Dinsdag 22/09/2020

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld Photo News

De luchtkwaliteit op basisscholen is verontrustend slecht, de kans dat leerkrachten vroeger met pensioen mogen is iets groter geworden en – het is u wellicht niet ontgaan  Stephen Hawking is overleden.

In het nieuws

1. Stephen Hawking, de bekendste natuurkundige van zijn generatie, is overleden

Hoe vaak het een haar gescheeld heeft of Stephen Hawking zou zijn overleden weet niemand, maar ditmaal is het zo. De bekendste natuurkundige van zijn generatie, de man met de versteende grimas en de metalen computerstem die scheef in zijn rolstoel zat, is overleden. Hij werd 76 jaar.

Van over heel de wereld stromen verslagen reacties binnen. Ook natuurkundige Thomas Hertog (KU Leuven), met wie Hawking samenwerkte, reageerde:  "Zijn beroemdheid overstijgt de wetenschap."

Hawking wordt niet alleen geroemd om zijn baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, de Brit verloor ook nooit zijn typische gevoel voor humor. Een sterk staaltje daarvan kregen we in 2009 te zien, toen Hawking een feestje organiseerde voor tijdreizigers, maar de uitnodigingen pas achteraf verstuurde.

Een verzameling van enkele van zijn meest inspirerende citaten onderschrijft nogmaals dat Hawking  naast een geniaal stel hersens ook een bijzonder goed ontwikkeld gevoel voor humor had.

2. Te slechte luchtkwaliteit in twee op de drie basisscholen: "Dit is heel verontrustend"

Slechts een fractie van de Belgische basisscholen kent een goede luchtkwaliteit. Bij 61 procent is de luchtkwaliteit zelfs slecht tot dramatisch te noemen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar luchtkwaliteit bij 222 basisscholen. "Dit zijn heel onrustwekkende resultaten", zegt Joeri Thijs, expert mobiliteit en luchtkwaliteit bij Greenpeace.

3. Leerkracht is sowieso een zwaar beroep, vindt pensioenminister

Leerkracht, een zwaar beroep? Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) vindt van wel, zo blijkt uit een belangrijk werkdocument binnen de regering. De kans wordt daarom steeds groter dat ze vroeger met pensioen mogen. 

4. Verbist, de onbekende koning van de koehandel

Verbist is een naam als een klok in de Belgische vleesindustrie. Eigenaar van vier slachthuizen, marktleider op het vlak van rundvlees, uitbater van negentien boerderijen. Maar over de familie achter het bedrijf is heel wat minder geweten

Lees verder onder de foto.

Het imperium van Verbist.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Waarom bleef justitie achttien maanden op een gouden tip zitten? Dat is een sleutelvraag in het schandaal bij slachthuis Veviba. Een nieuwe doorlichting van de Hoge Raad voor de Justitie, waarvan De Morgen de inhoud al kent, leert dat het betrokken parket van Neufchateau vierkant draait. Magistraten vluchten er weg.

"Vleesindustrie, quo vadis? Stopt het ooit nog met de vleesschandalen?", vraagt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, zich af. Opiniërend hoofdredacteur van deze krant Bart Eeckhout ziet een rode draad: "Elke voedselaffaire leidt ertoe dat mensen bewuster gaan eten en dat is goed nieuws."

Wie honger heeft naar duurzamer vlees, doet steeds meer aan crowdbutching. Dat is een groepsaankoop van een dier – vooral vee – op het internet. Pas wanneer er voldoende gegadigden zijn, gaat het dier naar de slachtbank.

5. Waarom komen er twee systemen om uw bedrijfswagen in te ruilen?

Terwijl het parlement straks de cash-for-car-regeling goedkeurt, onderhandelt de regering over het slimmere mobiliteitsbudget. Maar waarom komen er twee systemen om uw bedrijfswagen in te ruilen? 

6. Gatz over NTGent-voorstelling met IS-strijders: "Het lijkt me eerder een stunt dan een artistiek project"

Het toneelhuis NTGent zoekt teruggekeerde Syrië-strijders voor een voorstelling over Het lam Gods. Volgens regisseur Milo Rau zijn ze een hedendaagse versie van 'de Ridders van Christus'. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft vragen bij het initiatief. "Ze zullen in de boeien geslagen worden, voor ze op het podium geraken."

7. De eerste vrouwelijke CIA-chef is omstreden: ze was betrokken bij martelpraktijken

De benoeming van Gina Haspel tot nieuwe directeur van de CIA is in alle opzichten opmerkelijk. Niet alleen is ze de eerste vrouw op een toppositie in dit mannenbolwerk, haar naam is ook onlosmakelijk verbonden aan een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Amerikaanse geheime dienst: de omstreden martelpraktijken die onder president George W. Bush zijn gehanteerd in de strijd tegen terreur.

Lees verder onder de foto.

Gina Haspel.Beeld AFP

De nieuwe Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo is een bonkige hardliner uit Kansas. "Je moet agressief zijn, meedogenloos." Verwacht wordt dat ex-CIA-baas Mike Pompeo ook als buitenland­minister een harde lijn zal blijven volgen.

Aan de koffieautomaat

1. Waarom Lara Croft de hotpants heeft opgeborgen

Van Lara Croft tot Rey in Star Wars: actieheldinnen op het witte doek verruilen de sexy, onpraktische outfits massaal voor een geschiktere strijderstenue. Want eerlijk, welke krijger vecht er nu met blote buik en billen?

Lees verder onder de foto.

Alicia Vikander is de nieuwe Lara Croft.Beeld Graham Bartholomew

2. Die blik van de oude Claus zag Heleen Debruyne soms ook in het gezicht van haar grootvader: alzheimer

Toen Claus op een avond zijn ex niet meer herkende, rijpte het idee voor Een slaapwandeling (2000). Welk beeld van het aftakelende brein van de auteur valt erin te lezen? Heleen Debruyne klapte verpletterd het boek dicht.

3. Ex-lid van Scientology: "Er was geen weg terug. We werden letterlijk gevangenen"

Na 27 jaar in de greep van Scientology te zijn geweest, verwerkt de Zweedse Mariette Lindstein (60) haar verleden in de thrillertrilogie De sekte"Ik praat overal over, ik heb niets meer te verliezen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234