Donderdag 01/12/2022

Dit is waarom Sepp Blatter dan TOCH opstapte

null Beeld AFP
Beeld AFP

Sepp Blatter vertrekt als voorzitter van de FIFA omdat hij niet de steun voelt van de volledige voetbalwereld. Dat zei de 79-jarige Zwitser op een ingelaste persconferentie in Zürich, amper vier dagen na zijn herverkiezing. "Ik heb weliswaar een mandaat gekregen van de FIFA-leden, maar ik voel niet dat ik de steun heb van de hele voetbalwereld: de fans, de spelers, de clubs, de mensen die net als iedereen bij de FIFA voetbal ademen en er zo van houden'', zei Blatter.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, werd vandaag door The New York Times als verdachte naar voren geschoven. Volgens de Amerikaanse krant heeft de Fransman voor 10 miljoen dollar (meer dan 9 miljoen euro) aan smeergeld uitbetaald. In een eerste reactie van de FIFA werd Valcke vrijgepleit van elke betrokkenheid bij verdachte transacties, maar uiteindelijk blijkt dat document (zie hieronder) dan toch het aftreden van Blatter ingeluid te hebben. Bovendien kwam vanavond ook aan het licht dat de FBI en de Amerikaanse aanklagers ook onderzoek voeren naar Blatter. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC. De spreekwoordelijke druppel die de emmer water deed overlopen.

De Zwitser stond sinds vorige week in het oog van de storm na een nieuw omkoopschandaal, maar werd vrijdag toch nog voor de vijfde keer gekozen als voorzitter van de mondiale federatie. Hij blijft wel voorzitter tot de nieuwe verkiezingen zijn geweest. Blatter heeft het uitvoerend comité van de FIFA gevraagd een buitengewoon congres uit te schrijven. Dat zal waarschijnlijk tussen december en maart volgend jaar worden gehouden. Tijdens dat congres kunnen de 209 bij de FIFA aangesloten landen een nieuwe voorzitter kiezen, die Blatter opvolgt. Prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië gaat zich alvast opnieuw verkiesbaar stellen.

Het volgende reguliere congres van de FIFA is op 13 mei 2016 in Mexico-Stad. Het duurt volgens Blatter echter te lang als de verkiezingen dan pas worden gehouden. "Dat zou onnodige vertraging geven'', zei de Zwitser. "Ik zal er bij het uitvoerend comité op aandringen zo snel mogelijk een verkiezing van mijn opvolger uit te schrijven. Dat moet wel gebeuren in lijn met de reglementen van de FIFA en bovendien zullen de kandidaten genoeg tijd moeten krijgen om campagne te voeren en zichzelf te presenteren.'' De reglementen van de FIFA schrijven voor dat er minimaal vier maanden tussen twee verkiezingen in moeten zitten. Blatter heeft Domenico Scala gevraagd het proces te leiden. Scala zal opdien optreden als voorzitter van het verkiezingscomité.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Zwitser werkt sinds 1975 bij de FIFA. "Ik koester de FIFA meer dan wat dan ook en ik wil alleen maar doen wat goed is voor de FIFA en het voetbal. Ik voelde me verplicht om me herkiesbaar te stellen, omdat ik geloofde dat dit het beste was voor de organisatie. De verkiezing is voorbij, maar de uitdagen van de FIFA niet. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig.''

Blatter wees met de beschuldigende vinger naar leden van het uitvoerend comité. Die zouden de FIFA volgens hem in een kwaad daglicht hebben gesteld met frauduleuze zaken. "Het uitvoerend comité bestaat uit afgevaardigden van de confederaties waar we geen controle over hebben. De FIFA wordt echter wel verantwoordelijk gehouden voor hun acties. We hebben een grondige verandering van de structuur nodig.''

Volgens de vertrekkende voorzitter moet het aantal bestuursleden naar beneden. "De leden moeten voortaan gekozen worden op het congres van de FIFA. De integriteitscontrole van de bestuursleden zal centraal moeten worden georganiseerd door de FIFA en niet meer door de confederaties zelf. We moeten bovendien toe naar maximale termijnen; niet alleen voor de FIFA-voorzitter, maar voor alle leden van het uitvoerend comité.''

null Beeld AP
Beeld AP

Blatter lag de laatste jaren vaak onder vuur vanwege geruchten over omkoping en corruptie binnen zijn organisatie. Vorige week raakte de FIFA twee dagen voor de voorzittersverkiezing opnieuw in een omkoopschandaal verzeild. Zeven kopstukken van de mondiale federatie werden in Zürich opgepakt. Desondanks werd Blatter vrijdag met overweldigende meerderheid gekozen als voorzitter voor de komende jaren. Liefst 133 landen stemden op de Zwitser, 73 landen kozen voor zijn Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein.

Blatter vierde zijn overwinning uitgebreid en uitbundig. "Let's go FIFA, let's go FIFA'', jubelde de bejaarde Zwitser in zijn overwinningsspeech. Hij haalde ook in harde bewoordingen uit naar de Europese bond UEFA en diens voorzitter Michel Platini, die uiterst kritisch waren op Blatter. Amper vier dagen later is van die strijdlust echter niets meer over bij Blatter. Zichtbaar aangeslagen kondigde hij aan af te treden, na zeventien jaar als hoogste baas van de FIFA.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Velen vroegen zich al lang af hoe het kon dat Blatter zo machtig was in de grootste sport van de wereld. De geur van corruptie begon zelfs te stinken na geruchten over omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Maar de bevindingen van onderzoeker Michael Garcia zijn toch weer in een la beland van een bureau op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.

Blatter is hoogbegaafd, staat bekend als een groot strateeg en is ongekend alert voor zijn leeftijd. Hij kan goed manipuleren en gebruikte de kritiek die hij in Europa kreeg om in andere werelddelen steun te krijgen. De Zwitser weet hoe het werkt in andere culturen. Daar hekelen ze de machtige en in hun ogen arrogante Europeanen. "Daar gaat het er ook niet om of je een goed programma hebt'', leerde de Nederlandse KNVB-voorzitter Michael van Praag de afgelopen maanden. "Ze moeten je al kennen en mogen.''

Buiten Europa is Blatter vooral de man die het eigen vermogen van de FIFA heeft laten groeien tot zo'n anderhalf miljard euro. Hij verleent ook arme bonden subsidies, steunt sociale projecten en strooit met voetbalveldjes. In ruil daarvoor krijgt hij veel stemmen, heel veel zelfs. De manier waarop de verkiezingen zijn georganiseerd, sprak ook in het voordeel van de Zwitser. De stem van Burundi is evenveel waard als die van Duitsland, dat vorig jaar voor de vierde keer de wereldtitel veroverde.

De voorzitter van de voetbalbond van de Dominicaanse Republiek vergeleek Blatter onlangs met Mozes, Abraham Lincoln, Winston Churchill en Martin Luther King, en later ook met Jezus en Nelson Mandela. Blatter glimlachte en zei even later: "Uitrusten doe ik wel in mijn graf''. Hij zal iets anders moeten vinden om zich de komende jaren mee bezig te houden.

Naam: Sepp Blatter.
Geboren: 10 maart 1936 in Visp (Zwi).
Sportieve carrière: amateurvoetballer (1948-1971).
Bestuurlijke carrière: technisch directeur FIFA (1975-1981), secretaris-generaal FIFA (1981-1998), voorzitter FIFA (sinds 1998).
Privé:
drie keer gescheiden, vader van dochter Corinne.
Bijzonderheden: wordt al sinds 1998 in verband gebracht met corruptie. Werd vrijdag nadat zijn concurrent prins Ali bin Al-Hussein zich na de eerste stemronde had teruggetrokken voor de vierde keer herkozen als FIFA-voorzitter, ondanks een groot omkoopschandaal binnen de organisatie. Dinsdag maakte hij bekend op te stappen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234