Zondag 19/01/2020

lunchbreak

Dit moet u onthouden van deze ochtend

De Brusselse rapper Damso kreeg van Hazard en Batshuayi een gepersonaliseerd shirt. Beeld RV

De Voetbalbond zwicht dan toch onder de aanhoudende kritiek op de keuze voor rapper Damso. Donald Trump en Kim Jong-un gaan elkaar ontmoeten. En de regering-Michel raakt het niet eens over de zware beroepen en het Energiepact. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Trump aanvaardt uitnodiging voor historische ontmoeting met Kim Jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de uitnodiging voor een topontmoeting tussen beide staatshoofden aanvaard. Hij ontving deze gisterenavond via een brief van de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un. In Zuid-Korea, China en Japan wordt positief gereageerd.

2. KBVB zet samenwerking stop met Damso, geen officieel WK-lied

De voetbalbond breekt dan toch met rapper Damso. De druk van de sponsors - Proximus en AB InBev op kop - was te groot geworden. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden. Ondertussen gooide de Brusselse rapper vanmorgen een stuk van een nieuwe song online, al is het niet duidelijk of het om de WK-hymne gaat waar hij aan werkte. 

3. Twee dagen vergaderd: nog geen akkoord over zware beroepen en Energiepact

De regering-Michel heeft nog geen akkoord bereikt over de dossiers van de zware beroepen en het Energiepact. N-VA is voorlopig niet overtuigd. Volgende week wil premier Charles Michel (MR) verder vergaderen. (+)

Als een circusartiest houdt premier Charles Michel (MR) verschillende balletjes tegelijk in de lucht. Een overzicht van de dossiers waarvoor een landing stilaan nabij moet zijn. (+)

Snel beklonken politieke akkoorden deugen niet, schrijft Bart Eeckhout. "Verdienen wij nu echt niet beter dan dit?" (+)

4. Hoe het symbool van Brussels nationalisme uitdraaide op Belgisch surrealisme, in Franse handen

Kanal, het museum dat in het Citroëngebouw komt, moet Brussel op de kaart zetten als kunststad. Maar het project wordt al jaren overschaduwd door politieke vetes en botsende ego's: een reconstructie. (+)

Het Citroëngebouw. Beeld Tim Dirven

5. Importheffingen ondertekend: "Dit spel kent alleen verliezers"

Met het ondertekenen van het presidentieel besluit omtrent een importheffing op staal en aluminium houdt de Amerikaanse president voet bij stuk. Tegelijk laat hij de deur op een kier voor onderhandelingen. "Voorlopig is de impact beperkt, maar dit spel kent enkel verliezers." (+)

6. Er is een verband tussen vuile lucht en ADHD: effect van fijnstof op hersenen van ongeboren kinderen

Ongeboren kinderen die via de moeder zijn blootgesteld aan luchtvervuiling hebben later een verhoogde kans op psychische stoornissen als ADHD of verslavingsgevoeligheid. Fijnstof kan schadelijk zijn voor de hersenen, zelfs als het niveau onder de huidige, veilig geachte Europese norm blijft. (+)

7. De Crem hard voor eigen partij: "CD&V geeft niet de antwoorden waarop mensen wachten"

Tijdens een avond met denktank Libera toonde staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) zich opvallend scherp over zijn eigen regering en partij. Zo staat volgens De Crem "het discours van de CD&V haaks op dat van een volkspartij en het linkse imago komt hard aan bij onze brede basis van ondernemers, zelfstandigen en gezinnen."

Pieter De Crem. Beeld Karel Duerinckx

Bij de koffie

1. New beat, een stuk vaderlandse geschiedenis of een slechte Belgenmop?

"This is the sound of C. The sound which creates a new dimension. This is a new style of music." Met die woorden tekende new beat voor haar grootste hit én eigen grafschrift. Is new beat een onmisbaar hoofdstuk in onze vaderlandse muziekgeschiedenis, of een Belgenmop ter waarde van een smiley? Wel … béide. (+)

Beeld Laura Matikainen

2. Damso: eerder sweet irony dan een groot probleem

"Met Damso kreeg de Voetbalbond de ster én de controverse die ze verdienden. De kans dat ze hieruit hebben geleerd, lijkt in eerste instantie niet bijzonder groot", schrijft cultuurchef Ben Van Alboom. "Laten we toch ook niet elke rapper of elk hiphopnummer bloedserieus nemen." (+)

3. En toen kwam dochterlief weer thuis wonen: "Onze levens zijn veel te verweven nu"

Ouders die hun volwassen zoon of dochter tijdelijk weer in huis nemen, vinden dat vaak niet erg. Maar hoe strookt dat met een nieuwe studie die toont dat zulke 'boemerangkinderen' hun levenskwaliteit net aanzienlijk doen dalen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234