Dinsdag 18/05/2021

Opinie

Dit is het echte restafval van de twintigste eeuw

PVDA-PTB-voorzitter Peter Mertens tijdens een betoging in Gent. Vankrunkelsven:
PVDA-PTB-voorzitter Peter Mertens tijdens een betoging in Gent. Vankrunkelsven: "Extreme partijen kunnen een rol vervullen in de democratie."Beeld Belga

Patrik Vankrunkelsven is huisarts en gewezen senator voor Open Vld.

Maarten Boudry en Bart De Wever ('restafval van de twintigste eeuw') haalden de voorbije dagen hard uit naar de PVDA. Extreemlinks is zo erg als extreemrechts. Punt. De argumentatie voor deze stellingen is vooral gebaseerd op het verdere verleden van de partij en de ongehoorde aanwezigheid op een vergadering waar ook een Noord-Koreaanse delegatie aanschoof.

Dat de PVDA wat duidelijker mag zijn over haar afwijzing van oude en bestaande totalitaire regimes hoor je mij niet zeggen. Maar de toegemeten ruimte van dit artikel zou te kort zijn om de zeer incorrecte uitspraken en aanwezigheden op foute samenkomsten op te sommen van mensen die nu minister of partijvoorzitter zijn. Om niet te spreken over de contacten van onze bewindsvoerders met dictatoriale regimes, van Turkije tot Congo; soms verplicht, soms niet. Het is beter om te kijken naar programma's en opstellingen van een partij dan naar ontmoetingen.

Patrik Vankrunkelsven. Beeld BELGA
Patrik Vankrunkelsven.Beeld BELGA

Het partijpolitieke midden heeft het moeilijk met extreemlinks en -rechts. Ooit is het cordon sanitaire uitgevonden. Het klonk schoon en kwam sommige partijen vooral goed uit, want het democratische speelveld werd daardoor ingeperkt waardoor deelname aan de macht gemakkelijker werd. Zelf heb ik ooit gepleit tegen dat cordon sanitaire omdat het mijns inziens ondemocratisch is en op termijn contraproductief. We hebben wetten en onze rechtelijke instrumenten om op te treden tegen racisme of niet te tolereren uitspraken. Het is niet aan politici om het eigen speelveld af te bakenen.

Extreme partijen kunnen een rol vervullen in de democratie, al was het maar als een instrument waarmee de kiezer signalen kan uitsturen. Dat deden ze bijvoorbeeld op zwarte zondag. Hadden de politieke partijen toen misschien niet beter moeten luisteren naar dat signaal in plaats van een cordon sanitaire in te stellen? Als extreemlinks straks meer stemmen haalt dan door de klassieke partijen gewenst, zijn daar waarschijnlijk ook redenen voor: de toenemende ongelijkheid bijvoorbeeld.

Als ik vandaag al iets bij het restafval zou zetten, dan zijn het bankiers die extreem hoge lonen opeisen voor de zogenaamde hoge verantwoordelijkheid, maar die als het fout loopt die verantwoordelijkheid niet opnemen maar zich een gouden parachute laten welgevallen. Of de Marc Couckes van deze wereld die vinden dat ze geen belastingen moeten betalen omdat ze het geld beter zouden gebruiken dan de overheid.

Voor dit soort onfatsoen bestaan zelfs ergere woorden dan 'restafval'. Maar toch hoorden we weinig politici daar tegen protesteren. Als de samenleving geruisloos afstevent op zo een onverantwoord materialisme, hebben we misschien nood aan een welbespraakte extreme tegenstem. Al was het maar om het midden wakker te schudden.

Tot slot, persoonlijk werkte ik zowel op het academische als persoonlijke vlak samen met artsen van de PVDA. Ik ga niet akkoord met hun standpunten en zou niet in hun praktijk kunnen gedijen. Maar ze doen wel aan goede en geëngageerde geneeskunde. Ook daar wijzen ze op reële noden in onze samenleving. Naast de politieke overwegingen speelt ook deze maatschappelijke werkelijkheid mee om luid 'neen' te zeggen tegen al te goedkoop schelden tegen extreme partijen.

Lees ook

Maarten Boudry: We zijn veel te lief voor extreemlinks

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234