Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De drugsmaffia houdt Antwerpen in haar greep, N-VA wil een verplicht taalbad van één jaar voor kinderen die onvoldoende Nederlands kennen en kan een Europese vliegbelasting de wereld redden? 

In het nieuws

1. Beeld in nieuwe expo AfricaMuseum: weergaloos, betoverend en brutaal geroofd

Weergaloze kunst, de expo waarmee het AfricaMuseum opnieuw de deuren opende, toont trots het spijkerbeeld Nkisi nkonde. Onderzoek toont glashelder aan dat alvast dit ene stuk brutaal geroofd werd. Tot driemaal toe werd het beeld teruggevraagd vanuit Congo. Vooralsnog zonder resultaat.  

3 Het AfricaMuseum. © BELGAIMAGE

2. Drugsmaffia houdt Antwerpen in haar greep: nieuwe geweldsgolf spoelt over de stad

Vijf auto’s zijn deze week in Antwerpen in vlammen opgegaan of ontploft. Daarmee spoelt er een nieuwe geweldsgolf over de Scheldestad, waarbij alles wijst naar het drugsmilieu. Met als centraal punt de opgeknapte trekpleister Park Spoor Noord.

3. Kan de invoering van een Europese vliegbelasting de wereld redden?

Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: kan de invoering van een Europese vliegbelasting de wereld redden? 

4. N-VA wil verplicht taalbad van één jaar voor kinderen die onvoldoende Nederlands kennen

N-VA wil dat kinderen die het Nederlands onvoldoende beheersen na de kleuterschool, een jaar lang een verplicht taalbad volgen waarbij ze alleen maar Nederlands krijgen. Dat zegt N-VA-kopstuk Zuhal Demir.

5. Faillissement dreigt voor grootste diamantair van ons land

Het Antwerpse diamantbedrijf Eurostar Diamond Traders, tot voor kort met ruim 2 miljard euro omzet de grootste speler in ons land, dreigt failliet te gaan. Zowel de vroegere accountant als de voorlopige bewindvoerders die bij Eurostar zijn aangesteld, gevolgd door de banken ABN AMRO en Standard Chartered Bank, vorderen het faillissement. De schuldenberg van de wereldspeler in het polijsten van ruwe diamanten zou al zijn opgelopen tot een half miljard euro.

Aan het koffieapparaat 

6. Waarom eten we pita na de pintjes?

Je stapt ’s nachts beschonken het café uit en tien minuten later zet je je tanden in een friet of kebab. Vanwaar toch die nood aan een vettige snack na het uitgaan?

3 © EPA

7. Vraag van de week

“Ik ben waarschijnlijk van de oude stempel, maar ik vind het jammer dat er tegenwoordig gewoon een rekeningnummer op een huwelijksuitnodiging of geboortekaart staat. Zelfs voor ­verjaardagen of kerst vragen mijn (klein)kinderen geld.”

cult

zine