Lunchbreak

Dit is het nieuws van deze ochtend

Zal de oproep van de IS-moeders vervolg krijgen en wat is de volgende stap in de brexitsaga? Trekt het sneeuwtapijt verder over Vlaanderen? Dit zijn de belangrijkste nieuwsfeiten van deze ochtend. 

In het nieuws

1. Oma’s en psychologen vragen dat ook IS-moeders naar België mogen komen

Elf oma’s van kinderen van vrouwelijke Belgische IS-leden doen in een brief aan minister Maggie De Block (Open Vld) en haar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten een dramatische oproep om samen met hun kleinkinderen ook hun dochters uit Syrië terug te halen. Ze krijgen steun van enkele kinderpsychologen. Zij waarschuwen voor levenslange trauma’s als de kinderen abrupt van de moeder gescheiden worden.

8 Fatiha, moeder en schoonmoeder van twee IS-weduwes, en grootmoeder van zes van de kinderen in Koerdische kampen. © Aurélie Geurts

2. Nieuwe opleiding moet van leerkrachten ‘leescoach’ maken

Odisee-hogeschool start vanaf woensdag met een nieuwe opleiding ‘leescoach’. Die coaches moeten hun scholen op sleeptouw nemen en het leren lezen centraler op de agenda plaatsen.

8 Beeld ter illustratie. © Getty Images

“Een leescoach zorgt voor een krachtig leesbeleid op zijn of haar school”, legt Emy Geyskens, die de opleiding mee inrichtte uit. “Leescoaches schenken bijzondere aandacht aan technisch en begrijpend lezen en verhogen het leesplezier in hun klas.

3. Brexit? Britse parlementariërs beginnen al debatmoeheid te vertonen

8 Leden van het Britse parlement. © AFP

De Britse premier Theresa May moet van het Lagerhuis opnieuw gaan onderhandelen met Europa over het voorkomen van een harde Ierse Grens. EU-president Donald Tusk liet direct weten dat daar geen sprake van kan zijn. Volgens remainers draait de Britse regering rondjes. “De premier jaagt een fantasie na”, zei Caroline Lucas, leider van The Greens.

Lees ook: Premier May roept Lagerhuis op “duidelijke boodschap” aan EU af te geven

4. Dodental na dambreuk Brazilië en verwoestende modderstroom blijft oplopen

8 Foto van reddingswerken in Minas Gerais, Brazilië. © Photo News

Het dodental na de dambreuk in Brazilië vorige week is opgelopen tot 84. Er worden nog 276 mensen vermist. Een woordvoerder van de brandweer verwacht dat het aantal doden nog verder zal oplopen. De laatste overlevenden waren zaterdagmorgen gevonden.

In het kader van het onderzoek naar de dambreuk zijn gisteren vijf ingenieurs in preventieve hechtenis genomen. Twee van hen werken voor een Duits bedrijf.

5. Armeense Anna-Maria “ondervindt psychische schade” van opsluiting

Anna-Maria Khmoyan, het achtjarig Armeens meisje dat met haar gezin opgesloten is in het repatriëringscentrum in Steenokkerzeel, ondervindt al duidelijk psychische schade van haar verblijf in het gesloten centrum. Dat blijkt uit het verslag van de kinderpsychiater, dat De Morgen kon inkijken.

6. Antwerps gerecht wil VTM-programma ‘Cold Case’ niet op tv

Als het van het parket van Antwerpen afhangt komt het nieuwe VTM-programma Cold Case niet op het scherm. De makers van dat programma beloven om in vijf afleveringen de 22 jaar oude moord op Sally Van Hecke op te lossen. Volgens de speurders dreigen de uitzendingen het normale verloop van het gerechtelijk onderzoek te verstoren.

8 Sally Van Hecke. © RV

7. Tot 15 cm sneeuw vandaag

Share

‘Indien mogelijk, stel je verplaatsing uit’

Agentschap Wegen en Verkeer

Het KMI verwacht vandaag een sneeuwtapijt van 5 tot 15 centimeter over heel Vlaanderen. In Antwerpen en Limburg geldt code geel, in de andere provincies code oranje, wat wijst op gevaarlijk gladde wegen. De ochtendspits verloopt voorlopig wel opvallend rustig.

Aan het koffieapparaat

1. Gezond eten op school? Soms zijn balletjes in tomatensaus makkelijker

Share

‘Heel gezond kan je schoolmaaltijden sowieso niet noemen’

Loes Neven, Vlaams Instituut Gezond Leven

Leerlingen moeten gezonder eten op school: minder martino’s, meer broodjes met hummus, zegt Vlaams Instituut Gezond Leven. Maar de directie moet het natuurlijk ook willen: “Sommige scholen vragen zelf minder gezonde maaltijden.”

Zo schotelt bijna de helft van de middelbare scholen de leerlingen twee of drie keer per week vet vlees voor, frieten en kroketten halen te vaak het menu en de groenteporties zijn veelal te klein.

2. De maskers uit ‘La casa de papel’ verkopen als zoetje broodjes. Dat vinden de erven van Dalí maar niks

De maskers uit de Netflix-serie La casa de papel  vliegen wereldwijd de toonbanken over. Tot ergernis van Salvador Dali’s erfgenamen. Zij willen de maskers verbieden. In de Spaanse krant El País ontkent de producent van de serie niet dat het masker Dalí voorstelt maar “het is slechts een karikatuur”.

8 Mensen met een masker op uit de serie ‘La casa de papel.’ © EPA

3. Wat Venetië kan leren van Brugge om overtoerisme aan te pakken?

8 Mensen op de Grote Markt in Brugge. © BELGA

Brugge is een van de volste steden van Europa. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Europees Parlement. De stad is zo vol, dat overtoerisme dreigt. En toch kunnen bestemmingen als Amsterdam, Venetië en Barcelona nog veel van de hoofdstad van het kantklossen leren.

nieuws

cult

zine