Dinsdag 19/01/2021

Recap: De Mol

Dit mag geen manier zijn om uit 'De Mol' te liggen

Gilles De Coster kijkt graag serieus wanneer hij een rood scherm geeftBeeld VIER

Elke week lees je op demorgen.be een recap van De Mol met vermoedens, zijsporen en aanwijzingen naar de mol. Vandaag: aflevering 3.

Wat een wrede aflevering van De Mol. En het begon allemaal nog wel zo mooi. De makers van het spel organiseren een gezellig lentefeest met een groot springkussen waarop kandidaten naar boven worden gekatapulteerd.

Terwijl ze op het kussen liggen, moeten de kandidaten elk een raadsel oplossen. Robin en Hans zitten ondertussen in een afgesloten hut. Zij krijgen hetzelfde raadsel en moeten inschatten hoeveel tijd de kandidaten nodig hebben voor het juiste antwoord. Hoe langer ze twijfelen, hoe minder geld de groep verdient. Het is een psychologische mindfuck, maar wel eentje die voor legendarische beelden zorgt:

Bertrand betekent voor de verandering nog een keer iets voor de groep. Hij brengt als enige 500 euro in de pot door een juiste oplossing te bedenken. Maar uiteindelijk blijken al die opdrachten overbodig. Ze krijgen immers de kans om dat bedrag te verdriedubbelen. En uiteraard doen de kandidaten dat. Want "500 euro is niets", stuurt Davey sluw aan. 

Hij heeft natuurlijk gelijk, maar 500 euro is tenminste iets. Uiteindelijk blijkt de alles-of-nietsopdracht te hoog gegrepen en wordt het niets. Zo'n opdracht is interessant voor de mol. Je kan jezelf minder verdacht maken door een juiste oplossing in het eerste deel van de opdracht, terwijl je er als mol op rekent dat het geld straks toch weer uit de pot gaat.

Iedereen dronken

De productie van De Mol bewijst alweer zijn genialiteit wanneer ze de kandidaten vrolijk op alcohol trakteren. Eline en Bertrand bewijzen tijdens het bestellen van een cocktail dan weer dat de Temptation nooit veraf is. Gilles De Coster waarschuwt nochtans dat er “de volgende dag” een nieuwe opdracht is. Die volgende dag blijkt al om 1 minuut na middernacht. Ge-ni-aal. Iedereen dronken!

In het natuurhistorisch museum van Kaapstad hebben Marzena en Annelies net een opleiding bewakingstechnieken gevolgd. De andere kandidaten krijgen een uur om semidronken voorwerpen uit het museum stelen.

Davey liegt voor een keer niet.Beeld VIER

Annelies doet weer heerlijk bizar in het busje. Je krijgt er – alweer – geen vat op, maar in plaats van Marzena bij te staan in het geven van instructies, doet ze gewoon niets. Dat kan natuurlijk molgedrag zijn, maar ook gewoon haar karakter. 

Sam en Davey slagen erin om hun steen ter waarde van 500 euro te stelen. Tegen de verwachting in, merkt Gilles De Coster fijntjes op. Al duurt dat wel verbazend lang. Ook Bertrand en Eline kunnen hun voorwerp van 1.000 euro nemen, maar ze blijven niet lang genoeg op de grond liggen. Eline doet het alarm afgaan en
Bertrand De Onschuldige neemt alle schuld op zich. Eline zwijgt. En dan slagen Robin en Hans erin om hun vaas van 1.500 euro, die in draden onder hoogspanning staat, te stelen. Hier is goed gespeeld. De pot is 2.000 euro rijker. 

Tafel onderkotsen

Vooraleer de kandidaten aan de eliminatieproef kunnen beginnen, strooit Gilles De Coster verwarring met een eigenaardige uitspraak. “Het zou kunnen dat je voor een keer liever laatste bent dan voorlaatste.”

Dat zit zo: de kandidaten mogen elk naar hun het rode of groene scherm kijken met een speciale bril. Alleen de kandidaat die de bril draagt, ziet wat er op zijn of haar scherm staat. Het gaat er dus om om blufpoker te spelen. Iedereen houdt een uitgestreken gezicht, terwijl een van de kandidaten nu eigenlijk weet dat hij een loser is.

Beeld VIER

Er moet iemand vertrekken. Als de groep erin slaagt om de effectieve afvaller te ontmaskeren, verdient de groep 3.000 euro. Anders gaat de op een na laatste kandidaat naar huis. De groep verdenkt Annelies ervan het rode scherm gekregen te hebben. Annelies is zo droog dat ze niet eens de moeite doet om de verdenking van zich af te schudden. Maar ze kreeg géén rood scherm.

Zo moet diegene met de op een na laagste score vertrekken: Marzena. Ze verlaat – niet helemaal onterecht – pisnijdig de tafel. Op deze wraakroepende manier wil je De Mol niet verlaten en het zou ook geen manier mogen zijn om te vertrekken.

De makers verklapten niet wie het enorme voordeel kreeg. Wie het rode scherm zag, weet dat hij volledig fout zit en kan zijn idee over de mol volledig bijstellen. Volgens mij is Bertrand de leugenaar. Een slechte bovendien. Op een moment leek hij zo zenuwachtig dat hij de tafel ging onderkotsen.

Davey en Eline blijven eenzame hoofdverdachten. Annelies is gewoon raar. 

Zelf belangrijke hints gezien die wel geloofwaardig zijn, of heb je eigen theorieën? Laat ze weten via @samfeys op Twitter of stuur een mailtje

De Mol, stand van zaken na aflevering 3.Beeld VIER
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234