Zondag 27/11/2022

NieuwsBuitenland

‘Dit kan de dodelijkste orkaan in de geschiedenis van Florida zijn’, voorlopig zeven doden geteld

In Fort Myers heeft een boot door de orkaan vernieling aangebracht aan verschillende huizen. Beeld Getty Images
In Fort Myers heeft een boot door de orkaan vernieling aangebracht aan verschillende huizen.Beeld Getty Images

De tol na de doortocht van orkaan Ian in Florida lijkt bijzonder zwaar. President Joe Biden heeft de situatie tot een grote ramp uitgeroepen en vreest dat dit ‘de dodelijkste orkaan in de geschiedenis van Florida kan zijn’, al is het voorlopig moeilijk om bevestigde sterfgevallen te tellen. ‘Sommige steden zijn echt verwoest’, stelt gouverneur Ron DeSantis. Voorlopig zijn er zeven doden geteld.

HRKVIB en JV

Doortocht orkaan Ian

• meer dan 2 miljoen mensen zonder stroom
• zeven doden in Charlotte County geteld
• stormvloed van 3,6 meter hoog
• windsnelheden tot 240 km/uur
• aan land afgezwakt van categorie 4 naar tropische storm
• nu nog windsnelheden tot 100 km/uur
• waarschuwing voor “catastrofale overstromingen”

Nu de dag in Florida is aangebroken, komt de ware ravage aan het licht die Ian achtergelaten heeft. Hulpverleners zijn een massale reddingsoperatie gestart om getroffen burgers in overstroomde gebieden te helpen. Wie evacueerde, krijgt de raad om voorlopig nog niet terug te keren. De wegen liggen er te verraderlijk bij. Een deel van een brug werd zelfs weggeslagen, waardoor de inwoners van het eiland Sanibel afgesneden zijn van het vasteland.

President Joe Biden vreest dat de orkaan de dodelijkste kan zijn in de geschiedenis van Florida. “De aantallen zijn onduidelijk, maar we horen de eerste berichten die mogelijk wijzen op een aanzienlijk verlies aan mensenlevens.” In Charlotte County heeft de orkaan voorlopig aan zes mensen het leven gekost, meldt CNN op gezag van County Commissaris Chris Constance. Constance kon niets meer zeggen over die slachtoffers en ook niet over het aantal vermisten. Waar de mensen overleden kon hij ook niet melden. Elders overleed een 72-jarige man die zijn zwembad wilde leegpompen.

Nog volgens CNN zaten donderdagavond Belgische tijd nog meer dan 2,6 miljoen inwoners zonder stroom.

Het district Lee County werd het zwaarst getroffen. “Dit natuurgeweld verandert ons leven”, stelt sheriff Carmine Marceno. “We wisten niet precies waar de orkaan zou toeslaan, maar het is dus duidelijk hier gebeurd.” Volgens hem is de hele regio verwoest en zitten nog heel wat mensen vast. “We hebben duizenden noodoproepen gekregen, we staan voor een enorme klus.”

De Amerikaanse president Joe Biden riep de situatie uit tot grote ramp. Hierdoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële hulp en andere hulpmiddelen, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden riep ook federale hulp op om steun te geven aan lokale hulpverleners.

 Ian is een van de zwaarste orkanen die de zuidelijke Amerikaanse staat ooit trof. Beeld REUTERS
Ian is een van de zwaarste orkanen die de zuidelijke Amerikaanse staat ooit trof.Beeld REUTERS

240 kilometer per uur

Ian ging rond 20 uur woensdagavond Belgische tijd aan land in de streek van Sarasota, wat zuidelijker dan de dichtbevolkte regio van de metropool Tampa, waar de orkaan aanvankelijk werd verwacht. Het oog van het natuurgeweld kwam een dik uur later, rond 21.05 uur Belgische tijd, aan land aan de zuidwestelijke kust van Florida nabij Cayo Costa.

Schade in Fort Myers. Beeld ANP / EPA
Schade in Fort Myers.Beeld ANP / EPA

Meteorologen van het National Hurrican Centre (NHC) in Miami meldden windsnelheden van ruim 240 kilometer per uur, verwoestende stortregens en een verraderlijke zeegang met hoge golven. Ian ging als orkaan van categorie 4 aan land in Florida en werd daarom vooraf als “extreem gevaarlijk” bestempeld. Er is maar één categorie hoger, en dat maakte Ian tot een van de krachtigste orkanen die de VS in tijden heeft geteisterd.

Tropische storm

Enkele uren nadat de orkaan Florida bereikte, zwakte Ian af van categorie 4 naar categorie 3. Nog voor 22 uur lokale tijd (rond 4 uur ‘s morgens Belgische tijd op donderdag) veranderde dat naar categorie 2, met windsnelheden tot 169 kilometer per uur. Intussen is Ian een tropische storm geworden, met windsnelheden tot 100 kilometer per uur.

Een ontwortelde boom in Cayo Costa. Beeld AFP
Een ontwortelde boom in Cayo Costa.Beeld AFP

Tv-studio overstroomd

Inmiddels verschijnen er ook video’s vanuit de kustgemeenten in het westen van Florida waar Ian aan land kwam. Op beelden die het brandweerkorps van Naples op Facebook deelt, is te zien hoe brandweerlieden tot aan hun middel in het water staan. The Washington Post meldt dat de stormvloed in Fort Myers 2,1 meter hoog is.

Onderweg naar Florida bracht de orkaan een boot met Cubaanse migranten tot zinken. Volgens de Amerikaanse grenspolitie worden nog 20 opvarenden vermist. De kustwacht heeft nog drie drenkelingen kunnen redden. Ze waren uitgeput en vertoonden uitdrogingsverschijnselen. De zoektocht naar slachtoffers gaat met behulp van helikopters onverminderd door. De lokale nieuwssite Local10.com meldde dat het vaartuig woensdagmorgen bij de Florida Keys in de woeste golven verdween. Vier mensen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West. Ze zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

Evacuatie

Aan de westkust van Florida zijn voordat Ian aan land kwam al 2,5 miljoen mensen bij de kust vandaan getrokken uit angst voor de storm, hoge golven en overstromingen door de hevige regenval.

Cuba

Ian kwam dinsdag als een categorie 3 orkaan aan land aan de westkust van Cuba en zorgde voor veel schade op het eiland, vooral in de meest westelijke provincie Pinar del Río. Volgens Lázaro Guerra, de technisch directeur van het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet in Cuba, is in heel het land de stroom uitgevallen. Twee mensen kwamen om doordat hun huis instortte.

De storm richtte ook veel materiële schade aan in Cuba. Beeld ANP / EPA
De storm richtte ook veel materiële schade aan in Cuba.Beeld ANP / EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234