Maandag 29/11/2021

'Dit is ons land, dus willen wij ook hier begraven worden'

Moslims uit het Brusselse hoeven hun overleden familieleden niet langer naar het land van oorsprong te repatriëren. Op de begraafplaats van Schaarbeek in Evere is gisteren de eerste Brusselse multiconfessionele begraafplaats officieel ingewijd. Een terrein van 4,5 hectare biedt plaats aan alle erkende geloofsovertuigingen en atheïsten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Govaerts

Rechtvaardigheid en non-discriminatie waren de sleutelwoorden in de toespraken die de leden van de Intercommunale tijdens de inwijdingsplechtigheid hielden. De dood is een deel van het leven, en in een multiculturele samenleving is het dan ook onaanvaardbaar dat mensen geen begraafplaats ter beschikking hebben in de buurt van hun eigen woning. Het idee voor een multiconfessionele begraafplaats ontstond in 1996, toen een Turkse jongen van veertien in een Brusselse school vermoord werd. De familie moest hem naar Turkije laten repatriëren, wat in 1997 ook gebeurde met het vermoorde meisje Loubna Benaïssa. Jean-Pierre Van Gorp, voorzitter van de Intercommunale voor Teraardebestelling, wijst erop dat die situatie onrechtvaardig was. De vermoorde jongen werd begraven in een land waar hij nog nooit was geweest. Bovendien is een repatriëring voor de familie erg duur.

"Het is toch normaal dat wij hier begraven mogen worden", zegt een Algerijnse vrouw die speciaal voor de inwijding van vakantie terugkeerde. "Ik wilde het met mijn eigen ogen zien, want we wachten hier al zo lang op. Ik woon hier en heb kinderen. Het is voor mij een hele geruststelling te weten dat de begraafplaats er eindelijk is. Twee weken geleden moest een overleden vriendin naar Algerije gerepatrieerd worden omdat we haar nog niet in Brussel konden begraven." Het heeft inderdaad een tijdje geduurd. Halis Kökten, van de moslimgemeenschap in Brussel, begrijpt dat wel. "Een begraafplaats voor andere geloofsovertuigingen oprichten maakt deel uit van het integratieproces, en dat vraagt tijd. De eerste generatie moslims in België vond het ook normaal om na hun dood naar het geboorteland gerepatrieerd te worden. Nu is dat anders, voor de meeste moslims is België echt hun land. Ze willen hier begraven worden", zegt hij.

De begraafplaats in Evere houdt rekening met uiteenlopende religieuze gebruiken. De gemeentes vroegen daarvoor raad aan onder andere de moslimgemeenschap van Brussel. Zo moeten joden met hun voeten naar Jeruzalem begraven worden. Moslims moeten op hun rechterzij liggen, met hun gezicht naar Mekka. Het graf is in de islam een eeuwigdurend bezit van de overledene, legt Aysel Bayraktar van de moslimgemeenschap uit. In Evere wordt de concessie nu toegekend voor vijftig jaar. Maar het is de bedoeling om een reservefonds op te richten voor een grotere begraafplaats, dus de concessie kan eventueel verlengd worden.

Het initiatief voor de begraafplaats komt van de gemeente Schaarbeek. Om het project te realiseren, richtte Schaarbeek samen met nog zes Brusselse gemeentes de Intercommunale Teraardebestelling op. Op het terrein in Evere kunnen alle erkende geloofsovertuigingen en atheïsten hun doden begraven. Het voorzitterschap van de Intercommunale valt elk jaar te beurt aan een andere gemeente, gisteren werd de fakkel doorgegeven aan Sint-Joost-ten-Node. De andere deelnemende gemeentes zijn Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Gillis. Tot nu kostte het project ongeveer 50.000 euro, wat voor Schaarbeek alleen te duur was.

Vandaag wordt het lichaam van een overledene naar Evere overgebracht. Hij was al eerder - maar voorlopig - nabij Charleroi begraven. Maar hij woonde in Brussel; en de familie wil hem daarom op de nieuwe begraafplaats laten rusten. Voor die 'primeur' heeft men liever geen pers erbij. Hordes buitenstaanders en nieuwsgierigen passen nu eenmaal niet bij een begrafenis - ook niet bij een joodse of een islamitische plechtigheid.

'We wachten hier al zo lang op, ik wilde het met mijn eigen ogen zien'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234