Dinsdag 15/10/2019

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Beeld EPA

Experts stellen zich vragen bij de belofte van de regering dat de omstreden aankoop van de F-35 zichzelf zal terugverdienen. Is het einde van de zeven vette jaren in de economie in zicht? En hoe is het mogelijk dat miljoenen mensen honger lijden in een land waar de supermarkten nokvol eten liggen?

In het nieuws 

1. Vraagtekens bij 3,7 miljard aan compensaties na aankoop van F-35’s

De regering-Michel belooft dat de aankoop van de Amerikaanse F-35 ons land zeker 3,7 miljard aan economische compensaties zal opleveren. Dat is bijna evenveel als het vliegtuig kost. Economen plaatsen hier een groot vraagteken bij.

2. Operatie schadebeperking in Antwerpen voor de socialisten

Nu sp.a de sjerp kwijt is in Oostende, oogt de verkiezingsbalans van voorzitter John Crombez nog dramatischer. Kan een bestuursdeelname van de socialisten in Antwerpen zijn blazoen nog oppoetsen?

3. Is het einde van de zeven vette jaren in zicht?

Beurskoersen zijn niet te voorspellen. Maar stijgende en dalende beurskoersen kunnen wel een voorteken zijn van een economische omslag. Nu de koersen de laatste weken spectaculair dalen, zou dat kunnen duiden op de einde van zeven vette jaren.

4. Groen wil dan toch terug aan tafel met Bonte in Vilvoorde

In Vilvoorde zullen de coalitiepartners dan toch terug rond de tafel gaan zitten. De coalitievorming lag er sinds afgelopen weekend stil, toen bleek dat burgemeester Bonte Groen geen schepenmandaat gunde.

Hans Bonte (sp.a). Beeld Photo News

5. NMBS mag niet-rendabele treinen vervangen door bussen

Worden niet-rendabele treinen straks geschrapt en vervangen door een bus? Het beheerscontract van de NMBS zet de deur op een kier. “Maar het is niet de bedoeling dat de Vlaamse belastingbetaler opdraait voor verlieslatende spoorlijnen”, waarschuwt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

6. De supermarkten liggen vol eten, maar toch dreigt hongersnood in Jemen. Hoe kan dat?

De VN schetsen een doembeeld van de voedselsituatie in het oorlogsland Jemen: er dreigt een hongersnood groter dan hulpverleners ooit hebben meegemaakt. Toch liggen overal de supermarkten vol. Hoe kan dat?

Een ernstig ondervoed kind in Jemen. Beeld AFP

7. Last van slechte wifi? Ledlampen zouden de oorzaak kunnen zijn

Last van vastlopende Netflix-series, bevriezende Facetime-gesprekken en ander wifileed? Ledlampen zouden de boosdoener kunnen zijn, denkt het Nederlandse Agentschap Telecom, die het gebruik van radiofrequenties in Nederland reguleert en controleert. Onze noorderburen starten een onderzoek naar door de energiezuinige lampjes veroorzaakte wifistoringen.

Aan het koffieapparaat

1. Roken, alcohol, vet: hoe ver mag een overheid gaan in het opkrikken van uw gezondheid?

De minimumleeftijd voor alcohol optrekken, roken bannen in de auto of een forse vettaks invoeren: wat de een betutteling noemt, is volgens de ander goed bestuur. “Als de boodschap is dat we ons collectief de vernieling mogen in drinken, dan kun je beter het ministerie van Volksgezondheid afschaffen.”

2. ‘Red Dead Redemption II’: dit is de beste videogame van 2018 

Zoek niet langer naar de beste videogame van 2018, want die verschijnt vandaag met Red Dead Redemption II: een zestig uur lang knetterend en knallend epos vol knipogen naar een halve eeuw westernfilms, waarin de kogels u om de oren fluiten.

Red Dead Redemption II. Beeld RV

3. “Een generatie die zich opoffert voor het goed van een volgende, kunnen wij ons niet meer voorstellen”

Columnist Joachim Pohlmann over hoe het vaderschap zijn visie op de politiek heeft veranderd. “Nu ik zelf een koter heb rondlopen, is er wel iets veranderd in mijn engagement en overtuiging: de inzet is verhoogd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234