Maandag 26/10/2020

CoronavirusNationale Veiligheidsraad

Dit ligt vandaag op tafel van de Veiligheidsraad: mondmaskers op restaurant en openbare plaatsen

Mondmaskers zijn voortaan verplicht op de markten in Halle.Beeld Mozkito

Eén week heeft België om het tij te keren, zeggen virologen. En dus zal de Nationale Veiligheidsraad vandaag geen versoepelingen aankondigen voor augustus. Integendeel: de mondmaskerplicht wordt uitgebreid op restaurant en op openbare plaatsen.

Nee, de lijst met nieuwe besmettingen ziet er niet goed uit. “Maar de situatie is niet hopeloos en we kunnen het tij nog keren", zei Boudewijn Catry van Sciensano, de plaatsvervanger van Steven Van Gucht. Dat is dan ook wat de Nationale Veiligheidsraad vandaag zal proberen te doen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet dinsdagavond al in de kaarten van de Veiligheidsraad kijken. Te verwachten vandaag: een uitbreiding van de mondmaskerverplichting en groen licht voor een draaiboek voor de burgemeesters.

Mondmaskers op ‘drukke plaatsen’ 

Het zit er dik in dat u uw mondkapje in de toekomst ook in de buitenlucht zal moeten opzetten. Viroloog Marc Van Ranst pleitte daar maandag op de Nederlandse televisie al voor. Niet overal weliswaar, alleen op “drukke plaatsen”. Waarschijnlijk zal de Veiligheidsraad vandaag beslissen om het mondkapje te verplichten in drukke (winkel)straten, markten, dierentuinen, kleine evenementen, openbare plaatsen zoals gemeentehuizen en bibliotheken. Ook komt er mogelijk een uitbreiding naar de horeca: alleen aan tafel zou u geen mondmasker moeten dragen. Maar bij elke verplaatsing: van bij binnenkomen, een bezoek aan het kleinste kamertje of om te betalen zou je een mondmasker moeten opzetten, zoals dat ook al in Italië het geval is. Dat Horeca Vlaanderen daar absoluut geen probleem mee heeft, doet vermoeden dat dit er komt: het is een pijnloze maatregel, en een dam tegen de algemene sluiting van de restaurants

De Veiligheidsraad krijgt ook de contact tracing op haar bord - de Achilleshiel van de coronacrisis. Zo wil Karine Moykens de contactgegevens van horecaklanten opvragen, maar de Veiligheidsraad ziet problemen met de privacy. Vandaag wordt ook duidelijk of contactspeurders mogen vragen waar besmette personen rondgehangen hebben.

Versoepelingen? Vergeet het

Het hoge aantal nieuwe besmettingen én ziekenhuisopnames doet de politiek en de experten op de rem staan voor nieuwe versoepelingen. Diegene die stonden gepland stonden voor 1 augustus krijgen nog geen groen licht. Dat is vooral slecht nieuws voor de evenementensector: het aantal bezoekers binnen blijft allicht zeker nog een tijdje beperkt tot 200 personen en buiten tot 400 man, in plaats van het dubbele.

Even was er sprake om te sleutelen aan de bubbel van 15, die teruggeschroefd kon worden naar een groepje van 10. Dat zou vooral symbolisch zijn, want het is amper te controleren. Antwerps burgemeester Bart De Wever in wiens stad de besmettingen weer naar nieuwe hoogtes gaan, verlaagde gisteren al de grens van een samenscholingsverbod naar 10. Het Overlegcomité had overigens al aangekondigd strenger te gaan controleren. 

Lokale aanpak 

De draaiboeken voor de lokale aanpak krijgen vandaag ook groen licht van de Veiligheidsraad. Een burgemeester kan dan beslissen om bijvoorbeeld een avondklok in te voeren of zelfs in een uitzonderlijke situatie een wijk in lockdown plaatsen. “Dat moet natuurlijk wetenschappelijk gestaafd zijn. Het is geen carte blanche voor een burgemeester.” Alles moet steeds afgetoetst worden met Sciensano, de gouverneurs, de regio en het federale niveau, tot ongenoegen van burgemeesters die er vaart achter willen zetten.

Meteen op de hoogte blijven van de beslissingen van de Veiligheidsraad? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234