Zondag 05/02/2023

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

België gaf in september al groen licht voor het migratiepact, dus er staat volgens CD&V en Open Vld niks premier Michel in de weg om zijn handtekening te zetten. Agenten worden toleranter nadat ze de Kazerne Dossin hebben bezocht. En het gezicht van de gele hesjes in Frankrijk wordt belaagd door haar eigen achterban.

Redactie

In het nieuws

1. CD&V en Open Vld: “België keurde migratiepact in september al goed”

Er ligt premier Charles Michel (MR) nog weinig in de weg om het VN-migratiepact goed te keuren, stellen Open Vld en CD&V. Komt N-VA te laat met haar protest? “De premier had al een mandaat. Nu het parlement hem steunt, is dat mandaat alleen maar sterker geworden.”

Na de winst van het Vlaams Belang op 14 oktober duwde N-VA het gaspedaal rond migratie nog wat dieper in. Nu heeft ze geen andere keuze dan consequent blijven, zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven). “Als de rest voet bij stuk houdt, dan kunnen de N-VA-ministers best ontslag nemen.”

Volgens grondwetspecialisten is de spreidstand van N-VA niet houdbaar en moet ze kiezen: “Als N-VA geen ontslag neemt, dan legt ze zich impliciet neer bij de consensus.”

Lees ook: Tom Lenaerts haalt uit naar Calvo en De Roover: “Zijn jullie niet beschaamd?”

Lees ook het standpunt van hoofdredacteur Bart Eeckhout: “N-VA heeft haar ergste nachtmerrie zelf waargemaakt.”

2. Agenten worden toleranter na bezoek aan Holocaustmuseum

Na één dag in de Kazerne Dossin zijn agenten meer geneigd om op te treden tegen wangedrag van een collega. Ook zijn ze minder autoritair en minder etnisch bevooroordeeld. Een op de vijf agenten heeft de vorming gekregen. “Het is goed om ons te blijven waarschuwen voor een polarisatie die mensen tot objecten maakt.”

3. Christoph D’Haese opnieuw burgemeester in Aalst na moeizame onderhandelingen

In Aalst heeft burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) opnieuw een akkoord gesloten met CD&V en Open Vld. De N-VA’er volgt zichzelf op als burgemeester. Zelf spreekt hij van een “veilige, rechtse coalitie, zonder haar sociaal gelaat te verliezen.”

null Beeld Eleni Debo
Beeld Eleni Debo

4. Hoeveel is een dokter waard? “Artsen kijken vooral naar wie meer verdient. Dat ze ook eens het omgekeerde doen”

Moet er een plafond komen op artsenlonen of regeert de vrije markt? Wat de één ziet als een billijk loon voor een getalenteerde arts die lange dagen klopt, is voor de ander een exces. “Kun je je loon verdedigen in een zaal vol bejaardenverzorgers, leraars en buschauffeurs? Dat is de test.”

Lees ook: Waarom specialisten soms minder belastingen betalen dan u

Michiel onderging twee zware hersenoperaties. Voor hem is zijn neurochirurg de factuur van 11.000 euro volledig waard. “Die arts had mijn leven in handen, daar mag iets tegenover staan.”

Lees ook: Psychiaters bengelen doorgaans onderaan de lijstjes van inkomens van artsen. Al spreekt een van hen dat resoluut tegen. “Lonen van 800.000 euro? Dat vind ik niet kunnen.”

5. Pence-effect slaat toe op Wall Street: topbestuurders schuwen vrouwen uit angst voor #MeToo

De #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.

6. Nieuwe test moet kanker opsporen op tien minuten

Wetenschappers hebben een proef ontwikkeld die kan bepalen of een patiënt kankercellen in zijn lichaam heeft. De test zou een radicale nieuwe aanpak betekenen voor het opsporen van de ziekte.

7. Gezicht van Franse gele hesjes wordt belaagd door eigen achterban: “Niemand heeft nog grip op deze beweging”

De Bretonse Jacline Mouraud is in Frankrijk een van de belangrijkste gezichten van de beweging van de gele hesjes. Dinsdag kwam de regering de boze burgers tegemoet door de brandstoftaks te bevriezen. Mouraud moest het op tv aanschouwen. Ze durft haar huis niet meer uit omdat ze wordt bedreigd door het radicale deel van de gele hesjes.

8. Primeur voor Luxemburg: land maakt als eerste ter wereld openbaar vervoer gratis

In Luxemburg kunnen mensen vanaf aankomende zomer gratis met de tram, de trein en de bus. Onder leiding van minister-president Xavier Bettel, die onlangs herkozen werd voor een tweede termijn, is de regering van plan om meer aandacht te besteden aan het milieu.

Bart Peeters met Jessica en Charlotte in de originele versie van ‘Dag Sinterklaas’ uit 1992.  Beeld rv
Bart Peeters met Jessica en Charlotte in de originele versie van ‘Dag Sinterklaas’ uit 1992.Beeld rv

Aan het koffieapparaat

1. Hugo Matthysen schreef het Nieuwe Testament van de Sint, maar maakte een denkfout

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos kijkt nostalgisch terug op Dag Sinterklaas.

2. AfricaMuseum heropent: “Was er een genocide? Misschien onbedoeld, maar het resultaat was hetzelfde”

Honderdtwintig jaar na zijn oprichting als pronkstuk van koning Leopold II, en na vijf jaar renovaties, heropent het AfricaMuseum in Tervuren dit weekend met een vernieuwde tentoonstelling én een Afrikaanse blik op verleden en toekomst. “Het kolonialisme was een immoreel systeem dat we afwijzen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234