Zondag 17/01/2021

'Dit is niet de Beringse versie van de intifada'

De Turkse gemeenschap in Beringen reageert geschokt op het incident van vorige week. Een groep Turkse jongeren gooide toen met stenen naar Joodse jongeren die in de gemeente wilden overnachten. 'Ontoelaatbaar', klinkt het. 'We moeten die jongeren doen inzien dat wat ze gedaan hebben zeker niet kan.'

Door Cathy Galle / Foto Thomas Vanhaute

In de imposante moskee van Beringen prevelt een oude man gebeden in een hoek van de lege gebedszaal. Buiten doemen de restanten van de vroegere mijn van Beringen op. In de schaduw van moskee en mijnterrils ligt de oude mijnwerkerswijk, bijna volledig bewoond door Belgen van Turkse afkomst. Zo'n 5.000 in totaal.

"Het waren jongeren uit de buurt die hier aan het spelen waren." Ahmed Koç, de secretaris van de Moskeevereniging van Beringen, wijst naar een basketbalveldje aan de achterkant van het jeugdcentrum waar de groep jonge orthodoxe joden vorige donderdag wilde overnachten. De feiten minimaliseren wil hij zeker niet. "Maar we moeten alles wel in de juiste proporties zien", stelt hij. Volgens hem ging het om een uit de hand gelopen kwajongensstreek. "Onaanvaardbaar, laat dat duidelijk zijn. Maar sommigen hebben het over een georkestreerde aanval van moslims tegen joodse jongeren en dat was het zeker niet."

Zelf was hij er niet bij, maar hij sprak achteraf wel met de meeste van de Turkse jongeren. "Er werd blijkbaar wat over en weer geroepen tussen beide groepen en de boel is geëscaleerd. Dat is wat ik eruit begrepen heb. Enkele van de Turkse jongeren zijn daarop met stenen beginnen te gooien. Wat hen bezielde, weet ik niet. Achteraf reageerden ze zelf echt geschrokken. Ze wisten blijkbaar niet waarmee ze bezig waren of wat de gevolgen konden zijn."

De secretaris van de moskeevereniging van Beringen ziet er zichtbaar vermoeid uit. Hij heeft er een helse nacht opzitten. Hoewel de feiten al van vorige week donderdag dateren, brak de hel in Beringen pas maandagavond los. Het Forum der Joodse Organisaties had met een persmededeling alle media op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen. De Beringse burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) reageerde meteen heftig. Op de regionale televisie verklaarde hij onomwonden dat de stenengooiers wat hem betreft gerust in een gesloten instelling mogen worden opgesloten.

"Natuurlijk zijn we geschrokken", stelt Ahmed Koç. "Want wij wisten van niets. Maandagavond zag ik op teletekst een headline verschijnen. 'Antisemitisch geweld in Beringen', stond er. Ik ben zelf meteen naar de moskee gestapt om de ouderen te verwittigen. Die reageerden erg geschokt. Nu lijkt het alsof er hier een Beringse versie van de intifada aan de gang is."

De moslimgemeenschap reageerde vrij snel. In een persmededeling distantieerde ze zich van het gedrag van de betrokken jongeren. "Het gaat hier over enkele jongeren en hun gedrag mag niet toegeschreven worden aan de hele moslimgemeenschap", zegt Koç. "We willen die joodse jongeren uitnodigen om eens kennis te komen maken met de ware gastvrijheid van de Beringse moslims.

"Donderdagavond plannen we ook een gesprek met de betrokken Turkse jongeren en hun ouders. We moeten hen vooral laten inzien dat wat ze gedaan hebben echt wel niet kan."

Dat is ook wat Marc Rubbens, procureur van Hasselt, probeert te doen. "Ik heb de jongeren zaterdagmorgen al ondervraagd. Ze hebben de feiten meteen bekend. Het was geen vooraf geplande actie, maar een toevallige samenloop van omstandigheden."

Volgens de procureur besefte geen enkele van die Turkse jongeren dat stenen gooien naar Joodse jongeren extra erg is door de voorgeschiedenis van de Joodse gemeenschap. Hij had zijn straf dan ook vrij vlug klaar: een werkstraf van 30 uur tijdens de kerstvakantie, het betalen van de schade en last but not least: het aanbieden van hun verontschuldigingen aan de joodse kinderen. Een rechtstreekse confrontatie met hun slachtoffers kan het besef over wat ze gedaan hebben alleen maar groter maken, vindt de procureur.

Maar ondertussen kwam de moslimgemeenschap in Beringen in een slecht daglicht te staan door het toedoen van jongeren. Iets wat duidelijk steekt. In de typische rodebakstenen mijnwerkershuisjes achter de moskee klinkt vooral gezucht. Niemand wil veel reageren. "Het geeft toch geen zin, mevrouw." Eén vader van een opgepakte jongere wil enkel kwijt dat er maar twee jongeren echt met stenen hebben gegooid. De anderen stonden gewoon wat toe te kijken. Toch wil hij niet gezegd hebben dat het voorval niet erg is. Hij kan zeker begrip opbrengen voor de angsten die de joodse jongeren moeten hebben uitgestaan. "Ze moeten doodsbang geweest zijn. Dat mijn zoon dat niet beseft heeft, vind ik een persoonlijk falen bij zijn opvoeding."

De Turkse gemeenschap heeft wel wat vragen bij de manier waarop het incident is aangepakt, die bewuste donderdagavond. "We begrijpen niet waarom we er niet bij betrokken werden", zucht Ahmed Koç. "Niemand heeft er op het moment van de feiten blijkbaar aan gedacht om ons te verwittigen. Ook de integratiedienst noch het project Buurtvaders, toch voor dit soort situaties opgericht, werden ingelicht. Wij hadden de gemoederen kunnen bedaren en de heethoofden tot inkeer kunnen brengen. Maar als we niets weten, kunnen we ook niets doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234