Zondag 19/09/2021

'Dit komt verdomd dicht in de buurt van de perfecte popplaat'

Met 'In Our Heads' bereikt Hot Chip de langverwachte balans tussen beats en ballades. Geen wonder dat frontman Joe Goddard het de beste Hot Chip-worp tot nu toe noemt.

N
a een decennium leek de tandem Joe Goddard-Alexis Taylor niet meer geheel perfect te bollen. Hoewel de laatste cd One Life Stand maar een lauw onthaal kreeg en gevolgd werd door tal van zijprojecten, was er volgens Goddard nooit sprake van stoppen. "Wanneer je twee jaar lang voortdurend op elkaars kop hebt gekeken, voel je niet noodzakelijk de neiging meteen weer de ander zijn deur plat te lopen. Tot Alexis me plots een mail stuurde met een tekstflard die me omver deed vallen", lacht de songschrijver.

Het werk aan de opvolger kon beginnen. In Our Heads toont een band die triomfantelijk de terugkeer naar topvorm maakt. Gegarandeerde dansvloerkleppers en teruggeschroefde tempo's wisselen elkaar lustig af terwijl Taylor zijn meest fijngevoelige zanglijnen bovenhaalt.

Opener 'Motion Sickness' grijpt al meteen bij de keel. Hoe belangrijk is die eerste indruk voor jullie?

Joe Goddard: "We zijn niet gestart vanuit het idee dat we de luisteraar moesten overdonderen, maar het nummer bleef maar groeien zodat het zich al vroeg in de opnames aandiende als opener. Zo'n bombastisch begin voelt altijd lekker natuurlijk, maar op een bepaald punt maakte Alexis zich toch zorgen dat het misschien te groots klonk vergeleken met de overige nummers. Er volgt niet echt iets soortgelijks op de plaat. Wat dan weer exact de reden was waarom ik het zo graag als koploper wilde."

Jullie schijnen het perfecte evenwicht gevonden te hebben tussen beats en ballade. Hoe kwam het zo ver?

"Dat mag wel na tien jaar, vind je niet? (lacht) We hebben simpelweg meer zelfvertrouwen gekregen in wat we doen. Ik voel me alleszins zekerder als producer en songschrijver, in die zin dat ik eindelijk begin te snappen waar ik precies mee bezig ben. Eens je dat aspect van muziek maken aansnijdt, valt er zo veel te leren over het productieproces. Ik begrijp nog maar pas alle basisconcepten. Maar de belangrijkste verbetering, als je het zo wilt noemen, bevindt zich wel degelijk op het vlak van schrijven. Daar hielpen al die tussentijdse projecten enorm mee. En dan vooral het plaatjes draaien tussendoor, dat zorgde echt voor een verfijning, een diepere uitwerking van ons eigen geluid. In dat opzicht betekent In Our Heads geen revolutionaire stijlbreuk voor ons, daar streven we ook niet naar. Na vijf platen hebben we een hele evolutie doorgemaakt die nu tot een hoogtepunt heeft geleid. We hebben er als groep lang aan gewerkt en het resultaat liegt er niet om, dit komt dicht in de buurt van de perfecte popplaat."

Een brutale uitspraak. Hot Chip leek aanvankelijk een knullig collectief, maar groeide wel mooi uit tot een gevestigde waarde.

"Ik zie die quote al helemaal bovenaan je stuk staan, verdomme. (gespeeld boos) Nee, ik bedoel maar dat onszelf, na dit, overtreffen moeilijk gaat worden. Maar dan leggen we de lat gewoon nog een stukje hoger. Dat deden we altijd al voor onszelf en nu krijgt het publiek dat ook te horen. Maar ik hoor wel waar je op aanstuurt. We zien eruit als een bende nerds, maar maken muziek waarop iedereen wilt dansen, dat is lange tijd een vreemde combinatie geweest."

Jullie werk zit vol met zulke tegenstellingen. Vanwaar blijven jullie bijvoorbeeld toch die melancholische insteek halen?

"Er staat weer een juweeltje op deze plaat. 'Flutes' klinkt vrolijk met die springerige melodie, maar er steekt een flinke duistere ondertoon in de tekst. Nu ik er zo over nadenk, dat dramatische monnikengezang aan het begin maakt het er wel niet beter op. Onze muziek doet op het eerste gehoor heel euforisch aan, maar naarmate je er vaker naar luistert, schemert er altijd wel een dropje droevigheid in door. Dat is hoofdzakelijk de verdienste van Alexis' teksten, kommer en kwel gedijen opvallend goed op dansmuziek."

In 'Night and Day' verwijst hij lichtvoetiger naar de vreemde verzoeken die jullie krijgen wanneer jullie een dj-set doen. Is het zo erg gesteld met de publieke smaak?

"Je kunt nooit voorspellen wat gaat werken tijdens zulke sets. Hoeveel voorbereiding je er ook in steekt, er is altijd wel iemand die komt hengelen naar dat ene nummer dat je juist die avond niet mee hebt genomen in je collectie. Ik kan daar best goed mee om, maar Alexis kan echt beginnen flippen wanneer er weer eens iemand op hem af komt gelopen met het meest triviale verzoekje. Ik ben duidelijk de crowdpleaser van ons beiden. Het omgekeerde vind ik dan weer net iets erger. Er kwam ooit een meisje op me af, gillend dat ze wat garagemuziek wilde horen. Twee keer raden wat ik op dat moment aan het draaien was. Publieke smaak, het is een raar beestje."

Voor deze plaat beschikten jullie over een speciaal stukje muziekgeschiedenis: de mixtafel van Kraftwerkproducer Conny Plank.

"Je verwoordt het goed daar, muziekgeschiedenis. Er bestaan namelijk twee exemplaren van die mixtafel, degene waar wij mee gewerkt hebben, gered uit een Duitse opnamestudio waar hij stond te verrotten, en een andere die tentoongesteld staat in een museum. Wat essentieel was voor ons, en waar de uitrusting van Plank voortreffelijk in slaagt, is dat je muziek warm en vol klinkt. De juiste geluidskwaliteit wordt nog te vaak onderschat. Tegenwoordig wordt alles heel steriel gemaakt in de studio, maar dat voldeed niet voor ons. We hadden de spirit van Conny nodig. (lacht) Hij heeft die tafel helemaal zelf in elkaar gestoken, bepaalde onderdelen vervangen om tot het perfecte geluid te komen. Dat soort doe-het-zelverij moedig ik ten zeerste aan. Er kwam heel wat tijd en geld bij kijken om hem opnieuw op punt te stellen, maar ik ben nog nooit zo blij geweest met het eindresultaat. Ik hoop dat we in de toekomst vaker met Conny's materiaal kunnen werken."

Iets anders, Hot Chip sloeg ons geregeld om de oren met een remix, maar nu blijft het al een tijdje stil op dat gebied.

"We willen niemand vervelen want ik hoorde onze fans al zuchten. Zijn ze daar nu weer met een remix?! Dat soort reacties willen we vermijden. Niets erger dan dat je publiek op je uitgekeken geraakt."

Hot Chip staat donderdag 16 augustus op Pukkelpop. Later dit jaar keert de groep terug voor een clubconcert in de Ancienne Belgique.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234