Maandag 05/12/2022

Dit is mijn tempel

Waar vinden de Belgische muzikanten die straks onze festivals platspelen hun inspiratie? Op de eenvoudigste plaatsen, zo blijkt: een werkkamer, een woonkamer, een Brussels park. We trokken drie van hen aan de arm voor een inkijk in hun biotoop.

Delv!s (soulzanger)

'ALS IK ZING, DOE IK AF EN TOE DE ROLLUIKEN NAAR BENEDEN'

"Eigenlijk ben ik iemand die een ruimte heel vaak herinricht", bekent Niels Delvaux (29) in de gezellig-rommelige woonkamer van zijn huis in Landen, de plek waar hij dagelijks inspiratie zoekt en vindt. "Het is sterker dan mezelf. Dan zie ik een fotokadertje dat al een maand lang aan mijn muur hangt en begin ik me af te vragen wat dat ding daar in godsnaam doet. (lacht) Zo lelijk! En dan begin ik met voorwerpen en meubels te schuiven. Je probeert de ruimte toch altijd weer wat naar je hand te zetten. Na een tijdje word je je interieur steevast beu, niet?"

We praten met de Belgische soulman tussen de romantisch-kitscherige schilderijtjes en foto's, prullaria, instrumenten en versterkers. Aan de muur boven de sofa hangt een groot Leffe-reclamebord ("Meegepakt uit een café dat failliet ging"), een soort stationsklok, platenhoezen van Etta James en Nirvana, een oude lampenradio ("Van mijn bomma geweest") en zowaar een palmboompje in een bloempot ("Ik heb ook een ananasplant. Niet van eten! Zo zuur").

Op de salontafel ligt een duimpianootje. In een bijkeukentje staat een prachtig oud brommertje geparkeerd, een Zundap. Wat verderop, in de grote leefruimte waar Delvaux met zijn voltallige band repeteert, staat een gigantisch Yamaha Electone-orgel. Als hij het gevaarte met veel gezoem in gang zwengelt en op de toetsen drukt, doet het ding 'pwaaaaaap'. Delvaux grijnst. "Te gek, hé. De drumcomputer die erin zit, is geweldig. Op zatte feestjes heeft dit ding al zijn charmes bewezen." (grijnst)

"Ik ben hier komen wonen om wat rust te vinden", zegt Delvaux. Nu ja, wat heet rust? In Landen wordt hij nu en dan op straat aangesproken door mensen die hem op de radio hebben gehoord. Of die toevallig voorbij zijn huis liepen en zijn band van jetje hoorden geven. "Als ik aan het zingen ben, doe ik af en toe mijn rolluiken naar beneden. Maar blijkbaar staat er soms volk te luisteren buiten.Toen ik onlangs bij mijn dokter moest zijn, stelde hij me aan zijn vrouw voor. Ze bleek een grote Delv!s-fan. Ze had me muziek horen maken toen ze voorbijliep en was gewoon blijven luisteren, op het voetpad voor mijn huis." (lacht)

Delv!s speelt nog op o.a. Grensrock (24/6), OLT Rivierenhof (15/7), Boomtown (18/7), M-idzomer (29/7), Lokerse Feesten (5/8) en Pukkelpop (16/8)

Dit is mijn tempel

Waar vinden de Belgische muzikanten die straks onze festivals platspelen hun inspiratie? Op de eenvoudigste plaatsen, zo blijkt: een werkkamer, een woonkamer, een Brussels park. We trokken drie van hen aan de arm voor een inkijk in hun biotoop.

Thecolorgrey (rapper/zanger/producer)

'RUZIE MET DE BOVENBUREN'

"Inspiratie heeft mij al slapeloze nachten bezorgd", zegt Will Michiels (22), oftewel TheColorGrey. "Ik herinner me sessies waar ik tot zeven uur 's ochtends met mijn gitarist aan een liedje zat te werken. Dat is knettergek, ik weet het, en ook niet zo gezond. Maar ik kan blijven gaan als het goed loopt."

Michiels leunt achterover op de bureaustoel voor de computer waarop hij Rebelation schreef, zijn zopas verschenen debuut waarop hij stijlvolle r&b met jazzy hiphop versmelt. We zitten in een opvallend kleine, minimalistisch ingerichte ruimte. Op een grote kast, een tafel met computer, een gitaar tegen de muur, een microfoon en wat speakers na, is de werkruimte van TheColorGrey leeg. Op de grond staat een rijtje sneakers. Aan de muur boven de pc hangt een wereldkaart. Omdat hij er de landen wil aanvinken die hij als rapper zal veroveren?

"Niet per se. (lacht) Ik vind het leuk om een wereldkaart vlakbij te hebben. Als ik aan een track aan het werken ben, kan ik er soms lang naar staren. Wat ligt waar? Waar wil ik ooit nog eens naartoe gaan? Die kaart geeft me soms inspiratie. Ik wil trouwens nog graag veel reizen. Vooral naar Congo, het land van mijn moeder. Met mijn Congolese familie heb ik tot nog toe alleen telefonisch contact gehad. We hebben zelfs nog nooit geskyped. Ik ken hen alleen van op foto's. De dag dat ik hen in levenden lijve ontmoet, zal heel speciaal zijn. "

De knusse kamer in een Antwerps rijhuis is spaarzaam geïsoleerd. Wie de met potige bassen en forse hiphopbeats dooraderde muziek van TheColorGrey kent, vraagt zich ongetwijfeld af wat de buren daarvan vinden. Michiels glimlacht betrapt.

"Ik heb al een aantal keren ruzie gehad met mijn bovenburen. (lacht) Niet dat het geen muziekfans zijn hierboven, maar het zijn ook studenten en in de examenperiode willen die niet gestoord worden."

En als het componeren even niet lukt? Blijft TheColorGrey dan doorploeteren op zijn software tot er een lekkere beat uit komt?

"Op dagen dat het stroef loopt, moet ik even weg van de studio. Free my mind. Een wandeling langs de kaaien maken. Of ik ga gewoon ergens zitten om mensen te observeren en zo komt de inspiratie ook soms. Mijn liedje 'Thin Lines' heb ik voor een stuk geschreven aan het Museum Voor Schone Kunsten. Ik ben er gaan zitten met een hoofdtelefoon op en heb wat rondgekeken. Tja, tussen vier muren zitten, is niet altijd even ideaal."

TheColorGrey speelt op oa. Couleur Café (1/7), Les Ardentes (6/7) en OLT Rivierenhof (22/7)

Charlotte de Witte (techno-dj/producer)

'TER KAMEREN VOELT ALS EEN ONTSNAPPING UIT DE STAD

'

"Ik heb niet echt een speciale plek waar ik meteen inspiratie krijg", zegt Charlotte de Witte. "Maar als ik een halfuurtje ga lopen in het bos merk ik wel dat ik mijn hoofd naar behoren kan leegmaken. Lopen is misschien keihard afzien maar ook heel therapeutisch. Meestal loop ik zonder hoofdtelefoon of oortjes. Ik luister graag naar de geluiden uit de omgeving of naar mijn ademhaling of het ritme van mijn voetstappen. Als ik dan al eens muziek opzet tijdens het sporten, is het iets waar ik zelf mee bezig ben, zoals een mixtape."

Wie er de agenda van Charlotte de Witte op naslaat, begrijpt dat de alomgewilde techno-dj zich nu en dan even in de natuur wil terugtrekken. Sinds ze in 2015 met Max Colombie van Oscar & The Wolf de single 'You're Mine' lanceerde (toen nog onder de naam Raving George) is haar profiel alleen maar verbreed en haar tourschema aangedikt. De volgende weken zet ze de speakers in de fik van Barcelona over Helsinki tot Montreux. Tussendoor duikt ze op de grootste Belgische zomerfestivals op. Als we de 24-jarige dj over haar ultieme inspiratieplek aan de tand voelen, is ze nog maar net terug uit Ibiza.

"Veel dj's keren graag terug naar de natuur", zegt ze. "Da's echt niet zo bizar. Je zit vaak op luchthavens tussen metalen, door de mens gemaakte objecten. Ik draaide onlangs op een feestje in Italië waar de organisator me vertelde dat hij lang in het drukke Milaan had gewoond en toch naar een klein stadje in de buurt was verhuisd met een prachtig meer en fantastische bergen.

"Ken je de producer Recondite? Voor zijn plaat Hinterland is hij de Duitse bossen ingetrokken en heeft hij er opnames gemaakt van het geluid van de naalden die er van de bomen vallen. Daarmee heeft hij muziek gemaakt die heel melodisch en warm klinkt."

Van de natuur kon de Witte het voorbije jaar meer dan ooit profiteren. Ze verhuisde van Gent naar Brussel, vlak bij het prachtige Ter Kamerenbos, een van de pittoreske groene longen die onze hoofdstad rijk is. "Ja, 't is bij mij om de hoek. Ik moet simpelweg de straat naar beneden stappen en ik ben er. Heerlijk. Met een job in het nachtleven moet je op je gezondheid letten, zoniet pleeg je roofbouw op je lichaam. De combinatie van vermoeidheid en slaaptekort kan loodzwaar wegen. Ter Kameren voelt echt aan als een ontsnapping uit de stad. En ik loop eigenlijk alleen als ik goesting heb. Niet alleen als de zon schijnt, trouwens. Ik ben niet bang van een regenbui."

Charlotte de Witte speelt op o.a. Rock Werchter (29/7), Dour Festival (12/7), Tomorrowland (21/7), Cirque Magique (4/8) en de Lokerse Feesten (11/8)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234