Dinsdag 12/11/2019

Weekoverzicht

Dit is wat deze week het nieuws beheerste

De Canadese premier Justin Trudeau. Beeld reuters

Terwijl de Amerikanen zich opmaken om op 8 november naar de stembus te trekken, was in Europa en Canada het CETA-debat springlevend. 

Allereerst: vannacht kon u een extra uurtje slapen dankzij de overgang van het zomer- naar het winteruur. Een uurtje slaap dat u misschien wel kon gebruiken. Want dit gebeurt met uw lichaam als u minder dan 8 uur slaapt.

CETA

Slaap kunnen de CETA-onderhandelaars na vandaag misschien ook wel gebruiken. Want vanmiddag is het dan toch zover: de Canadese premier Justin Trudeau ondertekent het veelbesproken akkoord over de handelsrelaties tussen de Europese Unie en Canada. Het was Waals minister-president Paul Magnette die bijna twee weken lang op de rem stond en bijkomende garanties eiste. 

Waals minister-president Paul Magnette. Beeld Photo News

Haalde Magnette uiteindelijk zijn slag thuis? De meningen zijn verdeeld: puur inhoudelijk veranderde er geen letter aan het akkoord zelf, zo zeggen alle voorstanders ervan. Maar we hebben het aan de Waalse minister-president te danken dat de politiek is wakkergeschud, vindt opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: mondige burgers accepteren 'het is zo' niet langer als antwoord op hun kritische vragen. "Dat is maatschappelijke winst, die de politiek dringend zou moeten leren benutten in plaats van ze te bestrijden. Politici moeten maar eens nadenken over wie de democratie het meeste uitholt: de nieuwe, sceptische burger die handelsverdragen openbreekt, of zijzelf die die megaverdragen achteloos en kritiekloos goedkeuren."

Toch vallen er inhoudelijk nog veel vragen te stellen bij CETA. Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, vindt zelfs dat vrijhandelsakkoorden in de ijskast moeten worden gestopt. En wel om deze redenen. Ook Jonathan Holslag, docent Internationale Politiek aan de VUB, is sceptisch. "De decadente Europese middenklasse is haar eigen graf aan het graven, of toch minstens dat van haar kroost", zo schreef hij deze week in een bijzonder veel gelezen opiniestuk. Drie gezaghebbende opiniemakers dienden Holslag trouwens van repliek.

(Over de Wetstraat gesproken, wie nog wat meer theater wil zien, kunnen wij 'De 16' op Canvas heel warm aanraden.)

Seksisme

Ook erg actueel deze week: het seksismedebat. "Welk type vrouw is het meest geschikt voor u? Er is maar één manier om erachter te komen: gewoon doen!" In een hallucinant artikel, dat intussen offline is gehaald, zette het Nederlandse mannenblad Esquire vrouwen neer als lustobject. Sterker nog, het stuk verheerlijkte verkrachting.

Liesbeth Kennes, sociaal pedagoog en oprichtster van 'Wij spreken voor onszelf', een platform voor slachtoffers van seksueel geweld, schreef er een aangrijpend opiniestuk over: "Deze haatheks zwijgt niet meer! Dit is geen humor. Het is verkrachtingscultuur."

Het debat laaide later deze week opnieuw op, toen bekendraakte dat uitgeverij Lannoo op de Boekenbeurs een 'ladies night' organiseerde met daarop een 'poetsworkshop'. Door de storm van protest die opdook, werd het event uiteindelijk geschrapt. "Jongeren zijn stereotypes beu."

October surprise: Clintons e-mails

In de VS zit de kiescampagne ondertussen in de laatste rechte lijn. Over 9 dagen weten we wie het land de komende vier jaar mag leiden. Wordt het Hillary Clinton, zoals de meeste peilingen uitwijzen (al staat Trump voor of gelijk in peiling die in 2012 "meest trefzeker" was)? Of toch Donald Trump, al dan niet geholpen door het nieuwe FBI-onderzoek naar de e-mails van en rond Clinton? Dit is trouwens wat we nu weten over dat onderzoek.

Beeld AFP

Ook de campagnemanager dan Donald Trump, Kellyanne Conway, heeft ondertussen de handen vol. Maar wie is deze vrouw die de vastgoedmagnaat in toom moet houden?  

PS: hebt u al vakantieplannen voor volgend jaar? Want deze tien steden moet u bezoeken in 2017 volgens Lonely Planet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234