Vrijdag 07/05/2021

Standpunt

Dit is veiligheidsbeleid met de precisie van sleepnetvisserij: alles moet kapot

Bart Eeckhout Beeld Eva Beeusaert
Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen.

Bij een inval van politie- en andere overheidsdiensten bij het Brusselse kunstenhuis Globe Aroma zijn zeven mensen zonder papieren opgepakt. Twee zitten inmiddels in een gesloten centrum te wachten op uitwijzing.

Globe Aroma vult, als een van de weinige door de Vlaamse overheid erkende sociaal-culturele organisaties in Brussel, een gaatje in het grootstedelijke cultuuraanbod. Het biedt een platform aan nieuwkomers met artistieke ambities.

Dat schimmige vzw’s worden doorgelicht is een belangrijk element in de strijd tegen criminaliteit. Terecht maakt het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) er een prioriteit van.

Maar Globe Aroma past niet in het profiel van verdachte organisatie. Het is een gesubsidieerd kunstenhuis, met een alom gewaardeerde werking. Wie illegale activiteiten wil opsporen, moet elders zijn.

De actie tegen Globe Aroma legt de pijnlijke zwakte bloot van gespierde acties à la Kanaalplan. Dit plan zou een brug van gedeelde zorg om veiligheid moeten slaan met alle Brusselse burgers. In realiteit worden enkel bruggen opgeblazen. Eerder werd ook al een boksclub, die juist jongeren van straat houdt, binnenstebuiten gekeerd. Het is veiligheidsbeleid met de precisie van sleepnetvisserij: alles moet kapot.

Opnieuw worden groepen mensen vervreemd van een overheid die ook ‘hun’ overheid zou moeten zijn. Opnieuw krijgen die mensen het signaal dat ze, omwille van hun afkomst, in de eerste plaats verdacht zijn. Wat een oerdomme contraproductiviteit, wat een schandelijk gemiste kans.

Jacht op mensen

Als zelfs een gesubsidieerd cultuurhuis als Globe Aroma gebrandmerkt kan staan als potentieel verdacht dan bewijst dat dat de overheid werkelijk geen flauw benul heeft van wie of wat er in de stadswijken leeft. Ofwel wil het zeggen dat elke organisatie die werkt met mensen van vreemde origine verdacht is.

En ja, je moet niet bepaald Sherlock Holmes heten om te weten dat bij de ‘nieuwkomers’ met wie de vzw werkt ook mensen zonder papieren zitten. Maar hier wordt een grens overschreden. Een haalbaar en eerlijk migratiebeleid impliceert dat mensen die geen verblijfsvergunning krijgen, moeten uitgewezen kunnen worden. Bij dat noodzakelijke beleid heeft tot dusver wel altijd een zekere menswaardigheid voorop gestaan.

Dat pad wordt nu verlaten. Dit is een jacht op mensen.

Het gevolg van deze actie is dat een kunstenorganisatie is kapotgemaakt. Het klopt dat je geen omelet kan bakken zonder eieren te breken. Dit is anders. Dit is een eierdoos op de grond gooien en stampvoetend alles kapot trappen.

Misschien was dat de bedoeling. Maar, meneer de minister van Cultuur, Jeugd en Brussel, is dit ‘Belgische’ beleid van agressie en repressie dan een beleid dat ook in uw Vlaamse, liberale en democratische naam wordt gevoerd?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234