Maandag 24/02/2020

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Beeld REUTERS

Brussels Airlines vreest voor het einde, de brexit schiet voor geen meter op en binnenkort minder belasting voor wie in centrum woont? Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend. We geven u naar goede gewoonte ook enkele interessante weekendstukken mee.

In het nieuws


1. Onrust groot bij Brussels Airlines dat einde vreest

De toekomst oogt niet rooskleurig voor Brussels Airlines. Lufthansa, dat eigenaar is van de Belgische luchtvaartmaatschappij, legt meer en meer z'n wil op. Gevreesd wordt dat Brussels Airlines gedegradeerd wordt tot lagekostenmaatschappij. Maandag wordt over de toekomst beslist. 

2. 2017 was een absoluut recordjaar in strijd tegen zware fraude

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het afgelopen jaar in de jacht op zware fraude meer dan 2,1 miljard euro boetes en belastingverhogingen opgelegd, een recordbedrag. Het gaat om ruim 400 miljoen euro meer dan het jaar voordien en een verdubbeling tegenover 2015.

3. Trump geeft controversiële memo vrij van FBI

De Amerikaanse president
Donald Trump heeft zijn goedkeuring gegeven voor de publicatie van een geheime memo. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Democraten dreigen met institutionele crisis.

Beeld AP

4. Brexit schiet voor geen meter op (+)

De onrust in Brussel neemt weer toe omdat Londen geen keuzes maakt over toekomstige handelsbetrekkingen. Volgende week is er een belangrijke overlegronde.

5. Binnenkort minder belasting voor wie in stadskern woont?

Minder belastingen betalen in de ene wijk dan je stadsgenoten in een andere? Het kan binnenkort als je stadsbestuur dat nodig vindt. Daarover hebben de drie Vlaamse meerderheidspartijen een akkoord bereikt. 'Zo willen we wonen in stads- of dorpskernen aantrekkelijker maken', zegt initiatiefnemer Rik Daems (Open Vld).

6. Maarten Boudry: "Niet N-VA, maar Groen zou tegen een kernuitstap moeten zijn" (+)

De N-VA lijkt zich vanuit strategische overwegingen neer te leggen bij het Energiepact, en dus bij een kernuitstap.
Volgens Maarten Boudry gaat dat lijnrecht in tegen de wil van ecomodernisten, rationele groenen die de geitenwollensokken ontgroeid zijn.

Beeld BELGA

7. Nieuw record voor langste ruimtewandeling

De ruimtevaarders Anton Sjkaplerov en Aleksandr Misoerkin hebben gisteren het Russische record van de langste ruimtewandeling verbroken. Het duo installeerde een nieuwe antenne op het internationaal ruimtestation ISS.

Dit weekend in De Morgen

1. Onze journalist vraagt zich af: "Oei, was ik misschien zelf een pester?" (+)

De Week Tegen Pesten is voor journalist Michiel Martin (26) een aanzet tot reflectie. Over de pesterijen waar hij zelf aan deelnam, maar evengoed over de pesterijen die zijn oudere zus getekend hebben. Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout schreef een standpunt over pesten: De waarheid is wellicht dat pesten niet uit te roeien valt. Dat mag niet verhinderen om het tegen te gaan. 

2. De ene trans is de andere niet (+)

"Het contrast kon deze week niet groter zijn", schrijft senior writer Joël De Ceulaer. "Enerzijds: het kolkende enthousiasme voor VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck die besloten had om Bo te worden. Anderzijds: de kille onverschilligheid voor de naamloze Ethiopiër die in Jabbeke werd overreden. Hebben die twee iets met elkaar te maken? Enerzijds: nee. Anderzijds: jazeker."

Journalist Boudewijn Van Spilbeeck Beeld RV VTM

3. Christianne Gielen werd per abuis gekidnapt door Danny Vanhamel: "Het was pure kolder" (+)

In de VIER-reeks Ex-gangster gaat het donderdag over de exploten van Danny Vanhamel. Daar waren ook uitschuivers bij: de ontvoering van Anthony De Clerck én de bijna vergeten kidnapping van Christianne Gielen in 1991. "Het was zó amateuristisch."

4. Viersterrenchef Eneko Atxa: "Een chef met een eigen moestuin is nul procent duurzaam bezig" (+) 

Net veertig jaar oud, en al vier Michelinsterren op zijn palmares. Nochtans zijn kapsones de Baskische topchef Eneko Atxa vreemd. Aan de ingang van Azurmendi zijn de pijlen naar het duurzaamheidscenter even groot als die naar het internationaal fel bejubelde restaurant zelf. 

5. Mathieu van der Poel: "Geen beter gevoel dan alleen voorop raken en de rest afhouden" (+)

Vraag hem niet de wereld te verbeteren. Of waarom hij wat, wanneer doet. Vraag hem niks, geef hem twee wielen en een fiets­kader om zichzelf en ons te vermaken. Mathieu van der Poel is misschien het grootste wielertalent sinds Eddy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234