Woensdag 28/07/2021

Standpunt

Dit mag niet overwaaien als het zoveelste Wetstraat-relletje

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.Beeld BELGA

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken namens N-VA, heeft een belangwekkende verklaring afgelegd. De minister zegt in een interview in De Standaard dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen". Eerder maakte de minister ook al gewag van "straatfeesten" en wel vlak na de aanslagen van 22 maart.

Dit zijn niet de woorden van een partijvoorzitter of een polemist. Dit zijn de woorden van de man die de verantwoordelijkheid heeft aanvaard voor de veiligheid van alle inwoners van dit land. We mogen dan ook aannemen dat de minister kan bewijzen dat "een significant deel" van die inwoners de gruwelijke aanslagen door jihaditerroristen openlijk "dansend" heeft toegejuicht.

Dit zou uiterst zorgelijke informatie kunnen zijn, waar niemand van mag wegkijken. Overheid en samenleving moeten gealarmeerd worden om na te gaan wie dat significante deel is, waar en wanneer ze gedanst hebben en hoe ver hun steun voor de terroristen precies reikt.

Als het klopt.

Vreemd genoeg is minister Jambon er nog niet in geslaagd zijn bewering met feiten te staven. Op basis van nogal partiële informatie van zijn kabinet heeft onze redactie één snel gesust incidentje met een tiental idioten in Brussel-stad opgespoord. Van dansende groepen geen spoor, evenmin in Molenbeek, Anderlecht of Vilvoorde.

België telt ongeveer 800.000 moslims. Als we 'significant' conservatief gelijkstellen aan 1 procent, zouden zo'n 8.000 mensen ergens aan het feest moeten zijn geweest. Het is merkwaardig dat nog nergens een beeld is opgedoken van die feestende IS-aanhang.

Mogelijk hebben wij met zijn allen - internationale media incluis - de hele tijd weggekeken. We gaan ervan uit dat ook het Parlement de minister met spoed zal interpelleren over zijn onrustwekkende uitspraken. En dat het zal eisen desnoods achter gesloten deuren ingelicht te worden over het geschetste veiligheidsrisico, om het vertrouwen in de minister te kunnen bevestigen.

Dit mag niet overwaaien als het zoveelste Wetstraat-relletje. Ofwel is er een ernstig veiligheidsprobleem, ofwel heeft een vicepremier in de federale regering een significant deel van de bevolking die hij moet beschermen, moedwillig gestigmatiseerd met een islamofoob discours zonder bewijs. Dan zal de minister zelf mee de veiligheid en samenhorigheid in het land in gevaar gebracht hebben. Dat zou onaanvaardbaar zijn. Dit is niet iets dat je in de nek van een verbindingsofficier kunt schuiven.

Gelukkig weet premier Charles Michel (MR) wat hem dan te doen zou staan. Jacqueline Galant heeft de weg gewezen voor regeringsleden die in hun communicatie beginnen dansen met de waarheid.

Jan Jambon heeft nu een eenvoudige opdracht: show us de dansfeesten op 22 maart.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234