belangrijkste punten.

2. Zwijndrecht houdt Oosterweel-plannen tegen

De gemeente Zwijndrecht zegt nee tegen de bouwaanvraag voor Oosterweel. De gemeenteraad keurt de geplande werken op zijn grondgebied af, waardoor de hele bouwaanvraag voor de Antwerpse Linkeroever in gevaar is.

6 Oosterweel op Linkeroever. © Kos

3. Kan Nutella kanker veroorzaken?

Moederbedrijf Ferrero voert volop campagne om u ervan te overtuigen dat de chocopasta veilig is nadat er vraagtekens zijn opgedoken over de gebruikte palmolie.

4. De eerste persconferentie van Trump zindert na

Heel wat heisa na de eerste persconferentie van Trump. Zo valt zijn aanval op CNN niet in goede aarde, ook niet bij de Trump-gezinde zender Fox News. Politco stelt zich vragen bij het gejuich en applaus in de zaal bij elke straffe uitspraak.

6 Donald Trump. © Photo News

5. Beke: "N-VA maakte een voodoopop van Merkel"

Duits bondskanselier Angela Merkel is vanmiddag in de hoofdstad om een eredoctoraat te ontvangen van de KU Leuven en de universiteit Gent. “Ik stel vast dat N-VA zijn visie en communicatie over Merkel heeft omgegooid”, reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op het opiniestuk van Bart De Wever op de migratiepolitiek van de bondskanselier.

Aan de koffieautomaat

1. Zo wapent u zich tegen de komende storm

Hoewel de storm die morgen over ons land trekt dan toch niet de zwaarste in vijftig jaar zal zijn, worden er aan de kust en in Antwerpen volop preventieve maatregelen genomen. Maar ook u treft best enkele voorbereidingen.

6 . © Thinkstock

2. Waarom eenzaamheid piekt bij twintigers

Onze samenleving voelt zich eenzaam. Het gevoel kwelt alle leeftijden, maar uit een gezaghebbende studie van de universiteiten van Chicago en Keulen blijkt nu dat eenzaamheid vooral in de late twintigerjaren piekt. Hoe komt dat?

3. Gevonden: oervader van uw cellen

De mens is gemaakt van opgevoerde moddermicroben. Dat concludeert microbioloog Thijs Ettema na de vondst van een geheimzinnige microbenfamilie waarvan alle planten, dieren en mensen afstammen.

6 De Colorado-rivier, een van de plekken waar in de modder de geheimzinnige microbenfamilie werd gevonden © Thinkstock

Muziektips van de dag

Jazz wordt honderd en daarom zetten AB en Flagey de swingende eeuweling het hele jaar in de kijker. Want ondanks de leeftijd, blijft het een moeilijk genre om te leren kennen. Een introductie voor dummies.

6 Miles Davus © AP
Dossier Lunchbreak
Dossier Lunchbreak

Elke middag mee met het nieuws in drie minuten.

Lees alle artikels

cult