Dinsdag 24/11/2020
Beeld VIER

De mol recap

Dit is, met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dé mol

Elke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. Wat moeten we nu écht onthouden, maar vooral: wie is nu die mol?

“Saai”, is het oordeel van de negenjarige zoon. Zijn argument snijdt hout. “Naar De Mol kijken is toch alleen maar fijn als je mee kan raden wie de mol is?” Ik beaam door hem het begrip ‘Never change a winning team’ bij te brengen. “Voila”, zegt hij gedecideerd met in zijn ogen een mengeling van triomf en teleurstelling. “Maar”, voeg ik er aan toe, “er bestaat ook zoiets als: verandering van spijs doet eten.”

Om maar te zeggen: er is twijfel maar we leven op hoop en het is de hoop die ons de hele zondagnamiddag vergezelt terwijl we proberen uit te vlooien hoe de makers het dan wél zullen aanpakken. Waarom het per se nodig is om voor het eerst in de geschiedenis het spel zonder een mol aan te vatten, blijft vooralsnog een raadsel, maar de teaser teast en daar teert een smachtend mollenhart dan op.

Beeld VIER

Zondagavond stipt acht uur. De verwachtingen zijn groot. Niet in het minst bij de jongere zus. Zij is vijf en vraagt zich nog steeds af hoe spannend het toch wel moet zijn als je als kandidaat onder de grond gestopt wordt. Voor de leken of de vergeetachtigen: die vraag gaat terug op de allereerste proef van vorig jaar. Beklijvend heet zoiets dan.

Verrassend dit jaar: het einde, dag 21 van de reis, is het begin. Op een kortstondige paniekaanval van de zoon niet te na gesproken -die in een moment van verlies van vertrouwen vreest dat de kroon vroegtijdig ontbloot zal worden- zijn we geneigd om deze aardigheid te klasseren als: leuk voor de spanningsopbouw maar ook niet meer dan dat.

Beeld VIER

Daar komen de kandidaten. De ene is piloot, de andere ploegbaas; er is een advocate en een spoedarts, een rolluikverkoopster en een kinesiste in spé, een headhunter en dan nog drie anderen met een of ander beroep. Hoe hard de makers ook hun best doen om iedere smoel een naam te geven, tien mensen op één avond leren kennen is een opdracht waar wij alvast niet in slagen. In tegenstelling tot de mannen die zich nog differentiëren in spiermassa, lengte en ouderdom, vormen de vrouwen voorlopig een onontwarbaar kluwen.

Gelukkig volstaat empathie om mee te voelen met iemand die op zestig meter hoogte met een rekker om het been, onderhevig aan groepsdruk, bibbert en beeft om al dan niet te springen. De zeteljury laat zich unaniem in de diepte vallen; de kandidaten pruttelen tegen en houden het eerder bij verrassend goed jongleren. Dat moeten ze immers doen om te bepalen wie zal mogen bengelen en zo letters te sprokkelen om de zin te ontdekken die wij al kennen: de mol is nog niet gekozen.

Het is slechts een flits maar ze is er: was het niet spannender geweest als de kijker dat euvel pas samen met de kandidaten had ontdekt? Ja, van een binnenkomer gesproken. Maar ook nee. Onze zondagnamiddag had er alvast anders uitgezien en in die eerste tien minuten hebben wij met redelijke argumenten en een gezonde portie buikgevoel ons plezier geschapen in het kiezen van onze eigen favoriete would-be mol. Onderschat nooit de kracht van het hebben van controle, ook al is het slechts schijn. Niets menselijks is de televisiekijker vreemd.

De kandidaten ontdekken dat er nog geen mol gekozen is.Beeld VIER

Tijdens de lange en vervelende reclameblokken puffen en kreunen we de spanning wat weg. Wanneer Gilles terug verschijnt, schakelen hij en het spel een versnelling hoger en wordt de mol onder de priemende ogen van de medekandidaten aangeduid. Toch? Dát is straf. Doe het maar. Plots te horen krijgen dat je de manipulerende spil van een spel wordt en dat zonder voorbereiding.

Als het straks, nu ja, diep in de lente, dan ook nog eens een goede lepe mol blijkt te zijn, dan alle respect voor die makers. Indien niet, dan hoog ingezet en verloren. 

Tot dan, en bij deze alle volgende weken, een zorgvuldig afgewogen gooi naar eeuwige roem. Met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dé mol van 2019: Joeri, de ploegbaas.

Onze verdenking: Ploegbaas Joeri.Beeld VIER
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234