Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

4 Bokser Floyd ‘Money’ Mayweather keert nog maar eens terug uit pensioen. © AP

Hoe herstel je van een depressie, en waarom is er daar zo weinig aandacht voor? Wie vermoordde de Zweedse premier? En wordt de benoeming van Steven Vanackere nu stilaan onhoudbaar? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend. 

In het nieuws

1. Wat na een depressie?

Wetenschappers klagen de blinde vlek aan in het onderzoek naar depressie. Om te begrijpen hoe mensen die ziekte kunnen overwinnen moeten we net focussen op dat herstel, klinkt het. 

Het stilzwijgen over de herstelmogelijkheden van een depressie noemt hoofdredacteur Bart Eeckhout “een gemiste kans”. (+)

2. VN-verklaring verdeelt regering

Het is niet zeker dat ons land de VN-verklaring over migratie zal ondertekenen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) zei eerder van wel, maar na kritiek uit rechtse hoek zegt de N-VA dat de beslissing opnieuw moet worden bekeken. (+)

3. Moord op Zweedse premier

4 Stieg Larsson. © BELGAIMAGE

Voor Stieg Larsson was het schrijven van zijn Millennium-trilogie maar bijzaak. Zijn roeping was de ontmaskering van extreemrechts en het oplossen van de moord op de Zweedse ex-premier Olof Palme. (+)

4. Benoeming Vanackere onder druk?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is bereid opnieuw te praten over de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) tot directeur bij de Nationale Bank, maar benadrukt wel dat politieke evenwichten best worden gerespecteerd. 

“In België is de aristocratie niet dood, met dank aan enkele collaborerende politici”, schrijft politicoloog Carl Devos in zijn wekelijkse column. “Wie dacht dat de Nationale Bank en de politieke klasse daaruit een les trokken, werd ruw wakker. En straks maar zeuren dat kiezers weglopen van die oude en nieuwe machtspartijen. Tuurlijk jongens, tuurlijk wel. PS: waar zit premier Michel?” (+)

5. Bracke en de groene Gentse burgemeester

Siegfried Bracke (N-VA) spreekt zich uit voor een “groene burgemeester met een gematigd programma” in Gent. Dat zou op dit moment “het beste zijn voor de stad”, aldus Bracke in De ochtend.

6. Hans Vandeweghe over Football Leaks

4 Hans Vandeweghe. © Bob Van Mol

Als ik John, de pas ontdekte geheimzinnige hacker van Football Leaks, die twee jaar geleden in deze krant is opgevoerd, een tip mag geven: veel interessanter dan wat er in 2014 is gebeurd, en vooral veel relevanter, is hoe PSG begin dit jaar de dans is ontsprongen na de aankopen van Neymar en Kylian Mbappé”, schrijft Hans Vandeweghe in zijn column. (+)

Aan het koffie-automaat

1. Niet te missen concerten

4 Kylie Minogue. © EPA

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg met enkele concerttips, van Max Cooper tot Kylie Minogue

2. Mayweather alweer terug uit pensioen

Floyd Mayweather gaat weer de ring in. De officieel gestopte profbokser neemt het op oudejaarsavond in de Japanse stad Saitama op tegen kickbokssensatie Tenshin Nasukawa. 

3. Felix van Groeningen bekroond

Brad Pitt verbaasde zijn collega’s gisteravond door zijn opwachting te maken op de 22ste Hollywood Film Awards. De acteur, die sinds zijn echtscheiding met Angelina Jolie de camera’s mijdt, kwam er de Hollywood Breakthrough Director Award overhandigen aan ‘onze’ Felix van Groeningen.

nieuws

cult

zine