Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

6 © thinkstock

Sterke dranken kunnen niet meer, maar 16-jarigen mogen van minister De Block (Open Vld) wel nog bier, wijn en schuimwijn drinken. In tien jaar tijd is het aantal leefloners met 40 procent gestegen. En het cordon sanitaire is toe aan een update. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Toch nog bier en wijn voor 16-jarigen 

6 Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). © BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vereenvoudigt de regels rond alcohol voor jongeren. Sterke dranken kunnen niet meer, maar een pint of glas wijn mogen wel nog. Hiermee gaat ze in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

2. 40 procent meer leefloners

In 2008 waren ze nog met 30.064, tien jaar later al met 41.343. Veertig procent meer mensen dan tien jaar geleden zijn vandaag afhankelijk van een leefloon. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vraagt dat de nieuwe lokale besturen van armoedebestrijding nog meer een speerpunt maken.

3. Leko ontving geld van Veljkovic

6 Club Brugge-trainer Ivan Leko. © Photo News

Club Brugge-coach Ivan Leko kreeg in 2015 geld op zijn rekening gestort dat afkomstig was van de Cypriotische ­rekeningen van Dejan Veljkovic. Dat melden de kranten van Mediahuis. Het gerecht wil weten waarom.

Intussen schrijft een raad van drie wijzen in het kader van het onderzoek naar fraude in het voetbal in opdracht van de Pro League nieuwe spelregels voor voetbalclubs en makelaars. Een van hen is Pierre François, die zelf omstreden is. Hij werd ooit beschuldigd in een dossier van frauduleus transferverkeer en was jaren de rechterhand van Luciano D’Onofrio. Is de stroper boswachter geworden? (+)

4. Trump looft parlementslid dat journalist aanviel 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een parlementslid dat in 2017 een journalist van The Guardian fysiek aanviel met lof overladen. Hij deed daarbij erg luchtig over de agressie. “Iemand die in staat is tot een ‘body slam’, dat is mijn type.”

5. Vlaams Belang dient klacht in tegen Groen 

6 Meyrem Almaci. © BELGA

Groen is niet onder de indruk van een klacht die het Vlaams Belang heeft ingediend tegen voorzitter Meyrem Almaci voor laster en eerroof, omdat ze de extreemrechtse partij racistisch had genoemd. “We gaan ons altijd blijven verzetten, in woord en daad, tegen racisme en discriminatie. Een klacht van het Vlaams Belang verandert daar niets aan”, reageert de partij.

6. Turkse politie zoekt naar resten Khashoggi

De Turkse politie is in de bossen bij Istanbul begonnen met een zoektocht naar lichamelijke resten van de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die twee weken geleden verdween tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens Turkije is de journalist gedood door Saudi’s die banden hebben met kroonprins Mohammed bin Salman.

7. Cordon sanitaire is toe aan een update

Terwijl heel Vlaanderen naar Ninove en Grimbergen kijkt, staat het cordon sanitaire ook verderop, in Willebroek, ter discussie. Is de schutkring rond extreemrechts niet langer relevant? Of is ze net toe aan vernieuwing? (+)

Aan het koffieapparaat

1. “Vechten om kanker te overleven: wat een illusie”

6 Mark Coenen. © Bob Van Mol

Mark Coenen stoort zich steeds meer aan de retoriek rond kanker. “Er moet worden gevochten, zegt men. Moedig, zegt men. Zij die vechten trekken dikwijls aan het langste eind. Zegt men met onverholen bewondering. Ik verzeker u: het klopt voor geen meter.” (+)

2. ‘Amir’ van Tamino ★★★★✩

6 Tamino. © rv

Is Tamino de rechtmatige erfgenaam van Jeff Buckley, vroeg The Independent zich eerder deze week af. Zijn debuut Amir houdt zowaar meer troeven achter de hand dan die hoogst vleiende vergelijking.

Lees ook het interview met Tamino: “Verdriet met rechte rug: dat is mijn Egyptisch DNA” (+)

3. Van ‘hooligan met naald’ tot gestileerde golden boy

De documentaire McQueen vertelt het verhaal van de geniale modeontwerper Alexander McQueen. IJzersterk, hoe de makers erin slagen zijn waanzinnige talent en zijn diepste verdriet haarfijn te ontleden. (+)

Lees ook onze review: ‘McQueen’: complex portret van een eenzaam modegenie ★★★★✩

nieuws

cult

zine