Vrijdag 05/03/2021

Fotografie

"Dit land blijft lijden, dat wil ik tonen"

null Beeld Jim Huylebroek
Beeld Jim Huylebroek

Begin dit jaar trok fotograaf Jim Huylebroek (25) naar Afghanistan. Op zoek naar avontuur en mooie beelden. Die vond hij in overvloed in de zuidelijke provincie Helmand, waar de Afghaanse troepen strijd leveren tegen de taliban en de illegale opiumhandel.

Eigenlijk hoopte Jim Huylebroek vorig jaar af te studeren als fotograaf aan de Antwerpse Karel De Grote Hogeschool. Maar een van zijn opdrachten raakte niet tijdig af. In afwachting van zijn diploma besloot de jonge fotograaf alvast zijn portfolio wat uit te breiden. Terwijl de meeste fotografiestudenten dan dicht bij huis op zoek gaan naar geschikte objecten om voor hun lens te halen, stapte Huylebroek op het vliegtuig richting Kaboel.

"Ik hou er van om nieuwe dingen en andere culturen te ontdekken. Zo ben ik ook in de fotografie gerold. Op mijn negentiende heb ik negen maanden lang de wereld rond gereisd. Onderweg probeerde ik wat ik beleefde zo goed en kwaad als dat kon vast te leggen. En fotografie bleek de beste manier om dat te doen."

Dat hij met Afghanistan een conflictgebied als bestemming koos, ruikt naar waaghalzerij, maar daar heeft het volgens de fotograaf niets mee te maken. De echte reden is een stuk pragmatischer. "In dat soort gebieden zijn nu eenmaal de spannendste verhalen te rapen en de mooiste foto's te maken. Afghanistan is een land dat op een keerpunt staat. De buitenlandse troepen zijn weggetrokken, het Afghaanse leger moet de vrede nu zo goed en kwaad als dat gaat proberen te bewaren. Het leek me heel interessant om dat te documenteren."

Fotograaf Jim Huylebroek trok met het Afghaanse leger naar de provincie Helmand, waar massaal opium wordt geproduceerd. Beeld rv
Fotograaf Jim Huylebroek trok met het Afghaanse leger naar de provincie Helmand, waar massaal opium wordt geproduceerd.Beeld rv
De Afghaanse provincie Helmand is goed voor 50 procent van de Afghaanse opiumproductie. Beeld Jim Huylebroek
De Afghaanse provincie Helmand is goed voor 50 procent van de Afghaanse opiumproductie.Beeld Jim Huylebroek

Veiligheid is relatief

In Kaboel liep Huylebroek de Afghaanse journalist Bilal Sarwary tegen het lijf, een man met een lange staat van dienst bij de BBC. De twee werden vrienden en Bilal introduceerde zijn fotograferende kompaan bij de Afghaanse legertop. Huylebroek mocht onder meer op de koffie bij generaal Mohammad Ayoub Salougi, tegenwoordig viceminister voor veiligheid in de Afghaanse regering. Dat leverde hem een uitnodiging op om in het spoor van het Afghaanse leger naar de provincie Helmand te trekken, een gebied goed voor 50 procent van de Afghaanse opiumproductie.

Het leger probeert die handel aan banden te leggen maar stoot op hevig verzet van de taliban. Hetzelfde verzet waar ook de Britse troepen zich de tanden op stuk beten. Huylebroek: "Er vallen heel geregeld slachtoffers. Het leger heeft gewoon een schrijnend gebrek aan middelen. Ondanks de hoge menselijke kost slagen ze er maar in om amper 2 procent van de opiumvelden te vernietigen."

Het op foto vastleggen van die activiteiten is niet zonder risico. Al voelde Huylebroek zich naar eigen zeggen nog nooit echt in gevaar. "Tijdens patrouilles verplaatsten we ons meestal in gepantserde wagens. Achteraan in de pick-ups tussen de soldaten zitten mocht enkel wanneer er geen gevaar dreigde. Maar veiligheid blijft in een land als Afghanistan natuurlijk altijd een relatief begrip."

Die risico's wegen trouwens niet op tegen de voldoening die Huylebroek uit zijn werk haalt. Een missie wil hij wat hij in Afghanistan doet niet noemen, maar dat het meer is dan enkel mooie plaatjes schiete, is duidelijk. "Met de buitenlandse troepen is ook zowat alle internationale pers weg getrokken", vertelt hij. "Afghanistan haalt tegenwoordig enkel nog het nieuws wanneer er buitenlandse slachtoffers vallen. Terwijl de situatie hier nog steeds even schrijnend is. Het volk blijft lijden, het land blijft lijden. Dat wil ik aan de wereld laten zien."

Opiumvelden en bruut geweld zijn vaste prik in Afghanistan. Jim Huylebroek legt het vast in een ijzingwekkend zwart-wit. Beeld Jim Huylebroek
Opiumvelden en bruut geweld zijn vaste prik in Afghanistan. Jim Huylebroek legt het vast in een ijzingwekkend zwart-wit.Beeld Jim Huylebroek

Opium trail

Net daarom is Huylebroek van plan om nog een tijd in Afghanistan te blijven kamperen. "Ik hou er wel van om langere tijd op dezelfde plaats te blijven. Alleen zo kun je de plaatselijke cultuur en gebruiken echt doorgronden."

Verhalen genoeg in Afghanistan. Zo plant Huylebroek binnenkort een trip naar Kunduz, de provincie waar de Belgische troepen gelegerd waren. Ook de bloeiende opiumhandel blijft intrigeren. Samen met journaliste Hanne Couderé wil Huylebroek de zogenaamde opium trail volgen vanuit Afghanistan naar Brussel. Een project dat het duo in september tot een goed einde wil brengen. Voorlopig staat een terugkeer naar België niet op de planning. "Kaboel is misschien niet de leukste, maar alleszins een van de interessantste plaatsen waar ik al gewoond heb. Ik wil hier best nog een tijdje blijven."

Samen met journaliste Hanne Couderé wil Huylebroek de zogenaamde opium trail volgen vanuit Afghanistan naar Brussel. Beeld Jim Huylebroek
Samen met journaliste Hanne Couderé wil Huylebroek de zogenaamde opium trail volgen vanuit Afghanistan naar Brussel.Beeld Jim Huylebroek
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234