Zaterdag 10/04/2021

'Dit is weer typisch Oostende'

De NMBS Holding heeft in Oostende alle zitbanken uit de stationshal verwijderd om de overlast terug te dringen. 'Op die manier verplaatst het probleem zich gewoon', zegt Tine Wyns, directeur van het Centrum Algemeen Welzijnswerk Middenkust.

Wie in het station van Oostende wacht op de trein kan sinds vorige week niet langer plaatsnemen op een bankje. De NMBS haalde alle banken in de stationshal weg. In eerste instantie klonk het dat de NMBS de zitbankenverwijderde om de "daklozen duidelijk te maken dat het station geen opvanghuis is", maar die verklaring werd in de loop van gisteren bijgesteld. "We willen de overlast terugdringen die veroorzaakt wordt door mensen die in de stationshal rondhangen, roken en drinken en reizigers lastig vallen", zegt Leen Uytterhoeven van NMBS Holding.

"In veel gevallen gaat dat uiteraard over daklozen", weet Tine Wyns, directeur van het CAW Middenkust. "Door het aanhoudende winterweer zijn ze op zoek naar een warme plek om de dag door te brengen. Die mensen hebben het koud. Waarom kan men niet met wat meer mededogen naar deze mensen kijken? Natuurlijk mogen ze geen reizigers lastig vallen, maar men kan hen daar toch op aanspreken? Nu worden ze door iedereen genegeerd, men doet alsof ze niet bestaan. En als het dan uit de hand loopt, dan haalt men de bankjes weg, in plaats van die mensen aan te spreken op hun gedrag. In plaats van kort op de bal te spelen kiest men plotseling voor een drastische repressieve maatregel. Dat is typisch Oostende."

Socialistisch bastion

Het stadsbestuur van Oostende, sinds jaar en dag een socialistisch machtsbastion, wil geen commentaar kwijt over de heikele kwestie en schuift de hete appel door naar de NMBS. "We hebben deze preventieve maatregel wel degelijk doorgesproken met de lokale politie van Oostende", zegt Uytterhoeven. De lokale politie ontkent dat echter.

Toch moet de stad ook de hand in eigen boezem steken, vindt Tine Wyns. "Vroeger had je vlakbij het station een glazen gebouwtje waar in de winter dikwijls daklozen zaten. Dat hebben ze gewoon dichtgetimmerd. Het was daar inderdaad vuil en er werd wel eens op de grond of tegen de muur geplast. Maar als de stad elke week heel het marktplein laat schoonspuiten, waarom kan dat dan niet met zo'n klein gebouwtje? Maar goed, nu heeft het probleem zich gewoon verplaatst en zitten ze in het station. En als ze daar niet meer kunnen zitten, gaan ze weer ergens anders heen. Op die manier kom je natuurlijk niet tot een oplossing."

NMBS niet gelukkig

Ook de NMBS zelf is niet onverdeeld gelukkig met de maatregel. "Het gaat niet om een permanente maatregel", verzekert Uytterhoeven. "We hebben de zitbanken vorige week weggehaald en gaan momenteel na wat precies het effect is. Later deze week volgt er al een evaluatie. Er is ook nog overleg gepland met de gemeente en met de voorzitter van het ocmw." Mogelijk komen de zitjes in de paasvakantie alweer terug.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234