Dinsdag 15/10/2019

Telecom

Dit jaar werden nog 8.000 telegrammen verstuurd. Maar Proximus trekt de stekker uit die dienst

Een telegram van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt aan de Nederlandse Koningin Wilhelmina. Beeld ANP

U had het misschien niet gedacht, maar er worden nog telegrammen verstuurd in ons land. Althans nog een paar weken, want dan houdt Proximus ermee op. Toch heeft het telegram in sommige gevallen nog een streepje voor op de moderne berichtenapps. "Je condoleances versturen via Whatsapp komt niet serieus over."

In dit tijdperk van WhatsApp, Facebook Messenger en, om even een stapje terug te zetten, de e-mail, zou je er niet aan denken dat er ook nog zoiets bestaat als het telegram. Al meer 150 jaar worden in ons land telegrammen verstuurd met de diensten van Proximus, en vooral die van zijn voorgangers, Belgacom en de RTT. Maar op 29 december houdt Proximus er definitief mee op.

"Er zijn nog enkele openbare diensten die gebruik maken van onze telegramdienst", zegt de woordvoerder van Proximus. "Omdat het telegram voor hen nog een paar specifieke voordelen heeft. Als je bijvoorbeeld een aangetekende brief verstuurt, heb je wel een bewijs dat je iets verzonden hebt, maar je ziet niet meer wat je precies verzonden hebt."

Deurwaarders

Omdat sommige klanten dus toch nog vasthouden aan het telegram – ook al is het een anachronisme geworden – zijn er dit jaar nog 8.000 telegrammen verstuurd in België. Deurwaarders zijn volgens de woordvoerder nog een belangrijke gebruikersgroep. “'Morgen opladen, overmorgen verkopen', of 'Breng 1.000 euro naar mijn kantoor', is nu goed voor een vierde van alle telegrammen”, zegt hij.

Momenteel heeft Proximus nog zeven 'telegrafisten' in dienst, die deel uitmaken van de inlichtingendienst 1207, waar je ook nog steeds je telegrammen kunt dicteren. Die worden de volgende dag geleverd door de post. Omdat die telegrafisten ook andere taken hebben, verliest niemand zijn baan.

Spoorwegen

België heeft al sinds 1846 een telegramverbinding, als eerste land op het Europese continent – Groot-Brittannië was ons land voor. Met het einde van het telegram wordt dan ook een belangrijk stuk Belgische telecomgeschiedenis stopgezet. "De eerste telegramlijn liep langs de eerste spoorlijn Brussel-Mechelen-Antwerpen", vertelt Fons Vanden Berghen, die twee boeken heeft geschreven over oude telecomtoestellen. "Vooral de spoorwegen gebruikten toen telegramberichten voor signalisatie. Vanaf 1850 gingen de beurzen van Antwerpen en Brussel elkaar ook beursberichten versturen via de telegramverbinding."

Berichten verzenden was in die jaren niet goedkoop, vertelt Vanden Berghen. "Een telegram kostte 1 Belgische frank, maar dat was toen wel het dagloon van een gewone arbeider."

Tot laat in de twintigste eeuw bleef het telegram ontzettend populair. Nadien nam het gebruik af – tot ongeveer een half miljoen per jaar, begin jaren 90 – en werd het stilaan vervangen door modernere communicatiekanalen, zoals de fax, en later de e-mail.

Bloemen of een fles wijn

Maar dat wil niet zeggen dat er voor het telegram geen business meer is, ontdekte de Nederlandse ondernemer Rob van Hoof van het bedrijf Telegram Service. In 2001 nam hij de telegramdienst van de Nederlandse bedrijven PostNL en KPN over. "Mijn bedrijf staat nu in voor het telegramverkeer in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk", zegt hij. "In totaal bedienen we zo'n vijftig landen."

Nu Proximus ophoudt met het telegram in ons land, ziet hij een intrede in de Belgische markt ook wel zitten, vertelt Van Hoof. In Nederland kost een telegram versturen via de website telegram.nl nu 27 euro. En net als vroeger kun je er ook voor kiezen om bij het bericht een bloem, fles wijn, of ballon te laten afleveren.

"Een telegram is toch nog steeds iets anders dan een simpel berichtje", zegt Van Hoof. "Als je je condoleances overmaakt aan iemand via WhatsApp, dan komt dat niet serieus over. Ook voor officiële waarschuwingen van hypotheekverstrekkers om beslag te leggen op een huis worden nog vaak telegrammen verstuurd. Een telegram is sneller dan een aangetekende brief en goedkoper dan een deurwaarder." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234