Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Slachtoffers van de aanslagen van 22 maart smeken om hulp, N-VA wil werkgevers een bijdragen laten betalen voor elke werknemer die meer dan een maand arbeidsongeschikt is en niemand weet raad met zeer gevaarlijke jongeren. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

3 Béa (rechts) verloor beide benen tijdens de aanslag in Zaventem. © Franky Verdickt

In het nieuws

1. "Geef ons respect en garanties"

Een jaar na de aanslagen in Brussel voelen heel wat slachtoffers zich onmachtig en vergeten. "Tot enkele weken geleden had geen enkel Belgisch regeringslid een slachtoffer van 22 maart ontmoet", zegt Elizabeth De Lavalette, wier dochter Béa haar benen verloor. Verzekeringskoepel Assuralia werkt aan een oplossing.

"Wij zijn gek op België, alleen de regering sucks. Er wordt iemand op je grondgebied opgeblazen, dan vergoed je als regering toch de schade? Dat is overal ter wereld zo." Abonnees kunnen het interview met Béa en haar moeder lezen in de pluszone.

2. Aanslagencommissie: directeur maakt Grote Moskee verdacht

De overheid krijgt maar geen zicht op de mogelijk radicaliserende invloed die de Grote Moskee uitoefent, zo blijkt opnieuw, nu ook de administratief directeur van het Saudische gebedshuis mist spuit in de commissie 22/3. Die eist alsnog duidelijke antwoorden. Komen die er niet, dan kan de zaak naar het parket gaan. (+)

3. Psychiaters KU Leuven: "Niemand weet raad met zeer gevaarlijke jongeren"

Jeugdpsychiaters van de KU Leuven, aangesteld om het psychiatrisch beleid in de jeugdinstelling van Everberg op punt te zetten, trekken aan de alarmbel. In een intern rapport klagen ze aan dat er geen aangepaste aanpak is voor jongeren met zware psychische problemen, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

4. N-VA: "Betalen voor elke werknemer die meer dan maand arbeidsongeschikt is"

In de zoektocht naar centen voor de begroting laait de discussie over de responsabilisering van langdurig zieken weer op. N-VA zou werkgevers voor elke werknemer die meer dan een maand arbeidsongeschikt is een bijdrage willen laten betalen. Totale waanzin, vinden andere partijen. (+)

5. "Rijexamencentra volgeboekt tot juni"

De rijexamencentra in Vlaanderen zijn zo goed als volgeboekt. Vanaf 1 juni wordt zowel het theoretisch als het praktisch rijexamen in het Vlaams Gewest moeilijker.

6. Was brein aanslagen 22/3 vorige zomer in Brussel?

3 Oussama Atar. © rv

Oussama Atar. Syriëstrijder van het eerste uur, neef van de broers El Bakraoui - die zichzelf opbliezen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart - en de vermoedelijke organisator van zowel de aanslagen in Brussel als die in Parijs. Voortvluchtig en gezocht. Toch zou de terreurverdachte vorige zomer een bezoek hebben gebracht aan zijn familie in Brussel. Dat beweert althans een anonieme juridische bron aan CNN. Dat zou betekenen dat één van de meest gezochte terroristen van België en Europa door de mazen van het net is kunnen glippen.

7. VN: "Regering Zuid-Soedan is zelf verantwoordelijk voor hongersnood"

De regering van Zuid-Soedan is grotendeels verantwoordelijk voor de hongersnood in delen van het door burgeroorlog ontwrichte land. Toch trekt president Salva Kiir nog altijd miljoenen dollars uit om wapens te kopen, blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties.

Voer voor discussie

1. Vrouwen die een hoofddoek dragen, maken de kloof in onze samenleving ongewild nog groter

3 Darya Safai. © rv

De Belgisch-Iraanse Darya Safai is oprichtster van de actiegroep 'Let Iranian women enter their stadiums' en auteur van Lopen tegen de wind. Zij vindt dat het Europees arrest over het verbieden van een hoofddoek op de werkvloer absoluut niet in strijd is met de mensenrechten en de democratie

2. Kun je dat wel maken, verkrachters een podium geven?

Veel opschudding deze week in Londen. Een vrouw en haar verkrachter kwamen er samen openlijk vertellen wat het seksueel geweld met hen had gedaan. Maar kun je dat wel maken, verkrachters een forum geven?

3. Potentiële Wilders-kiezers zijn heus niet plotseling genereuzer en internationaler gaan denken

Het ongenoegen blijft broeien en het zou een vergissing zijn als Rutte, Juncker en Merkel na hun zucht van opluchting gewoon weer overgaan tot de orde van de dag, schrijft journalist Koen Vidal in het standpunt.

Dossier Lunchbreak
Dossier Lunchbreak

Elke middag mee met het nieuws in drie minuten.

Lees alle artikels

nieuws