Zondag 29/03/2020

vacature.com

Dit is het echte geheim van goed teamwork

Teambuildings kunnen bevorderend zijn voor de groepssfeer, maar moeten wel meer zijn dan een gezellig uitje.Beeld Shutterstock

Over wat nu wel en niet dé sleutel tot goed teamwork is, zijn al hele bibliotheken geschreven - en is ook al verschrikkelijk veel gebakken lucht verkocht. Vacature.com ging op zoek naar huidige trends in de samenstelling van teams. "Het goede nieuws is dat je mensen echt wel kan trainen om beter samen te werken."

Professor Lou Van Beirendonck staat als Academisch Directeur van de Masterclass in HRM aan de Antwerp Management School en als Founder-Director van Quintessence Consulting met één been in de theorie en met het andere in de praktijk: "Uit wetenschappelijk onderzoek naar geïntegreerd competentie- en talentmanagement is al meer dan eens zwart op wit gebleken dat goed op elkaar ingespeelde teams in sterke mate bijdragen tot de efficiëntie en zelfs het financiële succes van een organisatie. Echt harde rendementscijfers zijn niet zo makkelijk te vinden, maar ergens is dat uiteraard de logica zelve. En het goede nieuws is dat je mensen ook echt kan trainen om beter samen te werken."

WerkPlezierCoachen

Wanneer bedrijven willen sleutelen aan hun teams, doen ze al snel beroep op externe coaches. Ingrid De Cooman is zo iemand die daarvoor vaak gebeld wordt. "Ik was 26 jaar lang marketeer en communicatiespecialist in de reclamesector (o.a. bij Proximity BBDO) en in uiteenlopende bedrijven als Nutricia, Sara Lee, Sanoma, GAMMA en Spector. Gaandeweg ontdekte ik dat mijn grote kracht ligt in het inspireren en motiveren van mensen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Een aantal jaar geleden heb ik dan ook beslist om mij met mijn coachingbedrijf InspiRei volledig op mijn rol als WerkPlezierCoach toe te leggen. In exploratieve, interactieve workshops ga ik op een speelse manier met teams aan de slag. Als je het volle potentieel in mensen wil benutten, moet je hen op een of andere manier extra weten te prikkelen om hun intrinsieke motivatie aan te boren."

Lou Van Beirendonck en Ingrid De Cooman zijn het er snel over eens: de steeds complexere wereld en de veelheid aan informatie die op ons afkomt, maken het almaar noodzakelijker om in teamverband te werken. "Er wordt vandaag ontzettend veel van werknemers verwacht,” aldus Lou. “Ze moeten bijvoorbeeld tegelijk én een vakexpert én een sterke communicator zijn. Dat zorgt voor een ongelooflijke druk. De oplossing ligt eigenlijk voor de hand: spreid de vereiste competenties in de mate van het mogelijke over meerdere medewerkers. Bij organisaties die het slim aanpakken zie je dat ze steeds meer naar tijdelijke teams evolueren, waarbij medewerkers in functie van specifieke projecten bepaalde rollen opnemen. Het individu heeft lang geregeerd in organisaties en in de aanpak van hr. Iedereen moest als het ware zijn eigen nv zijn. Daar komen we stilaan van terug. Compacte en overzichtelijke teams zijn meer dan ooit de gulden middenweg: flexibeler dan de grotere structuren op bedrijfsniveau en veelzijdiger dan het individu."

Lees ook: Denk je aan loopbaanbegeleiding? Of heb je nood aan een andere job? Vul onze beroepskeuzetest in en krijg inzicht in welke job of beroep het beste bij je passen

Pleidooi voor diversiteit

Opmerkelijk is dat het vooral zeer divers samengestelde teams zijn die veruit het best presteren. Het loont dus om mannen en vrouwen en mensen met een verschillende etnische achtergrond en van verschillende generaties samen te zetten. "Complementaire achtergronden en ervaringen werken duidelijk verrijkend", vervolgt Lou. "Keerzijde van die medaille is dat hun visies ook wel eens kunnen botsen. Om oeverloze discussies te vermijden, is daarom ook in zelfregulerende en -sturende teams nog altijd iemand nodig die het overzicht bewaart en iedereen bij de les houdt. Die rol staat trouwens los van het inhoudelijke leiderschap: dat kan nog altijd verdeeld worden onder de teamleden die daartoe kunnen en willen bijdragen. Efficiënte taakgerichte teams kenmerken zich in de eerste plaats door duidelijke afspraken over de rolverdeling en de werkwijze. Hoe til je een groep individuen op tot een écht topteam? Door hen een zinvolle opdracht en een helder doel te geven en door ervoor te zorgen dat ze ook op een kwalitatieve manier met elkaar in dialoog kunnen gaan. In de praktijk is het net die open feedbackcultuur die een werkpunt is, want het impliceert ook dat je kritiek moet geven én aanvaarden. Als dat goed zit, dan kan je over een werkelijk matuur team spreken.”

Ook Ingrid De Cooman vindt het cruciaal dat iedereen binnen het team weet waar ze met z'n allen naartoe willen. "Maar tegelijk moeten mensen binnen een team zich ook voldoende veilig voelen om buiten hun comfortzone te treden. Ze moeten fouten durven maken. Het zijn namelijk die leermomenten die mensen laten groeien. De Amerikaanse organisatieadviseur Patrick Lencioni vat het mooi samen in zijn klassieker De 5 frustraties van teamwork: de basis van alles is vertrouwen. Open communicatie impliceert dat er ruimte is voor conflicten. Veel leidinggevenden zijn daar bang voor, terwijl een gezonde, respectvolle discussie vaak net voor doorbraken zorgt. Ook betrokkenheid is een cruciale succesfactor: al wie op het veld staat, moet zich ook echt ten volle smijten. Iedereen neemt dan spontaan zijn verantwoordelijkheid op, van CEO tot arbeider."

Verder vinden de experts het vooral belangrijk dat mensen de vrijheid krijgen om zichzelf te zijn in een team. Daarover, en over de nieuwe hypes in hr-land (zoals het emotioneel rekruteren, dat ze ook al toepassen bij Protime en Studio 100), lees je verder in het volledige artikel op vacature.com.

Lees ook:

Waarom zware jobs niet voor altijd mogen zijn

Hieraan herken je een echte Top Employer

Zeven tips voor een betere teamspirit

Bronvacature.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234