'Dit is niet het begin van de Apocalyps'
Het einde van een tijdperk gaat altijd gepaard met de nodige boem paukeslag. Microsoft trekt na twaalf jaar de stekker uit het besturingssysteem Windows XP, en zie. Overheidscomputers, geldautomaten, het draait allemaal op XP. De nodige rampspoed lijkt op ons af te komen. Of niet?
Net als met de millenniumbug in 2000 worden ook nu de billen toegeknepen, met het einde van de technologische ondersteuning van Windows XP. Microsoft stopt ermee, na twaalf jaar, en die aankondiging veroorzaakte een rimpeling in de technologievijver. Geldautomaten, de computers van de overheid, grote bedrijven, de omgevingen waar XP ingeburgerd is, zijn talloos. Wie na vandaag Windows XP blijft gebruiken, moet zich bewust zijn dat zijn pc kwetsbaarder is geworden voor virussen, spyware en andere schadelijke software die je persoonlijke gegevens kunnen stelen. De XP-pc is een zeef geworden in het wereldwijde internetoerwoud.
Potentieel gevaar
"Je pc nu upgraden is niet alleen het beste wat je kunt doen om jezelf en je gegevens te beschermen, het geeft je ook veel meer gebruiksgemak en laat sneller werken toe, terwijl je de meest recente diensten binnen handbereik hebt", zegt Jean-Benoit Van Bunnen van Microsoft.
Uit schattingen blijkt dat er in België, waar het aantal computers op 7 miljoen wordt geschat, nog 8,8 procent of 616.000 computers Windows XP onder de motorkap hebben. Daaronder ook nog een aantal federale overheidsdiensten die draaien op het oude XP-pakket. Er werd zo'n 2,5 miljoen euro uitgetrokken om de upgrade te maken, maar momenteel zouden er nog zo'n 15.000 computers bij Justitie en Financiën niet overgeheveld zijn.
Of die een potentieel gevaar lopen, is nog maar de vraag. Grote bedrijven en overheden hebben immers bij Microsoft een customer support agreement. Dat betekent dat zij een betalend contract hebben lopen, waardoor ze niet afgesneden worden van de beveiligingsondersteuning.
In Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben de overheden daar overigens ook al gebruik van gemaakt, en krijgen ze gedurende een jaar nog ondersteuning en begeleiding.
Jean-Benoit Van Bunnen erkent die ondersteuning, maar zegt dat het niet aan Microsoft is om de Belgische namen van die eventuele klanten vrij te geven. Bij Fedict, de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie, was de woordvoerster niet beschikbaar voor commentaar.
Wél bereikbaar en up-to-date: Febelfin. "Voor de financiële sector is IT een onmiskenbaar gegeven", zegt Bob De Leersnyder. "Het spreekt vanzelf dat vertrouwen en veiligheid hand in hand gaan daarbij."
Wel draaien haast alle geldautomaten op Windows XP. Niet alleen de Belgische, maar haast alle ATM-automaten ter wereld. "Daar is ook geen probleem mee", sust De Leersnyder. "Dat is een embedded versie. Die toestellen zijn niet verbonden met het internet, of andere externe systemen, waarlangs virussen of cyberaanvallen mogelijk zijn. Bovendien loopt dat systeem daar nog tot eind 2015. Al zijn de meeste automaten inmiddels al omgeturnd."
Het grotere gevaar schuilt bij de particuliere gebruikers, die straks hun online bankverrichtingen zouden uitvoeren via hun verouderde pc. Alle banken hebben hun klanten intussen op die gevaren gewezen.
Linux
Bij het VBO, het verbond van de grote Belgische ondernemingen, klinkt het dat de sectoren die mogelijk met systeemconflicten konden te maken hebben, al langer in orde zijn. "8 april is heus niet het begin van de Apocalyps, zoals sommigen willen doen geloven."
In Nederland was er ophef omdat veel sluizen werken onder XP-systemen. En sinds de grote watersnood hebben onze noorderburen een trauma opgelopen. "Ons maritiem netwerk draait op Linux", zegt Annik Dirkx van de Antwerpse Haven.
Neen, het licht zal bijgevolg niet uitgaan vandaag. Maar als uw eigen pc nog op XP draait, zeg dan niet dat je niet gewaarschuwd was.