Zondag 27/11/2022

Verkiezingen VS

Dit is het brein van de Trump-familie

Ivanka Trump met haar man Jared Kushner, op de Vanity Fair party die het Tribeca Film Festival in New York in gang zou trappen, april 2012.  Beeld REUTERS
Ivanka Trump met haar man Jared Kushner, op de Vanity Fair party die het Tribeca Film Festival in New York in gang zou trappen, april 2012.Beeld REUTERS

Trumps schoonzoon Jared Kushner lijkt een sleutelrol te krijgen in de nieuwe Amerikaanse regering. Hij kan een doorgeefluik worden naar zijn vrouw Ivanka, die het Trump-imperium gaat leiden.

Michael Persson

Outsider Donald Trump mocht dan geen politieke ervaring hebben; hij zou mensen om zich heen verzamelen die dat wel hadden - daar waren zijn kiezers van overtuigd. Maar in de eerste week na zijn verkiezing runt hij het aanstaande presidentschap als een uitbreiding van zijn feodale familiebedrijf.

In de overdracht van de regering-Obama naar de regering-Trump lijkt een centrale rol weggelegd voor Trumps schoonzoon Jared Kushner, de 35-jarige man van Ivanka Trump. Kushner heeft volgens ingewijden net als tijdens de campagne een doorslaggevende stem bij alle belangrijke beslissingen. Hij is de man achter een grote zuivering van het transitieteam, waarbij de in ongenade gevallen Chris Christie en diens getrouwen zijn ontslagen en vervangen door een amalgaam van conservatieven en complotdenkers.

Kushner had nog een appeltje met Christie te schillen. Hij is de zoon van de vastgoedmagnaat die in 2005 door Christie (toen nog openbaar aanklager) voor twee jaar naar de gevangenis werd gestuurd. Kushner senior had met belastingen en campagnebijdragen geknoeid, en had geprobeerd zijn zwager, die met justitie samenwerkte, te chanteren met hulp van een prostituee.

25-jarige vastgoedbaron

Na de veroordeling van zijn vader nam zoon Jared de zaak over. Hij vloog elke zondag naar Alabama voor een werkbespreking in de gevangenis, wat in 2007 uitmondde in de aankoop van een wolkenkrabber in Manhattan voor 1,8 miljard dollar. Daarmee vestigde Jared op 25-jarige leeftijd in één klap zijn naam als New Yorkse vastgoedbaron. En zoals dat gaat in adellijke kringen werd zijn status bevestigd met een romantisch verbond: twee jaar later trouwde Kushner met Ivanka Trump, dochter van een concurrerende kasteelheer.

Jared Kushner (L) en Stephen Bannon, hooggeplaatste adviseur en voormalig hoofdredacteur van de extreem-rechtse site Breitbart, tijdens een rally in Ohio in september.  Beeld Reuters
Jared Kushner (L) en Stephen Bannon, hooggeplaatste adviseur en voormalig hoofdredacteur van de extreem-rechtse site Breitbart, tijdens een rally in Ohio in september.Beeld Reuters

Via die omweg belandde vrijdag Christies hoofd op het hakblok. De wraak van Kushner trof ook zeker drie anderen in het transitieteam die met Christie geassocieerd waren. Het belangrijkste slachtoffer is Mike Rogers, een voormalig congreslid en een van de weinigen met ervaring op het gebied van nationale veiligheid. Voor hem in de plaats is Frank Gaffney aangenomen, een 63-jarige complotdenker die iedereen met een islamitische naam verdenkt van banden met de Moslimbroederschap. Zowel een woordvoerder van Trump als Gaffney zelf ontkent dat hij een formele rol speelt in het transitieteam. The Wall Street Journal en The New York Times, de oorspronkelijke bronnen van dat nieuws, houden vast aan hun berichtgeving.

Kushner, een middelmatige leerling die door Harvard werd aangenomen nadat zijn vader eind jaren negentig 2,5 miljoen dollar aan de universiteit had geschonken, lijkt het brein van de Trump-familie te zijn geworden. Tijdens de campagne hield hij zijn schoonvader (bij vlagen) in het gareel; tegen The Washington Post zei Donald Trump dat hij tijdens de vliegreizen door het land graag de 'geruststellende, fluisterende stem van zijn schoonzoon' in zijn oor hoorde.

Dinsdag zeiden bronnen dat Trump 'clearance' voor Kushner had aangevraagd voor de topgeheime dagelijkse vergaderingen over nationale veiligheid. Inlichtingenbronnen hebben echter tegen NBC News gezegd dat Trump geen "topgeheime toegang" heeft aangevraagd voor zijn kinderen, noch voor Kushner.

Belangenverstrengeling

Trump zal Kushner goed kunnen gebruiken, maar het roept vragen op over mogelijke belangenverstrengeling. Kushner zou een doorgeefluik kunnen worden naar zijn vrouw Ivanka, die het Trump-imperium moet gaan leiden. Internationale politieke voorkennis kan ook commercieel van pas komen. Het verbod op het aannemen van familieleden zou Trump willen omzeilen door Kushner geen salaris te geven.

Trump zelf twitterde dinsdag dat hij geen veiligheidstoegang heeft aangevraagd "voor zijn kinderen". Onduidelijk is of Kushner daar ook onder valt.

Dat de Trumps het Witte Huis soms zien als een nieuw filiaal van hun familiebedrijf bleek uit een e-mailtje van een assistente van dochter Ivanka, die zondag met een gouden armband te zien was tijdens een tv-interview. 'Style Alert', bazuinde het mailtje. "Ivanka Trump met haar favoriete armband uit de Metropolis Collectie tijdens 60 Minutes. Prijs: 10.800 dollar."

De sfeer in de entourage van Trump baart sommige Republikeinen zorgen. Eliot Cohen, een voormalige 'NeverTrumper', gaf Trump vorige week het voordeel van de twijfel, en raadde partijgenoten aan zich in het landsbelang bij de aanstaande president te melden. Maar dinsdag kwam hij daarop terug. "Na gesprek met Trump-transitieteam verander ik mijn aanbeveling: blijf weg. Ze zijn bozig, arrogant, schreeuwen 'je hebt verloren!' Wordt lelijk." Cohen onderzocht een paar jaar geleden de rol van Hillary Clinton bij de val van de diplomatieke post in Benghazi, en ontdekte toen dat er geen bevel tot afwachten is gegeven aan het leger. Dat druist in tegen de anti-Hillary orthodoxie.

Tegen The Washington Post zei hij woensdag dat 'één slechte baas wel kan worden verdragen, maar een hele bende daarvan alle besluitvorming zal vergiftigen'. Hij waarschuwde voor toestanden die aan de LPF doen denken in het eerste kabinet-Balkenende. 'Ze zullen zich tegen elkaar keren. Dit is geen groep die voor elkaar door het vuur gaat (...) Dit zijn oproerkraaiers en demagogen, aangevuld met mensen die zichzelf overschatten en ongeschikt zijn voor hun baan, gegrepen door afgunst, haat en sluimerende onzekerheid.'

In een tweet probeerde Trump, tot vorig jaar vooral bekend van sollicitatieshow The Apprentice, de zorgen weg te nemen over de benoeming van sleutelfiguren. '(Er is een) zeer georganiseerd proces gaande waarbij ik besluit wie er in het kabinet en in andere posities komen. Ik ben de enige die weet wie de finalisten zijn!'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234