Maandag 14/10/2019

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Een massa toeristen op het San Marcoplein in Venetië. De stad voert een zit- en ligverbod op straat in om 'lompe' toeristen te bestraffen. Beeld REUTERS

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt voor om de smartphone van transitmigranten in beslag te nemen. Koert Debeuf vreest een nieuwe oorlog. En jongeren blijven steeds langer thuis plakken.

In het nieuws

1. Francken wil transitmigranten opvangen in gevangenisboot

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt de federale regering voor om transitmigranten onder te brengen op een gevangenisboot.

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil dan weer de smartphone van transitmigranten in beslag nemen. "Dan garandeer ik u dat het zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet de place to be is", zegt hij.

2. Antwerpse leerlingen krijgen centrale toets om vorderingen in kaart te brengen

Vanaf september 2020 gaat het Stedelijk Onderwijs Antwerpen de prestaties van zijn leerlingen nauwgezet opvolgen. Acht jaar lang zullen zij speciale toetsen krijgen om hun vorderingen in kaart te brengen. Een proefproject bij 4.850 leerlingen start nu al.

3. 'Als we niet ingrijpen, komt er een tsunami van burn-outs op ons af'

Jongeren die binnenkort op de arbeidsmarkt komen, zullen nog veel vatbaarder zijn voor burn-outs. "Als we niet ingrijpen, komt er een tsunami van burn-outs op ons af."

4. Krijgen we straks oorlog? Koert Debeuf vreest van wel: 'Je voelt opnieuw een neerwaartse spiraal'

Worden ook wij op een dag wakker in een oorlog? Koert Debeuf vreest van wel. De Europa- en Midden-Oosten-kenner ziet overal het stamdenken terugkeren. "Zonder tegenstrategie gaat het uit de hand lopen, sowieso, daar twijfel ik niet aan."

5. O'Leary: 'Een staking in België? Uw land is klein voor Ryanair'

Michael O'Leary, CEO van luchtvaartmaatschappij Ryanair, noemt België in een interview met La Libre Belgique "een klein land" voor zijn bedrijf. "Het is zeker geen goed idee om te gaan staken", zegt hij. Het cabinepersoneel van Ryanair heeft voor vrijdag 28 september een nieuwe stakingsactie aangekondigd in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje.

Michael O'Leary. Beeld AFP

6. Loopt het uit de hand met #MeToo?

Ian Buruma, hoofdredacteur van het prestigieuze The New York Review of Books, moet opstappen omdat hij een essay publiceerde van een man die vier jaar geleden is beschuldigd van seksueel geweld. Is hij slachtoffer van '#MeToo-hysterie'?

7. Venetië drijft strijd tegen 'lompe' toeristen op: verboden op straat te zitten

In de strijd tegen het 'lompe' toerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt van de burgemeester, Luigi Brugnaro, zelf. Overtreders zullen 50 tot 500 euro boete kunnen krijgen.

Aan het koffieapparaat

1. Jongeren blijven steeds langer thuis plakken: 'Ik zie geen reden om alleen te gaan wonen'

Jongeren blijven steeds langer thuis plakken, zo blijkt. In België blijven zelfs vier op de tien mannen tussen de 25 en de 29 jaar bij hun ouders wonen. Dat tonen recente cijfers van Eurostat. 

2. Na de heisa rond Schild & Vrienden: memes kunnen nog steeds grappig zijn

Sinds de Pano-aflevering over Schild & Vrienden kan je het woord meme – zeg: 'miem' – niet uitspreken, of je wordt er bij wijze van spreken van beticht banden te hebben met extreemrechts. Nochtans is de memecultuur veel rijker dan het delen van racistische prenten.

Beeld RV

3. 'Drie jaar geleden stond ik in Brussel alleen voor het rood licht, nu zwaai ik elke dag naar een andere fietser'

Plooifietsen uit de 19de eeuw of fietskoeriers in het interbellum, volgens de Brusselse expo Velomuseum komt alles terug. Op het fietsvriendelijke imago van de hoofdstad na, dat ergens in de tijd van Expo 58 is blijven steken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234