Zondag 29/01/2023

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Een portret van de Syrische president Bashar al-Assad op een kapotgeschoten gebouw in Aleppo. Ooit leken de dagen van Assad geteld, maar nu herrijst hij uit de as. Beeld REUTERS
Een portret van de Syrische president Bashar al-Assad op een kapotgeschoten gebouw in Aleppo. Ooit leken de dagen van Assad geteld, maar nu herrijst hij uit de as.Beeld REUTERS

Laurette Onkelinx kondigt haar afscheid uit de politiek aan. De vleessector klaagt zelf dierenleed aan. Rijke Belgen brengen hun geld massaal over naar belastingparadijzen: liefst 70 miljard euro zit in het buitenland. En waarom blijft techniek het zorgenkind van het Vlaamse onderwijs? Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

AJ

In het nieuws

1. Laurette Onkelinx (PS) stapt uit de politiek

PS-boegbeeld Laurette Onkelinx stapt uit de politiek. De verkiezingen van 2018 en 2019 zijn haar laatste opdracht.

2. Vleessector klaagt zelf dierenleed aan

Na de onthullingen over misstanden in slachthuizen klaagt ook de beroepsfederatie van slachthuizen Febev over normvervaging. Zij wijst naar de toegenomen druk en het gedrag van sommige arbeidskrachten.

Intussen wil slachterij Verbist de gruwelbeelden nuanceren: "Dit gebeurt maar 10 keer per week".

En hoewel winkelketen Delhaize na schokkende undercoverbeelden uit het slachthuis het contract met de firma Verbist meteen stopzette, blijven de biefstukken in de winkel gewoon van hetzelfde bedrijf komen.

3. Belgen hebben 70 miljard euro in belastingparadijzen staan

De Belgen hebben bijna 70 miljard euro in belastingparadijzen ondergebracht, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, getoetst aan de bevindingen van Panama Papers. Daarmee moeten we in Europa alleen Griekenland en Portugal laten voorgaan.

De Morgen-columnist Matthias Somers noemt het "wraakroepend". "Het is haast crimineel, als je de miljarden die wegvloeien naar tropische paradijzen vergelijkt met het gesjacher dat eraan te pas komt om de allerlaagste uitkeringen voor de allerlaagste inkomens met 5 euro te verhogen."

4. De burgemeester van Moeskroen: vermoord om een minuut stilte

Aan het graf van zijn vader wachtte de 18-jarige Nathan Duponcheel maandagavond op Alfred Gadenne, de burgemeester van Moeskroen die hij verantwoordelijk acht voor de zelfmoord van zijn vader. Hij sneed de burgemeester de keel over. Nathan heeft nooit kunnen verwerken dat Gadenne zijn vader ontsloeg. Maar vooral dat er na zijn dood niet eens een minuut stilte was.

5. Techniek blijft zorgenkind in Vlaams onderwijs (vooral bij meisjes)

Techniek en wetenschap? Nog altijd lopen te weinig Belgische jongens en vooral meisjes er warm voor, zo stelt de OESO in een nieuw rapport. "Op internationaal vlak bengelen we helemaal onderaan", zegt topman Dirk Van Damme.

Intussen blijkt ook dat de helft van de kandidaten voor de lerarenopleiding lager onderwijs onvoldoende Frans kent. Dat blijkt uit de resultaten van de niet-bindende toelatingsproef van vorig jaar. De studenten scoren wel beter op Nederlands en wiskunde.

6. Ooit leken de dagen van Assad geteld. Nu herrijst hij uit de as

Er tekent zich een verbijsterende ontknoping af in Syrië: een burgeroorlog die begon met een poging de dictator te verdrijven lijkt uit te draaien op een overwinning voor diezelfde man.

7. Zuid-Korea detecteert sporen radioactief gas na nucleaire test Kim Jong-un

Zuid-Korea heeft bekendgemaakt dat het sporen van het radioactieve gas xenon waargenomen heeft en dat die afkomstig zijn van de nucleaire test die buurland Noord-Korea eerder deze maand hield. Volgens experts in de Verenigde Staten zou de bom een kracht van 250 kiloton hebben gehad, zestien keer sterker dan de atoombom die de Amerikanen dropten op de Japanse stad Hiroshima op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Aan het koffieapparaat

1. Geniaal of truttig? Eerste 'vrouwencafé' opent de deuren in Schaarbeek

In Brussel opent het eerste feministische café de deuren. Van vrouwen voor vrouwen. Met 'vrouwelijk' bier, en vrouwenvoetbal op groot scherm. Geniaal idee, of net heel truttig en belegen?

2. Dirk De Wachter over hoogsensiviteit: "Ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem"

Fleur van Groeningen schrijft in Leven zonder filter over haar leven met hoogsensitiviteit. Het boek vindt massaal weerklank bij het grote publiek. Psychiater Dirk De Wachter is niet verbaasd over dat succes. In 'De Wereld vandaag' op Radio 1 neemt hij het op voor hooggevoeligheid: "Het zijn geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens."

3. Onbegrijpelijk dat 'De Club' ooit op het scherm geraakt is

Eén zit met een probleem, en dat probleem situeert zich op weekdagen rond half tien 's avonds. Telkens kijken we met open mond naar het schouwspel dat Siska Schoeters en co opvoeren.

Siska Schoeters. Beeld Photo News
Siska Schoeters.Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234