Zondag 22/05/2022

UpdateCoronacijfers

‘Dit is verontrustend’: de stijging van de besmettingen met Covid-19 in ons land gaat sneller

Professor Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano. Beeld BELGA
Professor Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano.Beeld BELGA

Tussen 3 september en 9 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 636,3. Dat is een stijging met liefst 38 procent tegenover de week voordien. Het aantal besmettingen komt daarmee dus ook opnieuw boven de 600 gemiddeld per dag. Viroloog Steven Van Gucht noemt de cijfers ‘verontrustend’ .

Redactie en Belga

Al meer dan een week aan een stuk toont het gemiddelde aantal coronabesmettingen een stijging. De voorbije dagen zit er duidelijk een versnelling in de toename van het aantal gevallen. De nieuwe stijging met 38 procent tot gemiddeld 636,3 nieuwe gevallen bevestigt die trend.

En het is vooral de versnelling van die stijging die Sciensano-viroloog Steven Van Gucht zorgen baart: de toename wordt steeds groter. “Dit is geen goed teken. Het zou moeten stabiliseren. Die versnelling is verontrustend”, waarschuwt hij.

In tegenstelling tot de stijgende cijfers in juli, toen de besmettingen vooral in en rond de centrumsteden plaatsvonden, is het aantal besmettingen nu overal aan het stijgen, in alle provincies. “In sommige provincies, bijvoorbeeld West-Vlaanderen, zien we een verdubbeling op weekbasis”.

Meerder oorzaken

Wellicht ligt een aantal fenomenen aan de basis van het versnellend aantal besmettingen. De versnelling valt samen met de terugkeer van reizigers uit rode zones, en de start van het nieuwe schooljaar. Veel besmettingen gebeuren ook nog steeds familiaal. Er zijn wel gedetailleerdere cijfers nodig om de precieze impact van de verschillende oorzaken te analyseren.

Van Gucht dringt er daarom op aan om de belangrijke basisregels consequent op te volgen. “We moeten de discipline er in houden”, beklemtoont hij. Het is volgens hem dan ook niet het goede moment om over verdere versoepelingen van de maatregelen te spreken. Ook is het wellicht aangewezen om enkele maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en de persoonlijke bubbel, beter te formuleren.

Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig dalen. En dat is wel goed nieuws, aldus Van Gucht. “We slagen er voorlopig in de besmettingen weg te houden van de risicogroepen”. Hij vreest evenwel dat ook het aantal sterfgevallen uiteindelijk weer zal stijgen. De viroloog wijst naar wat in Spanje gebeurt, waar het aantal sterfgevallen weer omhoog gaat. “We moeten goed kijken naar wat in Spanje gebeurt. De overlijdens zijn een slapende reus. Dat kan lelijk uitpakken”.

Van Ranst: ‘Overslag naar ouderen vermijden’

Dat vreest ook zijn collega Marc Van Ranst. Hij merkt op dat er in bepaalde gebieden in Spanje en Frankrijk een overslag plaatsvindt van jongeren naar ouderen. “Dat is wat je wil vermijden”, zei Van Ranst in De Zevende Dag op Eén. Want dan kunnen de cijfers van de hospitalisaties en overlijdens omhoog gaan.

Van Ranst verwacht ook dat het aantal besmettingen volgende week met de duizend zal flirten. Gezien de cijfers van de voorbije dagen “is dat niet heel moeilijk te voorspellen.” Dat zou een probleem kunnen worden indien het aantal besmettingen de capaciteit van de contact tracing overstijgt, want dat is er een risico dat je niet meer alle mensen bereikt.

De bestaande maatregelen om de coronabesmettingen in te dijken, zijn volgens de viroloog prima. Het is immers door die maatregelen dat de cijfers naar omlaag zijn gegaan. “Het probleem is dat die in vraag worden gesteld”, aldus Van Ranst. Maatregelen zoals de mondmaskerplicht “vinden we allemaal vervelend, maar ze volgen betekent dat de curve naar beneden gaat.”

In ons land zijn er momenteel 66,9 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners (+16 pct). Het totale aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie komt nu uit op 92.478 gevallen.

Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is gestegen: naar 23,7 opnames per dag in de periode van 6 tot 12 september.

Op 12 september werden 260 (+6) ziekenhuisbedden ingenomen door COVID-19-patiënten. Daarvan liggen er 68 (+1) op intensieve zorgen. In totaal zijn in ons land 19.273 mensen opgenomen wegens Covid-19.

Het aantal doden lijkt niet langer te dalen en blijft nu hangen rond 2,6 per dag. Het totale aantal dodelijke slachtoffers in België staat nu op 9.923.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234