Donderdag 23/05/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u aan tafel gaat

Lydia Peeters en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Beeld BELGA

België kampt met een nieuwe asielcrisis, Lydia Peeters vervangt Bart Tommelein als Vlaams minister, en de bussen van De Lijn stoppen weer aan Brussel-Noord. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend:

In het nieuws

1. Asielcentra zitten vol, maar Francken weigert extra plaatsen te creëren

Er dreigt een acuut probleem bij de opvang van asielzoekers. Niet alleen de plaatsen voor reguliere asielzoekers zijn zo goed als volzet, ook de winteropvang voor minderjarigen zonder papieren zit vol. Staatssecretaris Francken (N-VA) weigert in extra plaatsen te voorzien.

“We zitten in crisismodus”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Maar was hij niet de man die de veel grotere chaos in 2015 de baas kon? 

Deze asielcrisis is een politieke keuze, schrijft Tine Peeters in het standpunt. “Het lijkt bijna alsof de staatssecretaris een crisis creëert die moet aantonen dat België dat VN-migratiepact echt niet mag goedkeuren.”

Staatssecretaris Theo Francken. Beeld BELGA

2. Onderhandelingen in Gent gaan discreet verder, maar dat doet sp.a grommen

Neen, Gent heeft nog geen nieuwe burgemeester. Maar de discretie waarin de coalitiegesprekken worden voortgezet, wijzen erop dat het de goede richting uitgaat. Al is niet iedereen bij sp.a even gelukkig dat hun partij niet mee aan tafel zit.

3. “20 procent van kinderen in thuisonderwijs heeft extremistische ouders”

Buitenlandse salafistische netwerken proberen steeds vaker invloed te krijgen op het onderwijs, waarschuwt Staatsveiligheid. Scholen hebben de afgelopen jaren op verschillende manieren de strijd daartegen opgevoerd, maar hebben weinig tot geen controle over het thuisonderwijs.

4. Wallonië haalt alcohol weg uit tankstations

Wallonië wil af van alcohol op de snelwegparkings. Als het niet alcoholvrij is, mag er geen bier of wijn meer in het wegrestaurant. In Vlaanderen blijft de drank ondertussen nog rijkelijk vloeien. “Je kan het niet tegenhouden.”

Enkel alcoholvrij bier in de wegwinkel van Bierges. Beeld Tim Dirven

5. Tommelein verlaat Vlaamse regering al op 1 januari

Vlaams minister van Energie en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) verlaat vroegtijdig de Vlaamse regering om vanaf 1 januari burgemeester van Oostende te worden. Nochtans had hij gezegd dat hij zich de eerste maanden zou laten vervangen en de rit als minister zou uitrijden. “Maar ik voelde dat het zo niet zou lukken.”

Tommelein wordt in de Vlaamse regering opgevolgd door de Limburgse Lydia Peeters. Dat heeft Open Vld bekendgemaakt op een persconferentie.

Bart Tommelein. Beeld Photo News

6. Nieuw voorbehoedsmiddel voor mannen op komst

Amerikaanse wetenschappers zijn bezig met het testen van een nieuw voorbehoedsmiddel voor mannen. Het gaat om een hormonale gel die dagelijks op de schouders en rug aangebracht moet worden en de spermaproductie verlaagt, zonder dat het effect heeft op het libido en het energieniveau van de man in kwestie.

7. Nieuwe appel Morgana moet Jonagold doen vergeten

Vandaag wordt op de fruitbeurs Fructura in Hasselt de nieuwe Belgische appel Morgana voorgesteld. Die moet volgens kenners in staat zijn om de Jonagold te doen vergeten. Tegen 2021 moet de appel in de warenhuizen liggen.

Aan het koffieapparaat

1. Bussen stoppen weer aan Brussel-Noord, maar halte is nog even vuil

De bussen van De Lijn vertrekken sinds vanmorgen opnieuw vanaf het Brusselse Noordstation. Er zijn afspraken gemaakt om de onveiligheid en het gebrek aan netheid aan te pakken. Volgens reizigers en chauffeurs is er voorlopig echter niets veranderd.

Beeld Wouter Van Vooren

2. Waarde landgenoot, het klimaatbeleid is niet uw schuld

“Waarde landgenoot, het is niet uw schuld”, schrijft Wouter Hillaert in een opiniestuk. “Hoe graag minister Schauvliege de klimaatopwarming ook – steeds weer – in onze schoenen schuift, toch zal uw verminderde water- of vleesverbruik slechts een druppel op een hete plaat blijven.”

3. Hans Teeuwen: “Ik mag iets niet zeggen? Kanker dan maar op!”

Wat mag je anno 2018 wel en niet op een podium zeggen? Hans Teeuwen ligt er niet wakker van. “Hoe politiek correcter de tijd, hoe groter de vraag naar mensen die daar tegenin durven te gaan”, zegt hij in een interview met De Morgen. 

Hans Teeuwen. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.