Nieuws

Dit is wat Facebook u niét toont

2 ©BELGA

Dagelijks bereiken letterlijk honderden links, foto's en statusupdates op Facebook u gewoon niet. Een Amerikaans onderzoeksteam visualiseerde wat de sociaalnetwerksite allemaal voor u verborgen houdt, en dat blijkt een hele hoop informatie te zijn. De vraag is maar of die ook terecht wordt achtergehouden.

©rv

Met FeedVis, een app die beschikbaar was voor een select groepje testpersonen, hielden de onderzoekers alle berichten bij die door Facebookvrienden werden geplaatst. Die hele stroom aan informatie werd in de linkerkolom gezet. In de rechterkolom stond de beperkte selectie van berichten die uiteindelijk het nieuwsoverzicht op Facebook haalde.

"De rechterkolom is vrijwel leeg in vergelijking met de linkse", klonk het bij de testpersonen. "Bij de linkse kan je eindeloos blijven doorscrollen", bevestigt het onderzoeksteam. "Mensen waren zich er niet van bewust dat Facebook op die manier informatie van hen verborgen hield."

Hoe beslist Facebook wat het toont?
Facebook blijft veelal in het duister over de manier waarop het berichten selecteert die het aan zijn gebruikers toont. Ingenieur Lars Backstrom verklaarde ooit dat het algoritme van het nieuwsoverzicht ervoor zocht dat de 1.500 verhalen die dagelijks binnenkomen, worden herleid naar zowat 300 "belangrijke" verhalen. Binnen die selectie wordt nog eens geselecteerd. Factoren die invloed hebben op dat algoritme zijn onder meer hoe vaak je met vrienden en pagina's communiceert en hoeveel interactie er was met hun specifieke berichten.

Share

Testpersonen waren volgens de onderzoekers van streek toen bleek dat ook berichten van goede vrienden of familie waren uitgesloten van hun nieuwsoverzicht

De onderzoekers hebben door hun FeedVis-experiment naar eigen zeggen meer inzicht gekregen in hoe het algoritme bepaalde keuzes maakt. "Als je een bericht op iemands Facebookpagina plaatst, zal je van die persoon meer berichten te zien krijgen dan wanneer je gewoon zijn bericht leuk vindt in het nieuwsoverzicht", legt Karrie Karahalios uit in NewScientist. "Als je naar iemands tijdlijn surft, wordt de kans ook groter dat je later meer berichten van die persoon te zien krijgt."

Toch verandert het Facebookalgoritme voortdurend, een groot nadeel bij dit soort onderzoek. "Zelfs als ik vandaag te weten komt hoe het algoritme van Facebook werkt, betekent dat niet noodzakelijk dat dat morgen nog altijd zo zal zijn", klinkt het.

Is een filter noodzakelijk?
De reacties op het FeedVis-experiment waren gemengd. Sommige testpersonen vonden de filter van Facebook noodzakelijk omdat ze te veel vrienden op de sociaalnetwerksite hadden om te volgen. Ze kwamen dus tot de conclusie dat wat Facebook voor hen verborgen hield, ook overbodig was.

Andere testpersonen, die niet bekend waren met het algoritme van Facebook, dachten dan weer dat vrienden gestopt waren met Facebook'en. Ze waren volgens de onderzoekers zelfs van streek toen bleek dat ook berichten van goede vrienden of familie werden uitgesloten van hun nieuwsoverzicht.

Het onderzoeksteam gaat binnenkort hun experiment uitbreiden. Het team zal iemands profiel nabootsen, gebaseerd op zijn vind-ik-leuks, reacties en andere Facebookactiviteiten. Zo willen ze patronen ontdekken in wat het nieuwsoverzicht toont en verborgen houdt.